Al Maresme, Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt i Caldes d’Estrac són tres municipis pràcticament maclats l’un dins l’altre, amb termes municipals ínfims en algun cas. A fi de promoure la gestió del seu complex territori fa un temps que han creat la marca ‘Tres viles’. Ara un seguit de rutes senyalitzades amb les marques blanca i groga dels senders de petit recorregut, recórrer descobrir un espai que, no per minimalista és menys divers.
De la mateixa riba del mar fins el turó de Montalt un seguit de fondals i petites valls que aquesta ruta pretén descobrir amaguen una rica mostra del paisatge mediterrani. Us proposem, doncs, un petit viatge en blau i verd.
Podeu situar la sortida a la riera de Llavaneres, un cop creuada la carretera Nacional II. És un lloc fàcil d’accedir-hi tant si hi arribeu en tren (estació de Llavaneres) com en cotxe, doncs hi ha espai per aparcar-lo. Agafeu el magnífic carril bici que remunta el curs de la riera. Pedaleu a tocar dels els típics canyars que limiten aquests indrets. Heu de seguir sempre les dues franges groc i blanca. A les principals cruïlles hi ha, amés, pals indicadors de distància i direcció. Cap dels itineraris no te pèrdua.
La ruta presenta múltiples itineraris. Al cap de 500 metres un primer trencall a la dreta (direcció Tenis Mora) us portarà cap a Sant Llop, Montalt Parc i les Tres Torres abans d’entrar a la riera de Caldes per tornar a la línia de la costa. És el trajecte més curt, i te a penes 9 quilòmetres i 190 metres de desnivell. Si seguiu recte,pe`ro, arribareu al nucli de Llavaneres. Aquí us podeu desviar fins l’església vella, fer una marrada cap a can Cabot o seguir ascendint suaument per la serralada en direcció al cim del Montalt (596 m.), el punt més alt i un bon mirador de les tres viles.
El descens també presenta diversos trajectes. El podeu fer en direcció cap al nucli de Sant Vicenç, o anar a buscar el Torrentbò per agafar després cap a la zona coneguda com a Milans del Bosc o be cap a Caldes d’Estrac. Ja sigui pel rial d’en Navarra o per la riera de Caldes, després d’una ràpida baixada aviat veureu la esvelta silueta de la torre dels Encantats, una torre de guaita símbol del petit poble on el poeta Joan Maragall va estiuejar força anys. Aquí va escriure el seu famós poema ‘El pi d’Estrac’.
Abans d’agafar la línia costanera per tornar a la sortida val la pena visitar els nombrosos indrets maragallians de la vila, ara que es commemoren els cent cinquanta anys del naixement i el centenari de la mort de l’escriptor. La fonda de la Providència, l’hotel Colom, la platja de les barques o la casa del carrer Ciudad de la Paz, on va estiuejar amb tota la família, són els més notables.
Recordant com eren aquells bels estius de primers de segle, podeu tornar pedalejant còmodament pel Passeig del Marquès de casa Riera fins el port esportiu del Balís. Un cop l’hagueu creuat, un pas sota les vies i la carretera us tornarà a l’inici del recorregut.
Dificultat. Mitjana. Distància. Entre 9 i 21 kms Temps: Entre 1h 10’ i 2h 30’ Desnivell de 190 a 400 metres. Bibliografia: Joan Maragall a Caldes d’Estrac (Institució de les Lletres Catalanes) @: www.caldetes.cat
Publicat al suplement Indrets de El Mundo de Catalunya
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada