27/4/16

Pel paratge natural de Poblet

Situat en un altiplà al peu de les muntanyes de Prades, el monestir cistercenc de Santa Maria de Poblet és un monument patrimoni de la Humanitat, que val la pena descobrir coneixent l'entorn: l'Espluga de Francolí, les masies i Vimbodí. Fem una ruta per Poblet i els voltants.

A les portes del monestir de Poblet
Sortireu des d'una plaça presidida per una escultura d'Andreu Alfaro, davant del Casal de l'Espluga de Francolí, centre cultural i d'esbarjo que va impulsar Lluís Carulla, empresari fundador de les pastilles de brou Gallina Blanca i fill il·lustre de la vila. Aquí trobareu lloc per aparcar.
Agafeu la carretera T-700, direcció Poblet i les Masies i, a la següent i molt propera rotonda, deixeu la carretera i agafeu a esquerra en direcció al centre; però de seguida tombeu pel carrer Cometa, primer que surt a dreta i que puja. Aviat deixa les cases enrere i comença a pujar entre camps d'oliveres i ametllers. i horts voltats de murs de pedra seca. És un paisatge model de la Conca de Barberà. Desapareix l'asfalt, heu de seguir amunt deixant un trencall a esquerra després d'un embornal. A estones planeja, a estona fa fortes rampes. en una bifurcació (amb una cabana a esquerra, heu de seguir pel d'aquesta ma. Quan, finalment, en una pla desemboca en un altre camí terrer, gireu a dreta. Davant vostre s'obre una ample extensió d'oliveres que volteu en baixada. deixeu un altre trencall que apareix a esquerra i enfileu la darrera costa cimentada, altre cop amb una paret seca al costat. Poc després arribeu a Les Masies, i veieu la primera: la masia de la Font de l'oca.
Gireu a dreta pel camí ample que planeja. S'ha acabat la pujada forta. Les vistes damunt la plana de l'Espluga són d'una gran bellesa. Arribareu a un grup de cases, algunes de les quals són hotels: Masia del Cadet, Sercotel Villa Engracia i Hotel Monestir, on desembocareu a la carretera TV 7007, que agafareu a esquerra. després de passar una casa de colònies d'Anglès i el barranc de la Pena, arribareu a la font de l'Abat Síscar, més coneguda com la font del ferro i la magnèsia. A la dreta tindreu ja una impressionant vista del monestir de Poblet, al que arribareu al cap d'uns centenars de metres. Sou en ple paratge natural d'Interès Nacional de Poblet.
Entreu-hi i visiteu-lo. La nostra ruta continua per la carretera que surt enfront, la T 700, en direcció a Prades. Però, un cop passada la Fonda fonoll i una casa que hi ha al darrera, al cap de munt d'una petita pujada, gireu a dreta pel camí que surt entre uns arbres i deixeu la carretera. Immediatament el camí gira a esquerra i discorre entre vinyes i oliveres; és l'antic camí ramader de Prades.

Passant pel castell de Riudabella
Passareu pel pedregós barranc de Castellfollit i seguireu entre un bosc espès en un camí que puja suaument. Un tros més enllà passareu un altre barranc, el del riu Sec. Un cop creuat gireu a esquerra i continueu. de lluny s'intueix ja la silueta del castell de Ridabella. Abandoneu el camí ramader, que va cap a l'esquerra i continueu pel més clar que us portarà al castell. Hi passareu per sota (trobareu una bassa a ma dreta) i desembocareu en una esplanada on hi ha unes construccions que formen part de l'equipament de turisme rural que és avui el castell. Seguiu endavant deixant un trencall a dreta i sortireu a la carretera TV 7003, que agafareu a dreta direcció a Vimbodí passant algunes vinyes i cellers. Rotonda a dreta per la TV 7004 i entreu al poble després de deixar un trencall a Poblet i de creuar un pont.
Deixeu un primer carrer, que porta al cèlebre Museu del Vidre, i gireu a dreta pel següent: Anselm Clavé, que poc després es transforma en carrer Major. Passeu per la plaça Major i l'ajuntament. continueu rectes per raval de Montblanc i raval de Poblet deixant a dreta el carrer Catalunya.
El camí baixa fins creuar un dels rierols que aviat formaran el Francolí, i desemboca a la carretera TV 7002. Seguiu-la endavant a penes 75 mts fins un trencall de terra, a esquerra, que baixa cap a un magatzem. Deixeu el magatzem i continueu baixant tot deixant un altre trencall a dreta. Passeu de nou el rierol i, deixant un camí a dreta, continueu pel que puja fort (és una pujada curta),. Aviat sereu a les envistes de les vies del tren. Aneu-hi descrivint una ziga-zaga fins arribar a un camí paral·lel a la via que agafareu endavant cap a l'Espluga.
Quan el camí se separa de la via tombant a ma dreta apareix un asfalt dolent i trencat. seguiu rectes fins unes naus i coberts. El camí acaba contra la via, però vosaltres heu d'agafar el que davalla per la dreta. Poc després creuareu el Francolí i el riu sec per un gual, passareu per un petit polígon industrial i desembocareu a la T 700, ja dins l'Espluga. A esquerra veureu uns apartament turístics. Creueu la carretera i pedaleu tot recte pel carrer del Molí de Guasc fins desembocar al carrer de Sant Miquel, que agafareu a esquerra. Un cop a la plaça del mateix Sant continueu pel carrer que davalla (Sant Miquel). el carrer gira a ma dreta i desemboca a la plaça de l'església. Sou al rovell de l'ou de l'Espluga de Francolí. A ma dreta l'església nova, a esquerra la vella. Al final de la plaça, després de l'església nova, surt a ma dreta el carrer de Lluís Carulla, que us portarà exactament fins el Casal de l'Espluga, unt de sortida de la ruta pel Paratge Natural d'Interès Nacional de Poblet.
Dificultat: Mitjana Distància. 20.00 kms Temps: 1h 48’ (2h 38' amb aturades) Desnivell: 315 mts. @: www.poblet.cat i www.concaturisme.cat

Per l'antic camí ramader de Prades