4/9/13

La primera història completa de la Vuelta

L'editorial Cultura Ciclista acaba de publicar la primera història completa i actualitzada de la Vuelta Ciclista a España que es publica en castellà. L'obra es titula Viva la Vuelta! 1935-2012 i consisteix en un relat exhaustiu dels gairebé 80 anys de trajectòria de la ronda espanyola, edició per edició. Els autors són l'escriptora i traductora Lucy Fallon i el sociòleg i editor Adrian Bell. L'obra ja està a la venda a la web de l'editorial cultura-ciclista.com al preu de 22 euros.

El llibre consta de 480 pàgines dividides en 18 capítols, un annex amb el palmarès de la cursa i un índex onomàstic amb gairebé 500 entrades. Cada edició té un apartat propi, fàcil de localitzar en el text. A part de narrar els detalls de la cursa, els autors han fet un esforç per contextualitzar cada edició en el marc històric-polític de la seva època, amb el que Visca la Volta! 1935-2012 és més que una història de la prova: també és una breu història d'Espanya des de 1935 fins als nostres dies, vista des del que es va viure a les 67 edicions de la ronda que es porten disputades.
Mentre que el Tour de França, el Giro d'Itàlia i la Volta a Catalunya compten amb llibres que aborden des de múltiples angles la seva història carreres, la ronda espanyola havia quedat oblidada per la bibliografia esportiva. Fins al moment només s'havien publicat dues obres sobre la Vuelta, ambdues editades el 1985 i descatalogades des de fa anys: Vuelta Ciclista a Espanya 1935-1985, de Francisco Chico Pérez i Adrián Guerra, i Historia de la Vuelta Ciclista a España, d'Ángel Maria de Pablos.
Lucy Fallon és escriptora i traductora. Aquest llibre és la culminació de la seva llarga passió pel ciclisme, que va començar quan es va traslladar de Londres a Barcelona el 1988. A més de vibrar amb les gestes de les estrelles, ha recorregut gran part del país en bici, i ha participat en grans marxes com la Quebrantahuesos. Adrian Bell és ciclista des que té ús de raó. Es va llicenciar en sociologia i va ser professor universitari durant molts anys. Després jubilar-se de l'acadèmia va fundar Mousehold Press, una editorial especialitzada en llibres de ciclisme el primer títol va ser una edició anglesa de la biografia de Miguel Indurain. També és autor d'un llibre sobre els nens bascos refugiats a Anglaterra en 1937, recentment publicat en espanyol amb el títol de Solo seran tres meses.
Cultura Ciclista ha anunciat per a finals de 2013 la publicació de la primera biografia en espanyol de Luis Ocaña, obra del periodista Carlos Arribas, així com l'opera prima de la periodista alabesa Ainara Hernando, que es titularà Per amor al ciclisme. El 2014 editarà la versió en llibre de la saga tuitera de Sergi López-Egea, Contes del Tour, entre altres títols que té en cartera.