30/8/12

Ocells, canyars i horta del delta de la Tordera

Amb 65 quilòmetres, la Tordera, que neix al Montseny i desemboca entre Blanes i Malgrat travessant trenta municipis, és un riu tan desconegut com explotat. Tot i això, les 12 hectàrees del delta presenten una tipologia mediterrània, tant de fauna i flora com d’hàbitat humà, que us convidem a descobrir en una agradable ruta en bici.
Pedalant pel delta, entre canyars i horta
Les platges de l’alt Maresme deuen molt a les aportacions dels sediments del riu; això ha convertit la zona en un atractiu turístic d’èxit. És per això que la ruta la començareu a Malgrat de Mar, una vila marcada pel turisme de platja, una indústria que consumeix la major part d’aigua del riu i els seus aqüífers durant els mesos d’estiu.
El carrer de Colom fa de límit entre la zona d’hotels de Malgrat i la de Santa Susanna. Per anar-hi, venint de Barcelona, cal deixar la N-II després de passar un viaducte per a vianants amb un rètol que anuncia que sou a Santa Susanna, i seguir pel lateral fins el final. El carrer Colom te un carril bici. Sortim d’aquí en direcció al mar.
Arribant a l’avinguda del Mar gireu a la dreta fins el pas sota la via del tren per a vehicles; passeu-hi i pedaleu fins la platja. Aquí gireu a l’esquerra i seguiu arran de mar fins que la no pugueu més. Llavors gireu de nou a l’esquerra i sortiu al passeig dels pins; a la dreta fins el final. Creueu una riera, enfileu-vos per una rampa al passeig marítim de Malgrat i fins el final. Agafeu la plaça per la dreta i deixeu-la per una pista de terra a la dreta i molt fresada que us porta al camí de la Pomerada al costat del mar.
Just abans de l’entrada d’un càmping que talla el camí gireu a l’esquerra pel camí de Mas Bages. Ara travessareu la rica i variada horta de Malgrat, possible gràcies al riu, és clar. A la primera cruïlla de quatre camins asfaltats gireu a la dreta (camí del Pla) fins desembocar en un altre camí. Teniu la Tordera enfront; baixeu a la seva llera, fins i tot quan porta aigua és prou ampla per caminar-hi.
Agafant el camí on heu desembocat a la dreta (camí de la Selva) anireu fins una entrada de càmping. A ma esquerra surt un corriol que us portarà fins els espais naturals protegits del delta. Si hi aneu en primavera o tardor no us oblideu els prismàtics: polles d’aigua, collverts, xoriguers, bernats pescaires, gavians, miloques; encara que sembli mentida, hi ha de tot.
Un piano al sostre! l'escola de música de Palafolls
Reculeu per on veníeu tot recte fins la BV 6001. Travesseu-la amb cura i seguiu pel camí d’enfront que gira a dreta i esquerra passant sota el tren. Padalareu sempre al costat del riu entre canyars i conreus. El corriol desemboca en un camí més ample que seguiu fins que, després d’una depuradora, gira a l’esquera. Heu de seguir rectes de nou pel corriol que surt enfront i que passa sota la carretera B 682. Deixeu un immediat corriol a l’esquerra, sortiu a un camí i gireu a l’esquerra. El camí fa ziga-zagues a tocar d’uns arbres i travessa uns gorgs que forma el riu, tant bells com desconeguts. Seguiu recte fins agafar un carril bici. Creueu un carrer nou i seguiu. Gireu a esquerra per un altre carril bici, creueu un carrer i seguiu-lo fins el final. Desemboqueu a la riera de la Burgada, a Palafolls. Enfront teniu la biblioteca que va projectar el malaguanyat Enric Miralles (porta el seu nom). Més endavant trobareu el pavelló municipal d’esports cerat per Arata Isozaki (autor del Palau Sant Jordi i que només te aquestes dues obres a Catalunya). En arribar al carrer Pau Casals gireu a l’esquerra fins que el carrer es fa de vianants i es diu Major, Seguiu-lo. A ma dreta veureu una escola de música. Es coneix que ho és pel piano que te damunt del terrat. Palafolls és un poble amb un encant insòlitament original.
En arribar a l’ajuntament tombeu a ma dreta pel carrer de Sant Genís fins la Rambla de Les Ferreries, que agafareu a l’esquerra. Al final gireu a l’esquerra pel carrer Lluís Companys fins una rotonda. Heu de creuar recte la B 682 i seguir per la BV 6002 fins després del primer grup de casetes. Llavors gireu a la dreta per un camí de terra que puja. Passat un mas gireu a l’esquerra per un camí que puja molt i aviat es converteix en un carrer. Al cap de munt a la dreta baixeu per l’avinguda del Mar fins desembocar a una altra rotonda. Creueu-la i seguiu rectes, de nou entre horta, pel carrer Girona. A la següent rotonda seguiu rectes pel mateix carrer fins l’avinguda Mediterrània, que agafareu a l’esquerra. Torneu a ser a Malgrat. A la dreta pel camí del Pla; en arribar al final esquerra pel carrer Llibertat i, també al final, dreta pel carrer Sant Elm que després es passa a dir Sant Esteve.
Al final es converteix en un carrer de vianants ple de botigues turístiques. A la propera rotonda agafeu a l’esquerra el passeig marítim fins trobar-vos al carrer de Colom a ma dreta, on heu començat la ruta.
Dificultat. Fàcil. Distància. 19.00 kms Temps: 1h 40’ Desnivell: inapreciable. @: www.observatoritordera.cat.

Publicat al suplement Indrets de El Mundo de Catalunya

Cap comentari: