16/8/12

L’espectacle de la badia de Roses

Entre la desembocadura de la Mugueta i la punta de la Poncella s’estén la impressionant badia de Roses (no confondre amb el Golf de Roses). Si el dia anterior heu fet l’excursió als estanys dels aiguamolls de l’Empordà que us proposàvem en l’anterior article, avui podeu completar la visita recorrent aquest bell paratge i el nucli històric de la vila.
La badia de Roses te un bon passeig marítim
El punt de sortida pot ser l’oficina de turisme de Roses, a la rotonda de la Plaça de les Botxes. Sortiu en direcció sud per l’avinguda de Rhode. De seguida, a ma dreta, trobeu la Ciutadella, un recinte que aplega vestigis de les civilitzacions que han poblat la vila durant tretze segles: grega, romana, paleocristiana, romànica, visigoda i fins el segle XVI. Segui en la mateixa direcció fins la següent rotonda, on gireu a l’esquerra (c/Bernat Metge) i passeu per un càmping. Tombeu el primer a la dreta (Joanot Martorell) i seguiu-lo sempre dret, per be que canvia de nom: Calderón de la Barca i, després d’una petita placeta triangular, Nautilus. Al final desemboca a l’avinguda de la Platja, que va d’esquerra a dreta. Creueu-la i seguiu rectes per l’avinguda de la Bocama, que acaba a la desembocadura de la Mugueta, un braç de la Muga que comunicava amb el Grau de la Mugueta, avui convertit en l’urbanització Santa Margarida. Al final del carrer sortiu a un embarcador i al Passeig Marítim: esquerra i endavant.
Primer travessareu la platja de Santa Margarida, després la del Salatar i la de Roses. La vista damunt del litoral de tot el golf i els penyals del Cap de Creus és espectacular. Després de creuar la riera dels Ginjolers la vorera per on pedaleu (a Roses està permès) acaba en un aparcament. Voregeu-lo i continueu per la platja de la Punta (hi ha una passera de fusta) fins l’entrada al port. L’accés en bici hi és permès. Si voleu contemplar els iots que mai no tindreu, feu-hi una volta. Darrera del port esportiu hi ha el pesquer, menys bonic però més interessant. Seguiu per la vorera i pedaleu fort, perquè el carrer comença a enfilar-se. Quan la vorera és ja massa estreta busqueu un pas i baixeu a la calçada (Carretera del Far) per seguir pedalant sense témer atropellar cap vianant. Després de la platja dels palangrers i de la punta del mateix nom arribareu al far, a la punta de les Poncelles, vèrtex nord de la Badia i punt culminant de l’excursió. Amb la badia en primer pla, teniu el Golf de Roses als vostres peus. 
Al port podeu admirar els iots que mai no us comprareu
Si baixeu per la rampa que hi ha just abans del far aneu a parar al camí de ronda que us portarà fins a les platges de Canyelles petites i l’Almadrava, però hi ha molts trams d’escales i es fa pesat. Podeu seguir una estona i, quan us canseu, sortir a la carretera del far per algun dels caminois interiors que comuniquen els apartaments que hi ha penjats del penya segat. Desfeu el camí fins la rotonda d’entrada al port i gireu a la dreta per l’avinguda de la Cuana (te una riera al mig). Gireu a l’esquerra per Cap Norfeu i seguiu-lo fins el final; arribareu als carrerons del centre històric, curulls de bars i botigues. El millor és perdre’s-hi buscant l’església mig necolàssica de Santa Maria i la plaça de Catalunya, on hi ha la modernista casa Mallol, seu de l’ajuntament.
Seguiu pel carrer Trinitat fins trobar a ma dreta la plaça de la Pau, on hi ha conservat un refugi antiaeri. Damunt la plaça hi ha el carrer Tarragona. A ma dreta podeu observar el nou teatre municipal. Seguiu el carrer a ma esquerra fins Lluis Companys. A l’esquerra us portarà a la oficina de turisme d’on heu sortit.
Dificultat. Fàcil. Distància. 14.00 kms Temps: 1h 15’ Desnivell: 85 m. @: http://www.roses.cat/es/Turisme/

Publicat al suplement Indrets de El Mundo de Catalunya

Cap comentari: