23/12/15

El pla del Besòs

Les terres al·luvials del delta del riu Besòs són, des de l'edat mitjana, un territori cobejat. Dels molins primitius fins l'actual ciutat de Sant Adrià, que ocupa el centre de la plana, bisbes, estiuejants o emigrants d'arreu han fet d'aquest indret el seu lloc preuat. Però pels que no hi viuen aquesta és una terra indòmita. Cicloturisme pel pla del Besòs per descobrir-lo i, de passada, esvair alguns prejudicis.
Arc gòtic de l'antic convent carmelita que assenyala l'entrada a Sant Adrià
El punt de sortida és sota el monument 'Fraternitat', immens monòlit que presideix l'esplanada del Fòrum Universal de les Cultures i que evoca els 1.700 afusellats pel franquisme al Camp de la Bota, barri de barraques ubicat en aquest indret fins a primers dels vuitanta. La reivindicació de la memòria i la dignitat contra les injustícies socials és un dels signes d'identitat de Sant Adrià. Sortint de l'esplanada del Fòrum, deixareu la plaça de Llevant (enfront) i pedalareu tot seguit en sentit nord (dreta) per l'avinguda d'Eduard Maristany en direcció cap al barri de la Mina, dit així per les deus d'aigua fresca on molts barcelonins anaven a sojornar durant l'estiu. Hi entrareu girant a esquerra pel carrer de vianants Rosalia de Castro. Seguiu les indicacions:
RECTE.- La Mina. Passeig entre els carrers de Mart i Llevant, circuleu entre els blocs de pisos que fan l'sky line del barri. Escultura a Camaron de la Isla. ESQUERRA-. Carrer Ponent. DRETA-. Rambla de la Mina (tram) fins el Parc del Besòs. Entreu-hi. CREUAR.- En diagonal. Pac del Besòs. En aquest terreny hi havia la fabrica Bultaco, símbol universal del municipi. DRETA.- Carrer de Carmen Amaya (per carril bici pas sota tren i ronda litoral). RECTE-. Carrer Clara Campoamor. ESQUERRA.- Avinguda de la Catalana. Eix del nou barri sorgit de l'antic nucli d'infrahabitatges de la Catalana, dit així per la central elèctrica del mateix nom. ESQUERRA-. Carretera de Mataró, abandoneu el riu. DRETA.- Museu d’Història de la Immigració a Catalunya. Ubicat a la masia de Can Serra, darrer vestigi del passat rural de Sant Adrià, mostra els processos migratoris a Catalunya. DRETA-. Mare de Déu de Montserrat (contra direcció).
DRETA- carrer Tibidabo / Rbla. de Guipúscoa i creuar-lo. ESQUERRA.- carrer Verneda. Polígon industrial Montoslís, mostra del present industrial de la ciutat. DRETA- carrer Jovellanos. ESQUERRA.- carrer Balmes. ESQUERRA.- Carrer Almirall Oquendo. Med Street Art Gallery, embrió de Museu d'Art Urbà, únic al país. ESQUERRA.- carrer Mare de Déu de Montserrat. CREUAR.- carrer Tibidabo / Rbla. de Guipúscoa. ESQUERRA.- Carretera de Mataró. Recular fins l'avinguda de La Catalana. ESQUERRA.- Baixar al riu. Seguir corrent amunt (nord). Seguir fins la passarel·la del Molinet. Creueu el riu fins les envistes del parc del Molinet. El nom li ve del restaurant que veureu just en creuar la passarel·la. DRETA.- Avgda. De Gramenet (passar per sota pont del Molinet). RECTE-. carrer Andreu Vidal. ESQUERRA.- carrer Sant Joan. DRETA-. Carrer Sant Isidre (pas estret de vianants). CREUAR.- Pça. Església (parròquia de Sant Adrià). RECTE-. Carrer Església fins plaça de Maria Grau. DRETA-. Avinguda Pi i Margall. ESQUERRA.- Carrer Ricard. CREUAR.- En diagonal la plaça de la Vila (ajuntament). DRETA.- Avgda. Catalunya (vianants). CREUAR.- Autopista C-32 per sota. ESQUERRA.- Avgda. Marquès de Montroig (carril bici). CREUAR.- Marquès de Montroig, vies del tram i C-32 per sota. ESQUERRA.- carrer Jerez de la Frontera (contra direcció). DRETA-. Entrar a la Plaça Roja de Sant Roc i creuar-la. DRETA- Avgda. Del Maresme. Us endinseu al polígon d'indústries i magatzems de comerç xinès més gran de Catalunya. DRETA.- Carrer Progrés. DRETA.- Carrer Arquímedes. En una illeta giratòria. ESQUERRA.- Carrer Valls d’Andorra. ESQUERRA.- Creuar pça. Siderúrgia. DESEMBOCAR.- Avgda. Catalunya. Creueu-la. enfront teniu el refugi antiaeri pça. Francesc Macià.

Cruent la passarel·la del Molinet camí de Santa Coloma de Gramenet
DRETA.- Carrer Sant Joaquim. ESQUERRA.- Carrer Olímpic. Per carril bicicreuar vies del tren. ESQUERRA.- Eduard Maristany fins les tres xemeneies. Un altre dels símbols industrials de Sant Adrià que la ciutat malda per conservar un cop desmantellada la central.
DESFER-. Eduard Maristany. Creuar el riu Besòs pel pont del tram i agafar carril bici. ESQUERRA.- Per camí paral·lel al riu. Baixar fins parc de la Pau. DRETA.- Camí del parc de la Pau fins Port Fòrum. CREUAR.- Passarel·la i port Fòrum. DRETA-. Creuar explanada del Fòrum. ARRIBADA.- Plaça de Llevant / edifici i esplanada del Fòrum. Monument als afusellats al Camp de la Bota.
Dificultat: Fàcil Distància. 15.20 kms Temps: 1h 23’ (1h 46' amb aturades) Desnivell: 55 mts @: http://www.sant-adria.net/