8/8/17

La desconeguda serra de Castelltallat

A l'oest del Bages, la serra de Castelltallat és un petit massís de la depressió central devastat pels incendis de 1994 i 1998. Ja recuperat, gràcies a l'activitat humana i al cuidat entorn natural, avui és un paradís de l'agroturisme, i apte per a l'observació astronòmica o el cicloturisme.

L'espectacular vista des de l'església de Castelltallat
Una pedalada què, per paisatge, patrimoni i descoberta, passarà als annals del vostre estiu 2017: voltar la serra de Castelltallat, amb sortida i arribada a Sant Joan de Vilatorrada, a tocar de Manresa. A la rotonda a tocar del camp de futbol hi ha una gran esplanada on podeu aparcar i posar a punt les bicis i les alforges. La ruta no és especialment dura, però tampoc no és un simple passeig; cal afrontar-la amb un cert entrenament.
Sortiu de la rotonda prenent la carretera BV 3008 direcció Canet de Fals i Calaf i a tocar de la riera de Fonollosa, on desaigua la serra (la riera desemboca al Cardener, que aboca les aigües al Llobregat). Al cap d'un quilòmetre i escaig veureu un trencall a dreta que diu Sant Martí de Torruella i l'empresa Máfrica; agafeu aquesta carretereta. Al llarg de prop de 5 quilòmetres circulareu en paral·lel al riu Cardener i la C-55, fins arribar a Callús. Aquí la vostra carretereta rural desemboca a la BV 3003, que agafareu a esquerra en pujada, dirigint-vos ja cap a  la serra.
Durant els propers 6 quilòmetres pujareu 289 metres. Paciència, admireu el paisatge que paga la pena: barraques de pedra seca, alguna ermita entre camps de cereals i, conforme us aneu endinsant a la mata boscosa: la botja, el romaní i el fenàs a les parts baixes, de brolla, i la nova roureda sorgida després dels incendis, el pi blanc i l'alzina més amunt. deixeu el nucli de Sant Mateu a esquerra, i continueu pujant (ara més suau) uns 379 metres durant 12 quilòmetres. La carretera perd amplada, i fins i tot a partir d'un punt s'anuncia com un camí rural, però mai no deixa d'estar ben asfaltada i esquitxada de masos impressionants a banda i banda, a molts dels quals us acolliran d'allò més be, donat que es dediquen al turisme rural. Ja portareu una estoneta planejant quan trobareu un trencall a esquerra que indica l'observatori astronòmic de Castelltallat; aneu-hi. Puja una mica, però és curt i la vista des de 878 metres paga la perna de sobres.
L'observatori és de recent construcció. Te una cúpula de 5.25 metres de diàmetre i un telescopi de 40 mil·límetres, cosa que permet l'observació d'estels, nebuloses i galàxies. S'hi fan activitats educatives, i també hi fan estades músics i artistes.

Prop de Fals
L'observatori és a tocar de l'església parroquial i de l'antic castell, que ja al S XIV estava fora d'ús. Va ser amb les seves pedres que es va aixecar el temple. Des de les escalinates d'accés, hi ha la vista més espectacular de la serra: d'esquerra a dreta: Montseny, Cingles de Bertí, Sant Llorenç de Munt i Montserrat; als peus, la frondositat de l'obaga de la serra que s'escampa vers la plana del Bages. No us doldrà l'esforç de la pujada.
Ara toca baixar. Reculeu fins la carretera per on veníeu i recupereu el sentit de la marxa que portaveu (o sigui, gireu a esquerra). Deixeu a ma dreta el trencall que porta a Salo i un altre de terra, i avall que fa baixada fins desembocar a la BV 3008, una carretera més ampla que, cap a la dreta, us porta a Aguilar de Segarra. Agafeu el trencall que, per l'esquerra,  du al poble. Aneu fins la decrèpita estació i gireu a esquerra pe runa carretereta que puja en paral·lel a les vies. Deixeu el pont sobre el tren i seguiu entre cases, xalets i un edifici municipal. Aquí el carrer es torna de terra en un tram (tot i que l'estaven arranjant quan hi vam passar). continueu sempre per aquesta via principal que, a la fi, desemboca en una carretera una mica més ampla (però no gaire) que, a la fi, i en suau pujada, us durà a Fonollosa.
En aquest poble aneu a parar a la BV 3008, que agafeu a dreta. Aquesta carretera corre paral·lela a la riera de Fals, primer, i a la de Fonollosa després. Planejant i en clar descens, deixareu un trencall a dreta que du a Fals i Rajadell, deixareu Canet de Fals a l'esquerra, i aviat entrareu a les cornises que forma la riera. Passareu per la cruïlla que, a l'anada, heu agafat per anar cap a Sant Martí de Torruella i l'empresa Máfrica, i en un tres i no res sereu a la rotonda de Sant Joan de Vilatorrada on heu aparcat el vehicle.
Dificultat: Mitjana/Alta Distància. 56.00 kms Temps: 3h 02’ (4h temps total) Desnivell: 885 mts @: www.santmateudebages.cat

L'observatori astronòmic, punt més alt de la ruta