2/5/17

Arbeca i terres del canal d'Urgell

Al nord de les Garrigues, a tocar del Pla d'Urgell, entre oliveres i fruiters, Arbeca és una vila calma que te en l'oli, el vi i la pera uns sòlids arguments que ben be justifiquen per si sols una visita. Però la plana que presideix, en plena Depressió Central, convida a descobrir el territori del canal d'Urgell. Des que el 1862 es va regar la primera finca, aquestes terres han viscut la més positiva transformació del camp català en segles.


Amb 2.200 habitants, Arbeca és sinònim d'oli, és patrimoni material. Per això el modernista molí d'oli cooperatiu (Cèsar Martinell 1919), és un dels no pocs tresors d'aquest poble injustament poc conegut. Aquest és el punt de sortida de la ruta, a la C-233 al seu pas per l'interior de la vila. Agafeu aquesta carretera en sentit descendent i deixeu-la de seguida seguint rectes per l'avinguda de Puiggròs quan fa un gir a esquerra. Aquest carrer creuar el canal d'Urgell i continua recte fins el poble veí de Puiggròs. Aneu-hi, però detureu-vos abans a admirar aquest joia de l'enginyeria que és el Canal d'Urgell. Planejant entre trossos i conreus d'olivera, la carretereta local està, en aquesta època, entapissada de roselles que acoloreixen la rotunditat verda del paisatge. La primavera és la millor època de l'any per visitar aquestes terres.
Puiggròs queda dalt d'un turó a esquerra. Girant cap aquí en una cruïlla de quatre camins hi accedireu. Si no voleu pujar-hi, continueu rectes per la carretereta fins desembocar a la més important L-200, que agafareu a ma dreta en suau pujada en arribar a una rotonda. Aviat comencen a aparèixer basses, alguna sèquia menor i les extensions de fruiters. Sou al cor de la plana urgellenca. Al cap de munt d'una costa sentireu el ronc poderós de l'aigua baixant encaixada. Us farà l'efecte que se us acosta un camió pel camí de la dreta, però no. en aquest punt veureu un girador a l'altra banda.
Creueu la carretera i agafeu el camí de terra que surt ben be en perpendicular i que, sempre recte i en pujada, us menarà primer a una gran bassa i després, per un ample passeig vorejat d'arbreda, fins el centre de Miralcamp, un poble típic de l'Urgell. Hi entrareu pel camp de futbol (camí de Torregrossa), seguiu rectes en una rotonda fins la plaça de Catalunya (gran dipòsit). Aquí seguiu rectes pel carrer Jacint Verdaguer fins les envistes de la piscina. deixeu-la a esquerra i gireu a dreta pel carrer La creu, que fa una essa en baixada. Esquera aviat per Prat de la riba i dreta per Terraferma fins el final. Gireu a dreta fins una rotonda i esquerra per la carretera L-200, que no deixareu fins ser al centre de Mollerussa, al passeig del Canal. Si gireu a esquerra, seguint l'avinguda, al cap de 700 metres sereu a l'Espai Cultural del Canal d'Urgell. Ideat el 2003 per l'historiador lleidatà Josep Mª Solé i Sabaté, és un centre d'interpretació d'aquesta gran infraestructura que va canviar la història de les terres de Ponent. La nostra ruta continua per la dreta vorejant la sèquia tercera que creua la ciutat.
A la segona rotonda el passeig gira a dreta, passa a dir-se camí de Belianes i la sèquia va soterrada un tram. Seguiu per aquí sense abandonar-la. El camí de Belianes deixa la sèquia i marxa en diagonal per la dreta, però vosaltres continueu pel costat de la sèquia; ara es diu carrer Figuera, i podeu pedalar ben be a tocar de l'aigua. Passeu una petita central elèctrica, creueu un carrer que travessa, deixeu un camí que surt de biaix per la dreta i, finalment, al següent pont, tombeu a dreta seguint una carretera entre fruiters i altres conreus de regadiu. És el miracle de l'aigua.
Deixeu una primera cruïlla de dos camins en U per la dreta, deixeu també dues cruïlles més a banda i banda (la primera de terra i la segona d'asfalt) i, a la tercera, gireu a esquerra pel camí d'Arbeca, que en realitat és una carretera molt ben asfaltada i amb un cert trànsit.
Passareu per la capella medieval de Sant Miquel de les Borgetes, únic vestigi de l'antic poblet de les Borgetes de Salena i un indret on els arbequins van a fer pic-nic, i aviat veureu el poble. després de creuar de nou el canal d'Urgell, seguiu rectes en pujada fins que, a esquerra de biaix, surt l'avinguda President Tarradellas. Agafeu-la, ronda el turó del Castell i us mena aviat al punt de sortida, el Molí cooperatiu, on hi ha també l'oficina de turisme.
Dificultat: Fàcil Distància. 25.50 kms Temps: 1h 43’ (2h 17' amb aturades) Desnivell: 145 mts @: www.arbeca.cat

Cap comentari: