10/12/14

De poble a ciutat: Sant Andreu de Palomar

Una nota escrita del 991 on es parla de Palomar, dit així per què era un bon lloc on caçar coloms, és la primera raó de l'existència del barri de Sant Andreu de Palomar, que fins el 1897 va ser municipi independent. L'aigua del rec Comtal va fer créixer l'antiga vila agrícola a partir del S XI. A finals del S XIX fàbriques com la Pegaso, la Maquinista o la Fabra i Coats van donar al poble la vitalitat social i econòmica que encara el defineix. Avui Sant Andreu i els barris adjacents que formen el districte del mateix nom conformen una de les àrees urbanes més interessants de Barcelona.
L'estany dedicat a Narcís Monturiol, al parc de la Maquinista, entre sant Andreu i el Bon Pastor
Per vosaltres Sant Andreu potser només és una banda de jazz de noies de gran talent, una superfície comercial a l'aire lliure, un històric del futbol català, i tot perdut en un llunyà extrem de la ciutat. Descobriu-lo a cop de pedal i ja ens direu el què. Sant Andreu és tot en un: el millor d'un poble i el més modern i cosmopolita d'una ciutat.
Situem la sortida al barri de la Trinitat, a l'estació de Trinitat Vella de la línia 1 del metro. Sortiu a peu pla i volteu per aquest parc sorgit després de les obres de les rondes de Barcelona. Abandoneu-lo per l'accés al Passeig de Santa Coloma i, abans de sortir a aquesta avinguda, tombeu a la dreta per un pas de terra entre Ronda de Dalt i un edifici pantalla d'habitatges. Al final del pas desembocareu a la plaça de la Modernitat, tot un senyal. Ara si, creueu el Passeig de Santa Coloma i descendiu suaument bo i creuant el pont damunt les vies del tren. Passat el carrer Ciutat d'Asunción, just en arribar a una marquesina d'autobús, gireu cap endins i passeu sota els edificis. Sou a la plaça del Baró de Viver, nucli d'aquest petit barri sorgit als anys 20 del segle passat com a nucli de cases barates. entre 1985 i 1999 es van renovar els edificis i es va donat d'equipaments al barri, entre els quals el metro.
Busqueu la rampa que us permet baixar pedalant fins la plaça, creueu-la i sortiu pel carrer del Beat Domènec Savio que surt enfront. Travesseu el carrer Campins i gireu a l'esquerra per Clariana. A ma dreta veureu aviat la plaça de Veracruz i l'església del barri. Per continuar la ruta seguiu les indicacions següents:
RECTE.- Plaça Pilar Miró. DRETA.- c/ Viella i parc damunt Ronda Litoral. CREUAR.- c/ Tucuman. RECTE.- Peig. de Guayaquil. Sou al barri de Bon Pastor. DRETA.- c/ Potosí (deixeu el centre comercial La Maquinista a l'esquerra). ESQUERRA.- c/ República Dominicana (per darrera el centre comercial). CREUAR.- c/ Sao Paolo. RECTE.- Passatge Posoltega. RECTE.- Creuar Parc de la Maquinista. Hi ha un estany en homenatge a Narcís Monturiol. DRETA.- c/ sant Adrià (creueu de nou les vies). Entreu al barri de Sant Andreu. DRETA.- c/ Dr. Belari i Jovany. DRETA.- c/ del Cinca (pça. Ramon Riera a esquerra). DRETA.- Plaça de l'Estació (voltar-la). DRETA.- c/ del Cinca (església). Pedaleu uns metres per la vorera. ESQUERRA.- Passatge Peixalet. ESQUERRA.- c/ Torras i Bages. DRETA. Pça. Orfila (seu del districte). ESQUERRA.- c/ de l'ajuntament. ESQUERRA.- c/ Dr. Belari i Jovany. DRETA.- c/ de la Fàbrica. DRETA.- c/ Can Fabra (biblioteca Ignasi Iglesias a les naus de l'antiga Fabra i Coats). DRETA.- c/ Otger. ESQUERA.- c/ de l'ajuntament. CREUAR.- Pça. Comerç. ESQUERRA.- c/ Gran de Sant Andreu (famós bar Versalles). DRETA.- c/ del Mercat. VOLTAR.- Pça. Mercat. Sortir per l'extrem oposat al que heu entat, carrer Montpeller. RECTE.- c/ Montpeller. ESQUERRA.- c/ Bascònia. RECTE.- c/ del Pare Secchi. ESQUERRA.- Pça. de les Palmeres. RECTE.- Seguiu per c/ del Pare Secchi. ESQUERRA.- c/ de Sòcrates. DRETA.- c/ de les Monges (parr. Sant Pacià, mosaic Gaudí). DRETA.- Passeig de Fabra i Puig. ESQUERRA.- c/ Camil Fabra.

Al carrer d'Otger, al centre de Sant Andreu
Entreu al barri de la Sagrera. ESQUERRA.- c/ Dublin. DRETA.- c/ Rovira i Virgili. DRETA.- Entrada al Parc de la Pegaso, el primer parc fet per l'ajuntament democràtic. CREUAR. Parc i sortir per rapa lateral a la dreta de la porta principal. DESEMBOCA.- c/ Monlau. DRETA.- c/ Portugal. ESQUERRA.- c/ Cortit. RECTE.- Pça Masadas, La més maca de les tres porxades que queden a Barcelona (voltar-la). Sortir per c/ Mossèn Juliana. DRETA.- c/ Martí Molins. DRETA.- c/ de Vallès i Ribot. ESQUERRA.- Plaça de l'Assemblea de Catalunya (voltar-la). SORTIR.- c/ Filipines. RECTE.- Jardins d'Elx. No us perdeu l'edifici d'habitatges de Martorell, Bohigas i MacKay, un dels edificis pantalla de la Meridiana. DRETA.- c/ Garcilaso (per vorera). CREUAR.- Avgda. Meridiana. RECTE.- per vorera Jardins de Virgínia Wolf. RECTE.- Seguir Garcilaso per vorera. Sou al barri del Congrés i els indians. DRETA.- c/ Felip II . RECTE.- c/ Felip II. DRETA.- Pça Congrés Eucarístic (voltar-la). Aquest és el nucli del barri d'habitatges socials aixecat amb motiu del Congrés Eucarístic de 1955 i promogut pel bisbat. RECTE.- c/ Felip II. DRETA.- Jardins de Massana (pas sota porxos). CREUAR.- Felip II RECTE.- Pas de Sant Tarsici (pujar amb l'ascensor). ESQUERRA.- c/ Alexandre Galí. Aquest nucli d'antigues cases d'Indians repatriats després de la pèrdua de Cuba dona nom d'Indians al sub-barri. ESQUERRA.- c/ Puerto Príncipe. DRETA.- c/ Felip II. DRETA.- c/ Concepció Arenal. Passeu pel barri de Navas. ESQUERRA-. c/ Navas de Tolosa. DRETA.- c/ Ripollès. El Clot. CREUAR.- Pça de can Robacols. RECTE.- c/ de l'historiador Maians. ESQUERRA.- c/ Rogent. DRETA.- Avgda. Meridiana. DRETA.- Pça de les Glòries (voltar-la). El Fort Pienc. DRETA.- c/ de Ribes. ARRIBADA.- Arc de Triomf estació RENFE i metro línia 1 i Renfe Rodalies.
Dificultat. Fàcil. Distància. 15.00 kms Temps: 1h 31' (2h 03' temps total) Desnivell. 80 metres. @: www.bcn.cat/santandreu

La plaça Masadas, a la Sagrera