5/4/17

Per les possessions dels Cabrera

Al segle XIV el vescomtat de Cabrera abastava un ampli territori que anava des del Montseny fins el mar. Hostalric n'era la capital política, Breda la religiosa i Blanes la comercial. I des de dalt d'un turó, amb la riera d'Arbúcies als peus, el castell de Montsoriu era la seu militar des d'on es controlava tot. Fins que l'any 1364, en judici sumaríssim instat per la reina Leonor d'Aragó, esposa de Pere el Cerimoniós, Bernat II va ser condemnat a morir decapitat. Tot i això, el castell encara va resistir uns anys el setge de les tropes del rei.

Creuant la riera d'Arbúcies a Grions
El castell de Montsoriu és una de les joies del Gòtic civil. Citat ja l'any 1002, va mantenir-se com a edifici militar i residencial fins que els Cabrera van traslladar el seu domicili a Ragussa (Sicília) al segle XV. Us proposem una excursió per les possessions del vescomtat més properes al castell. I els més valents, si ho voleu, podeu arribar-hi pedalant fins les murades.
Sortireu de la zona esportiva d'Hostalric, on hi ha espai per aparcar sense problemes. Sortiu en direcció nord i gireu a esquerra pel mateix carrer per on heu accedit a la zona amb el vehicle. Passeu una rotonda, un pont sota la C.35 i, a la següent rotonda, a esquerra per enfilar-vos fins l'esmentada carretera. Entreu-hi amb cura, aviat la deixareu, a penes un parell de centenars de metres. Passat el pont sobre la riera d'Arbúcies gireu a dreta per una entrada que sembla qui sap què, però que aviat es converteix en un camí polsegós que passa a tocar d'una zona d'extracció d'àrids. Travesseu-la, gireu a dreta en direcció a les vies del tren, passeu-les per sota, deixeu un immediat trencall a esquerra i agafeu el segon, que us mena cap a un camp ple de plaques de captació d'energia solar. Resseguiu el terreny fins el final, on uns tombs esquerra-dreta us permetran seguir avançat en direcció nord fins arribar a les envistes d'un mas. es tracta d'espai & seny, un projecte que promou un futur sostenible en l'ecològic, el social i l'econòmic. Sou al terme de Sant Feliu de Buixalleu. Passat aquest mas en veureu un altre a esquerra i desembocareu en una cruïlla de quatre camins. Gireu a dreta per l'asfalt Passareu pel Molí de Dalt, creuareu la riera d'Arbúcies i desembocareu a la carretera GI 553 davant del restaurant Grions. Agafeu la carreta a esquerra. Puja molt suaument en paral·lel a la riera fins que veureu un trencall a esquerra que indica Breda. és la GI 552 i l'heu d'agafar. Comença la pujada.
Es tracta d'enfilar-se fins al coll d'on surt la carretera/camí que porta al castell. De primer se us farà dura, però no n'hi ha per tant. Si no aneu amb presses es deixa fer be. Són uns dos quilòmetres i a penes 100 metres de desnivell. Un cop a dalt veureu a dreta el trencall que mena al castell. L'ascensió fins la seu del vescomtat és més dura, raó per la qual la deixem com a opcional. Són 5.3 quilòmetres, en part de terra, que s'enfilen 380 metres de desnivell. Cadascú sabrà quina és la seva forma. Si no hi pugeu ningú dels Cabrera us renyarà.

A dalt del coll, des d'aquí s'ascendeix al castell de Montsoriu
Des del coll la carretera comença a davallar ràpidament fins el centre de Breda, una vila famosa per la terrissa i per 'inspirar' la sèrie de televisió Ventdelplà. Quan veieu una plaça a esquerra presidida per una estelada i el nom de Breda en decoració floral a dreta pareu: heu de girar a esquerra deixant la carretera. Heu de tombar a esquerra pel carrer Francesc Macià, tot just acabada la plaça. Quan el carrer creua el de Sant Sebastià passa a dir-se Catalunya. Seguiu avall. Passareu per la zona esportiva i, a la fi, el carrer s'acaba i es converteix en un camí. Continueu per aquí passant un lloc de venda de materials de construcció i algunes cases (a esquerra), fins que el camí desemboca en un de més ample i polsegós que davalla a dreta. Vosaltres heu de girar a esquerra, el camí planeja. deixareu uns masos a dreta, passareu la riera del Repiaix i, per una pujada, desembocareu a una carretereta rural asfaltada que agafareu a dreta en molt suau baixada. El seguireu deixant alguns trencalls a banda i banda.
Ja a la plana el camí tomba a dreta i, per entre una explotació agrícola molt moderna, desemboca a la GIV 5523. Agafeu-la a dreta, passeu sota les vies del tren i desemboqueu a la C 35. Punt delicat, doncs aquesta carretera sempre te molt trànsit. L'heu d'agafar a esquerra. Per sort hi ha un bon voral per on poder circular. Aviat la deixareu, només són 450 metres; no patiu. Quan veieu a dreta un camí de terra i dos rètols grocs (cultius Ponç Viver d'oliveres / Les Liotateres), entre planters, agafeu-lo. Pedalareu una bona estona en paral·lel a la carretera, però per sota del seu nivell. Hi ha un moment en què us separareu de la carretera i us trobareu en una bifurcació: esquerra i torneu de nou a circular en paral·lel.
El camí acaba davant d'un gran rètol que indica Gprg del Perxistor. Gireu a dreta per la carretereta asfaltada, passareu un petit veïnat i desembocareu en una altra carretereta que, per l'esquerra, creua un petit torrent i es converteix en un ample carrer de zona industrial. Pedaleu cap aquí. Tot recte pel carrer del Ter. Creueu el polígon, us incorporeu per l'esquerra a la Via Romana i continueu endavant passant fàbriques i naus. Recte en una rotonda, creueu la riera d'Arbúcies per un gual i ja sereu a les envistes de la zona esportiva d'Hostalric on heu començat la ruta i on heu deixat el vehicle.
Dificultat: Mitjana Distància. 22 kms Temps: 1h 30’ (2h amb aturades, sense la pujada al castell) Desnivell: 215 mts @: www.montsoriu.cat

Pedalant a tocar de la Tordera, camí d'Hostalric