28/4/15

Els jardins del Túria i les platges de València

El desviament del Túria al seu pas per València va deixar un espectacular jardí que creua la ciutat d'oest a est. A través d'aquest eix verd anirem des de Benimàmet, un dels antics municipis de l'horta agregats a la capital, fins la platja. I després la recorrerem en direcció a l'horta d'Alboraia: totes les cares de València.
El jardí de capçalera, a l'inici dels jardins de l'antiga llera del Túria


Benimàmet, amb 13 mil habitants, va ser municipi independent fins 1882. La sortida és a l'estació de metro d'aquest barri (línia 1). Sortiu de l'estació per l'eixida c/Felipe Valls i agafeu aquesta via a l'esquerra cap al mercat. Al final el carrer gira a esquerra i es diu Rafael Tenes. A la cantonada amb Miguel Tarin girareu a dreta; al número 20 va néixer l'arquitecte i enginyer Santiago Calatrava. La seva obra és omnipresent a la ciutat.
En arribar a un semàfor girareu a dreta pel camí nou de Paterna (direcció València). Al següent semàfor gireu a esquerra per un pont que creua les sèquies de Montcada i de Tormos i una autovia. Als peus teniu l'horta, al davant els edificis de València.
Passeu pel costat del col·legi Santiago Calatrava, com no, i seguiu dos quilòmetres per una carretereta que us acosta a la ciutat. Desembocareu en una gran rotonda que heu d'agafar a dreta i sortir-ne pel primer carrer a dreta, Avinguda de Pío Baroja. Passareu pel cementiri de Campanar i pel parc de Bombers abans de desembocar en una nova rotonda. Gireu per la dreta seguint el carril bici fins trobar un camí asfaltat a dreta que indica una caserna de la guàrdia urbana. Gireu per aquí, deixeu un aparcament a dreta i volteu l'edifici que hi ha al final per darrera; és l'antic Molí del sol. Un cop voltat descobrireu a la vostra esquerra un bell parc, és el parc de Capçalera, on comença el jardí del Túria, que seguireu fins el final. Aquest parc conté una recreació de l'antic riu, quina llera, avui desviada, passa pel sud de la ciutat. També hi ha una gran bassa i un turó des d'on contemplar una bona vista de l'horta i la serra Calderona. Agafeu els camins que baixen per la riba dreta. Aviat passareu sota un pont de vianants d'accés al Bioparc. El següent pont és el de l'avinguda 9 d'Octubre. Ara entreu al jardí del Túria pròpiament dit.
Passareu per l'antic assut del riu. Aquí hi ha ja un carril bici ben clar que seguireu durant el trajecte pels jardins. Passareu el pont de Campanar, l'estadi del Túria i les pistes d'atletisme, el pont de les Glòries i entrareu al bosc mediterrani. El pont de les Arts indica que a tocar hi ha l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM), museu de referència en art contemporani.

Passant sota el pont de Serrans, als jardins del Túria prop de les portes del mateix nom


Seguiu creuant el pont de Sant Josep, el de Serrans, la passera que substitueix a l'antic pont de fusta, el pont de la Trinitat, el del Real i el de l'Exposició, anomenat popularment 'la peineta'. Endevineu qui n'és l'autor. Seguiu pel pont de les Flors, el pont de Mar (una passera) el d'Aragó, passeu a tocar del Palau de la Música i pel pont de l'àngel Custodi i entreu al parc infantil de Gulliver. La ruta continua cap al pont del Regne, o dels dimonis, i després el carril bici desapareix. Vosaltres seguiu endavant cap al Palau de les Arts, l'edifici de l'Hemisfèric, posteriorment la ciutat de les Arts i les Ciències i sortiu de l'antiga llera del riu pel següent pont, l'Assut d'Or. A l'altra banda veureu l'edifici Àgora (que imita un tauró), i més enllà l'Oceanogràfic. La bici permet recórrer tots els espais del complex.
Agafeu el carril bici cap a l'esquerra, en direcció vers una immensa rotonda envoltada d'edificis alts i centres comercials. Volteu-la i continueu recte pel carrer Menorca, bo i creuant les avingudes de França i de les Balears. Gireu a la dreta per l'avinguda del Port fins desembocar al port mateix, on veureu l'edifici del rellotge i els antics tinglados. Entreu dins el port i travesseu-lo en direcció nord. El vostre destí és un edifici modern de color blanc que es veu al fons i que es diu Veles e vents. Descobrireu que passeu per damunt la pista per on van córrer uns pocs anys els Fórmula 1.
En arribar a l'edifici sortiu de les instal·lacions portuàries, creueu el carrer de Marcos Sopena i busqueu la primera línia de mar. Sou a la popular platja del Cabanyal, on hi ha restaurants d'arròs com la Marcelina o la Pepica, popularitzada per Ernest Hemingway (hi ha un retrat de l'escriptor en un dels seus murs). Agafeu la línia de la costa i pedaleu endavant per la platja del Cabanyal (o les Arenes). Després passa a dir-se de la Malvarrosa. Passareu per bars, restaurants i guinguetes de tot tipus. En arribar al final del passeig (una rotonda el tanca) trobareu a ma esquerra la que va ser casa de l'escriptor Vicente Blasco Ibáñez, autor de la cèlebre Cañas y barro. Després d'estar anys abandonada i en ruïnes, avui és un museu visitable.

L'estraordinària horta d'Alboraia des de la Via verda del Xurra
Passat aquest punt entrareu al passeig marítim i platja de la Patacona, la tercera de la ciutat. Al final trobareu una plaça d'arbres alineats delimitada per una rotonda. En aquesta rotonda gireu a esquerra pel Camí Fondo. Passareu sota un carrer, unes vies i una autopista, i entrareu a la bellíssima horta d'Alboraia, que travessareu fins arribar a una avinguda amb un carril bici que ve del nord i va cap al sud. És la via verda del Xurra, que a la dreta us portaria al Puig i a Puçol. Vosaltres l'agafareu a esquerra i continuareu contemplant l'horta. L'avinguda que porteu a ma dreta gira i us deixa, però vosaltres continueu per la via verda fins trobar-vos una carretereta (realment un camí d'horta asfaltat) que us creua. És el camí de Farinós i l'heu d'agafar a esquerra. A la cantonada hi ha una casa. Continueu travessant camps de conreu, cases i un parell de magnífics exemplars de barraca valenciana. Poc després un pas estret us permet passar per sota de l'autopista. Seguiu endavant fins arribar a un trencall a dreta. Veureu unes construccions de color rosat, és l'ermita de Vera. Gireu a dreta passant pel restaurant el Famós fins desembocar en un carrer que agafareu a dreta. Els moderns edificis que us fan ombra són de la universitat Politècnica de València. Al final el carrer fa un gir a esquerra i desemboca en una autovia. Pugeu-vos a la vorera i seguiu per aquí fins desembocar en una rotonda gegant.
El carril bici us permet voltar-la per l'esquerra. Continueu endavant per l'avinguda de Catalunya. Després de creuar l'avinguda Blasco Ibáñez es diu d'Aragó; vosaltres endavant. Passareu per davant de l'estadi de Mestalla. L'Avinguda desemboca a la plaça de Saragossa. Volteu-la per l'esquerra, travesseu el pont d'Aragó damunt el jardí del Túria (abans l'heu passat per sota), i seguiu enfront per Gran Via del Marquès del Túria; te una rambla central. Quan s'acaba la rambla gireu a dreta pel carril bici del carrer General Sanmartín fins un passatge sota edificis (Dr. Serra) que agafeu a dreta i que passa per darrera de la plaça de Bous i desemboca al carrer de Xàtiva. A ma esquerra teniu l'estació del Nord (RENFE rodalies) i el metro (línies 3, 5 i 9).
Dificultat: Fàcil Distància. 31.00 kms Temps: 2h 47’ (3h 40' amb aturades) Desnivell: 40 mts @: www.turisvalencia.es/va/home

L'ermita de Vera, a tocar de la Politècnica de València

Cap comentari: