14/5/09

Pel corredor biològic de la riera d'Argentona


Entre els municipis de Cabrera, Argentona, Mataró, Dosrius i Òrrius, la riera d’Argentona és un corredor biològic que s’endinsa en la serralada litoral i posa en contacte el Maresme i el Vallès Oriental pel coll de Parpers. A més de ser un lloc de pas ja des de l’època romana, la riera porta les aigües pluvials a la fèrtil plana litoral i la ventila amb els vents que baixen del Montseny; aportant tot plegat un grau d’humitat al territori imprescindible pel manteniment del microclima temperat del Maresme.
La ruta volta la vesant sud de conca, pujant per la riera, desviant-nos per la riera de Riudameia, un dels afluents, fins Òrrius, i enfilant-nos fins el límit de la conca, per tornar a buscar la plana de Cabrera. En aquest municipi situem l’inici de la volta. Deixem el cotxe a l’’aparcament que hi ha davant del sindicat agrícola, seu també del Consorci del Parc de la Serralada Litoral. Ens situem de cara al mar, travessem la rotonda de la carretera recte cap als polígons industrials. Agafem el carril bici que hi ha a l’esquerra de la via. Al cap de 2’2 kms arribem al barri del Cros i a una rotonda on el carril s’acaba. La voltem buscant el carrer de l’esquerra on, a l’altra banda, hi ha una passera amb baranes liles. La travessem i agafem el corriol a l’esquerra. Tenim la riera a l’esquerra, i tot i la pressió urbanística, aviat ens envairà l’agradable frescor de la vegetació de vorera. Passem sota una cruïlla d’autopistes, deixant una gravera a l’esquerra i a tot de trencalls que ens surten per la dreta. Finalment desemboquem a un ample camí arbrat on encara podem veure restes de l’antiga via del cèlebre tramvia de Mataró. Al 4’7 kms deixem un pont a l’esquerra i seguim recte. Anem en paral•lel a la riera i deixem tots els trencalls que creuen el camí. Al quart trencall trobem un disc de direcció prohibida enfront, però no en fem cas. Al 7’9 kms som sota el viaducte de l’autopista. Busquem un lloc on travessar la riera fins sortir a un camí, l’agafem a la dreta i anem a parar a la carretera del coll de Parpers. La creuem i agafem un carretera enfront que diu ‘Les Ginesteres’. A la dreta veurem de seguida la riera de Rudameia, hi baixem i pedalem per la llera fins que un camí ens enlaira al marge (8’9 kms). Seguim les fites del parc. Al 9’3 kms desemboquem a la finca Bell Racó, agafem el camí estret de l’esquerra i entrem al Parc de la Serralada Litoral. Ens disposem a recórrer la riera de Riudemeia, un bell espectacle de la diversitat natural d’aquest territori.

Sempre seguint les fites del parc, al 13’9 kms serem a Òrrius, agafem la carretera a la dreta. Abans de creuar un pont trenquem a l’esquerra per un carrer en direcció a l’escola Francesc Macià. Hi passem per davant tot començant a pujar, sempre seguint la pista principal, al coll de Gironella, límit de la conca de la riera (17’74 kms, 395 metres). A dalt deixem el camí de la dreta i, sempre per pista principal, descendim a Argentona deixant els trencalls a dreta i esquerra que trobem fins el quilòmetre 19’94 on agafem l’ampla pista que va a la dreta en una clara bifurcació. Des d’Argentona, bo i passant per la font del camí (22.20 kms) i travessant després un cadenat a l’esquerra, pugem al castell de Burriac, on vivia el baró de les terres que rega la riera. Al quilòmetre 24 (320 metres) i després d’una fortíssima pujada som al coll. El camí de l’esquerra va al castell, però cal empènyer la bici. Comença la baixada cap a l’antiga font picant de Cabrera (24.90kms). El camí a l’esquerra davalla al poble. Creuant-lo i baixant anirem a parar al cotxe.
Dificultat. Mitjana Distància. 27’50 kms Temps: 2h 15’ Desnivell.635 metres. Contacte: p.slitoral@diba.cat, www.diba.es/parcsn/parcs/

Publicat el suplement Indrets de El Mundo de Catalunya

1 comentari:

BiCiCORRiOLS ha dit...

Ostres Rafel,
No segueixes el nostre bloc? Ja que voltes per Argentona, fés-li una ullada.
Bona feina.
Pistons.