3/2/15

La Segarra, terra de castells

El riu Sió, un afluent del Segre curt i de cabdal escàs, traça al llarg del recorregut per la Segarra, l'Urgell i la Noguera, la que va ser frontera entre cristians i musulmans a partir del S XI, quan el territori va ser reconquerit. Per tal de consolidar la línia s'hi van construir nombrosos castells, que posteriorment van ser modernitzats per convertir-se en palaus. Fem un recorregut pels castells de la zona de l'Alt Sió, a la Segarra. L'aspror del secà, els camps d'ordi i de blat unit a la fermesa de les construccions, constitueixen un dels paisatges més fascinants de Catalunya.

Castell de Montcortès de Segarra
La sortida és l'avinguda de  l'Esport, on hi ha la zona esportiva de Cervera, capital de la Segarra i vila de la que heu de visitar la Universitat, únic lloc on es van poder cursar estudis superiors després de la Guerra de Successió i la resta dels monuments catalogats: Paeria, castell, recinte murallat...
Al final de l'avinguda hi ha una rotonda. Recte es va al cementiri, a dreta, per un camí rural d'asfalt malmès, comença la ruta; hi ha un rètol verd que ho indica. La ruta està molt senyalitzada, però sempre hi ha llocs on el rètol ha desaparegut. Seguiu rectes en lleu pujada i després en un pronunciat descens fins passar per sota l'autopista A-2. Un cop passada, recte amunt per un camí pedregós i costerut. En una bifurcació seguiu a esquerra direcció La Cardosa, que ja es veu. Travesseu el poble i, abans de sortir-ne hi ha el castell a dreta, que ara és un espai de creació i residència d'artistes. Seguiu rectes fins sortir del poble. Llavors gireu a dreta. Després de passar un clot sec deixeu un camí que a dreta i seguiu a esquerra pel principal que puja. Aviat aneu a parar a l'entrada d'una bassa d'us agrícola i forestal. La volteu per l'esquerra.
A la següent cruïlla deixeu el camí a dreta i el que porteu (que va recte), i tombeu a esquerra. Deixant un camí que us surt per la dreta arribareu a Montcortès, on heu d'entrar, hi ha un dels castells més espectaculars de la ruta i que ja existia l'any 1095. Passeu pel castell baixant i, pel primer carrer a dreta entre cases, sortiu del poble. Deixeu dos camins clars a esquerra i, en arribar a una cruïlla on hi ha uns arbres i dues cases, deixeu el camí, que gira a dreta, i agafeu el que va cap a l'esquerra. Un bon tros enllà deixareu un trencall a esquerra i el camí desemboca en un que, per la dreta, creua el Sió en un petit pont. Al fons es veu el poblet d'Hostafrancs. Però vosaltres heu de seguir cap a esquerra. El camí desembocarà en un de més ample i, just quan tingueu davant una bifurcació, a dreta en surt un altre que mena al cementiri (el veureu). Agafeu aquest i seguiu-lo, anireu a parar a tocar de la carretera L-310. Tot baixant la portareu de costat una bona estona fins que hi manareu en una rotonda. Dreta a Concabella. Entreu-hi girant a esquerra i, un cop a l'interior, dreta pel c/ Major fins la plaça i el castell. Aquí hi ha el centre d'interpretació dels castells del Sió. És el més gran de tota la ruta i es visita. Al S XVI el van transformar en palau.
Per sortir del poble agafeu a dreta el carrer que hi ha després del castell i el primer a esquerra. Creuareu la carretera i seguireu pel camí que en surt enfront i que te un rètol verd indicador de la ruta. Passeu el clot de Ratera, esquerra a la bifurcació, en una cruïlla de quatre camins seguiu rectes. Més endavant el camí gira a esquerra, travessa un clot i segueix fins travessar el canal Segarra-Garrigues. Un cop passat, agafeu el primer trencall a dreta fins les Pallargues, cap del municipi de Plans de Sió i amb un castell que te una portalada excepcional. Podeu esmorzar al cafè; hi ha de tot i bo.

Deixant enrere el poble de Sisteró, amb el Montsec i els Pirineus al fons
Seguiu el carrer del cafè recte avall fins sortir del poble. Gireu a dreta, deixeu sengles camins a dreta i a esquerra i seguiu rectes cap a una ermita que veureu. A la bifurcació continueu pel camí d'esquerra (deixant l'ermita a dreta). Seguiu rectes entre camps fins un camí, malmès, estret i ple de brolla, que surt a esquerra en angle de 90º. Sabreu que és aquest per què, just després, en surt un a dreta també a 90º. Després de deixar un trencall a esquerra desemboca en un altre, que seguireu a dreta voltant una casa i creuant el Riu Sió per un pontet. El camí us du fins a Mont Roig, on podeu observar la portalada barroca de l'església parroquial.
Seguint endavant desemboqueu en una carretereta rural asfaltada que us dura a creuar la L-304. Passareu per l'ermita de Sant Roc i arribareu al poblet de Pelagalls. Una costa us du a l'església, que deixeu a dreta i seguiu en baixada asfaltada fins passar una bàscula. A ma esquerra teniu el poble de Sisteró. Aneu fins la plaça, hi ha un petit museu de la pagesia.
Deixant la bàscula a ma dreta gireu cap al cementiri. Deixeu la cruïlla que hi porta a esquerra. Més endavant hi ha unes naus a dreta i, al cap de munt d'una curta pujada, hi ha un trencall a dreta una mica a contrapèl que heu d'agafar. Deixeu després un trencall a esquerra i continueu planejant. Al darrera teniu una bona vista del Montsec i els Pirineus. Deixeu un mas en un turó i dos trencalls més a l'esquera i, poc després del segon, passeu un altre clot i deixeu dos camins a banda i banda per seguir rectes.
Quan desemboqueu a la carretera L-303 agafeu-la a la dreta, seguiu rectes a la rotonda i deixeu-la just abans de travessar el canal per agafar un camí asfaltat a dreta que us porta a la llera del Segarra-Garrigues. Pedaleu fins el primer pont i creueu el canal per aquí (esquerra). Tombeu a l'esquerra de nou i reculeu un centenar de metres. Quan el camí inicia ampli un revolt a dreta deixeu-lo. Agafeu el camí que surt a dreta en angle de 90º molt poc marcat, però que us du clarament fins el poble de Muller, que aviat veureu al cap de munt. Un cop al lloc, després d'una bassa hi ha una cruïlla de quatre camins, agafeu el de la dreta que us porta directes fins a l'Aranyó, on hi ha un altre magnífic castell. És on va néixer l'escriptor Manuel de Pedrolo l'any 1918. Passeu per davant la porta principal i gireu a dreta en baixada deixant l'església a esquerra. Deixeu un camí que marxa cap a esquerra i baixeu per que us ve quasi enfront. En arribar a baix volta a dreta i va deixant el poble enrere. Però ull, heu d'agafar el primer trencall que surt a esquerra en angle de 90º. Us portarà fins el paller de pedra, una curiosa roca erosionada pel vent i que, realment, sembla un paller. Seguiu fins incorporar-vos a un camí que us surt per l'esquerra. Deixant un camí a dreta en una bifurcació i un altre que us surt per la dreta més endavant, el camí per on aneu desemboca en un altre, gireu a esquerra, passeu un altre clot i us enfileu fins el poble d'El Canós, que heu de voltar fins trobar la carretera que surt. Però molt poc després, just havent passat una bàscula, heu de deixar la carretera i agafar el camí que davalla per la dreta fins creuar el torrent Sec; llavors remunta fins el poblet de Tordera. Seguint endavant trobareu la carretera, per on heu de continuar endavant. Ja sou a les envistes de Cervera. Creueu l'autopista A-2, ara per damunt. Deixeu un camí a banda i banda en una cruïlla de quatre, passeu per un cementiri de cotxes i arribareu a un polígon industrial. Gairebé hi sou. Seguiu rectes durant força estona fina trobar el carrer Ivorra que surt a esquerra i què heu de prendre. El carrer descriu una volta a la dreta i desemboca a la rotonda on heu començat la ruta, al final de l'avinguda de l'Esport.
Dificultat: Mitjana / alta Distància. 43.50 kms Temps: 3h 45’ (6h amb aturades) Desnivell: 490 mts @: www.lasegarra.org

Castell de l'Aranyó, aquí va néixer l'escriptor Manuel de Pedrolo l'any 1918