21/12/13

Pedals de Nadal

Aquestes festes 400 carrers de Barcelona s'han engalanat amb il·luminació i motius de Nadal. Llums (alguns d’específics com els de Passeig de Gràcia o Paral·lel), pessebres, la fira de Santa Llúcia, els galets de la Rambla de Catalunya, l’avet gegant del Portal de l’Àngel o el pessebre de la plaça de Sant Jaume, que aquest any pren com a referència la vida que es feia abans als terrats, conformen una geografia nadalenca per la que us proposem aquesta senzilla, però distreta, ruta urbana. Una altra forma de veure, i viure, les festes.
Portal de l'Àngel
Recórrer la ciutat sota la il·luminació nadalenca és un hàbit, ja sigui per comprar o per contemplar com lluen els carrers per Nadal. El que potser no heu pensat mai és fer la volta en bicicleta i donar-li, a més, un to de descoberta del paisatge urbà. És qüestió de proposar-s’ho.
Situem la sortida a la Plaça dels Traginers, on hi ha Cap Problema, botiga especialitzada en Brompton, la bicicleta urbana per excel·lència. Girem a la dreta i enfilem amunt pel carrer Viladecols, que després passar a dir-se dels Lledó. Aquest carrer surt del vèrtex final de la plaça, i remunta l'antiga muralla romana. Desemboquem a la plaça de Sant Just, un dels recons més agradables del barri Gòtic. Girem a l'esquerra pel carrer d'Hércules, a l'esquerra de nou pel carrer Ciutat i entrem a la plaça de Sant Miquel, on hi ha el monument als castellers, tombant a la dreta pel carrer de la Font de Sant Miquel, que de fet és un pas sota l'edifici consistorial. Sense atropellar cap vianant girem a dreta i desemboquem a la plaça de Sant Jaume, on hi ha el pessebre monumental, que enguany és molt encertat, i els edificis de l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat il·luminats. Deixem la plaça pel carrer de Sant Honorat, que surt a l'esquerra del Palau de la Generalitat. I seguim aquesta ruta:
Galets gegants a la Rambla de Catalunya
ESQUERRA.- c/ Sant Sever, DRETA, Plaça de Sant Felip Neri. Sortir-ne per l'altre extrem. ESQUERRA.- c/ del Bisbe, DRETA.- Plaça Nova / Pla de la Catedral (Fira de Santa Llúcia). RECTE.- c/ dels Arcs. RECTE.- Portal de l’Àngel (avet), VOLTAR.- Plaça de Catalunya (pista de gel), RECTE.- Passeig de Gràcia, ESQUERRA.- c/ Còrsega, ESQUERRA.- Rambla de Catalunya (galets gegants), DRETA.- Gran Via (fira de Reis), ESQUERRA.- c/ Urgell, RECTE.- Ronda Sant Pau, DRETA.- c/ Parlament, ESQUERRA.- Avinguda del Paral·lel, ESQUERRA.- Plaça de Raquel Meller (antic teatre Arnau) i c/ de Nou de la Rambla, ESQUERRA.- c/ Sant Oleguer, RECTE. – Rambla del Raval, DRETA.- c/ del Carme, CREUAR.- Rambla, RECTE.- c/ Portaferrissa, DRETA.- c/ Petritxol, ESQUERRA.- Plaça de Sant Josep Oriol i Plaça del Pi, ESQUERRA.- c/ Boqueria, RECTE.- c/ del Call, CREUAR.- Plaça Sant Jaume, RECTE c/ Llibreteria, ESQUERRA.- c/ del Veguer i Plaça del Rei. Tornar a Llibreteria. CREUAR.- Via Laietana, RECTE.- c/ del la Boira, RECTE.- Plaça de al Llana, RECTE C/ del Boquer (passar sota l'arc del fons de la plaça de la Llana). DRETA.- c/ Montcada, DRETA.- Fossar de les Moreres, ESQUERRA.- c/ Espaseria, ESQUERRA.- Pla de Palau, RECTE.- Avgda. Marquès de l'Argentera. CREUAR.- Parc Ciutadella (entrar per c/ Destilers i sortir per P/ Pujades). DRETA.- P/ Pujades. RECTE.- c/ Pujades (Ull, contradirecció). ESQUERRA.- c/ Marina. DRETA.- Avgda. Meridiana. DRETA.- c/ Sancho de Ávila. ESQUERRA.- c/ Badajoz (torre Agbar, espectacle lluminós). ESQUERRA.- Diagonal (vorera). ESQUERRA.- Pça Glòries (vorera). Seguir per vorera lateral de la Gran Via. ESQUERRA.- c/ Ribes (cantonada amb Castillejos). RECTE.- c/ Ribes ARRIBADA c/ Ribes cantonada Sicília.
Distància: 15 kms, Temps pedalant: 1h 40'. Temps total: 2h 35'
Carrer Petritxol
Per tornar a Cap Problema segui recte fins l'Arc del Triomf i agafeu Comerç fins el Born. Allà tombeu a dreta pel Passeig del Born, Fossar de les Moreres i Santa Maria del Mar fins creuar Via Laietana i ja sereu al darrera de Correus. La plaça dels Traginers és a la dreta (1.5 kms).
Carrer del Call