10/1/11

Pel litoral del Penedès i el Garraf

Gràcies al company Carles Soler, ciclista i blocaire emprenedor que ens va descobrir la ruta, el suplement INDRETS de El Mundo de Catalunya ofereix avui aquesta agradable i fàcile xcursió en bici pel litoral de la Costa Daurada nord, al límit amb el Garraf.

Les platges de Coma ruga, Sant Salvador, Calafell, Cunit i Cubelles, són sinònim d’estiueig popular i familiar d’apartaments, xiringuitos i passeig marítims que uneixen un poble amb un altre en un continu urbà. Ara que no és època de banys és el millor moment per visitar-los. Descobrireu l’encant natural d’un litoral sovint desconsiderat: tranquil•litat, espais naturals en equilibri i poca gent faran que l’excursió us reconciliï amb la costa.
La ruta que us proposem espot fer amb qualsevol tipus de bicicleta, i és molt agradable fer-la en família, nens inclosos, doncs no te cap mena de dificultat i la perillositat és pràcticament nul•la. A més s’hi pot anar i tornar amb transport públic. Començarem a l’estació de RENFE de Sant Vicenç de Calders (línies R-2Sud i R-4) i acabarem a Vilanova i la Geltrú, on podeu tornar a agafar el tren (línia R-2 Sud).
Sortiu de l’edifici de l’estació i passeu per sota la via tombant a l’esquerra en direcció al mar. A penes 800 metres després i un parell de rotondes sortireu a la platja de Coma ruga. Davant mateix teniu el port esportiu. Ja sou al passeig marítim. Agafeu a ma esquerra.
Dos quilòmetres després passareu per la Casa-museu Pau Casals, a la platja de Sant Salvador, i al quilòmetre 3.7 la riera de la Bisbal us obligarà a deixar el litoral durant un centenar de metres. Gireu cap a l’interior fins la carretera, travesseu-la i seguiu per l'esquerra on hi ha habilitat un carril bici de terra que us tornarà a portar, girant a la dreta al primer pas de vianants que trobareu, cap al passeig.
Al quilòmetre 5.2 arribareu a Calafell. Passareu per davant de l’hospital de Sant Joan de Déu, avui un balneari de luxe, i us endinsareu per un passeig molt urbà, ple de botigues i cafeteries la majoria tancades en aquesta època de l’any. Al quilòmetre 8.2 hi ha el club nàutic de Segur de Calafell, i seguireu creuant platges que van canviant de nom sense que vosaltres hagueu de canviar de ruta:, les Sorres, Haug, Valparaiso...No us adonareu i ja sereu a Cunit (9.8 km). Al 10.7 una instal•lació mig abandonada talla el passeig, haureu de seguir un centenar de metres per un corriol que no presenta dificultat i tornareu a ser al passeig marítim.
Al 11.6 creuareu la riera de Cunit per unes rampes per a vianants i sereu a Cubelles, un lloc fàcil de reconèixer per la xemeneia de la central tèrmica. Un carril bici us portarà fins davant de la central. Continueu passeig enllà per la platja de la Mota fins la desembocadura del riu Foix. Veureu que el passeig s’acaba i al davant teniu un espai natural que podeu travessar sense dificultat fins les passarel•les de fusta instal•lades per creuar el riu. També són un bon punt per observar les aus i l’ecosistema general de la zona, un autèntic prodigi de la natura en un lloc tan devastat per la civilització.
Seguiu pel litoral de Cubelles fins al final. Aquí el pas queda tallat, no hi ha ni passeig ni carrers. Sou davant la platja Llarga, un espai natural protegit miraculosament conservat. Seguiu el carrer que us mena cap a l’interior fins trobar la via del tren. Continueu pel carrer que hi circula en paral•lel. Ara reculeu, però no patiu. El carrer us porta a un pas per sota les vies. Agafeu-lo i seguiu fins una rotonda.
A la dreta la C-246a us portarà cap a les platges de Vilanova (ho indica). Tot i que a penes l’heu de seguir un quilòmetre aneu amb compte amb el trànsit. Quan veieu el trencall que diu Santa Llúcia, gireu-hi a la dreta i seguiu la carretereta (ja no hi ha a penes trànsit) fins arribar a un ample aparcament. A l’extrem un pas sota les vies uns tornarà a la platja. En un tres i no res sereu al passeig marítim de Vilanova i la Geltrú i al parc de Ribes Roges.
Dificultat. Fàcil. Distància. 20.00 kms Temps: 1h 45’ Desnivell .inapreciable. @: http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=662964

Publicat al suplement Indrets de El Mundo de Catalunya