3/9/13

Per Blanes seguint les passes de Roberto Bolaño

Després de viure a Barcelona i a Girona, l'escriptor xilè Roberto Bolaño va arribar a Blanes l'any 1985. Com va dir ell mateix: "mai vaig sospitar que un dia arribaria a Blanes i mai més en voldria marxar". L'autor de 'Los detectives salvajes', va morir fa deu anys. Ara, l'ajuntament ha senyalitzat una ruta pels escenaris més importants de la seva vida a la vila.
En aquests bancs de davant de Sa Palomera, Roberto Bolaño seia a pensar
Us proposem recórrer els llocs que Bolaño va convertir en el seu paisatge sentimental i literari. La sortida és a l'estació de tren, on va arribar-hi provinent de Girona. Cada punt te punt te una placa vermella on s'explica la relació que hi tenia l'escriptor. Agafeu l'avinguda de l'estació passant per l'antiga caserna de la guàrdia civil. Dreta per l'avinguda Europa (rotonda) i dreta pel carril bici de la carretera de Malgrat (rotonda). Passareu per antigues fàbriques que fascinaven a Bolaño. A la següent rotonda esquerra per l'avinguda Catalunya. Aquesta avinguda es converteix en una rambla amb carril bici i desemboca en una rotonda. Dreta per Lluís Companys. Al xamfrà amb el carrer Cristòfor Colom hi ha la botiga que Bolaño va llogar per obrir-hi una bijuteria que va regentar la seva mare (és una fruiteria). ell va viure a la rebotiga.
El carrer acaba amb un pas sota unes arcades que dona a la plaça de la Mare de Déu del Vilar. A l'esquerra hi ha l'antic Hogar del Productor, bar on Bolaño va fer els primers amics, alguns d'ells força marginals. Agafeu ara el carril bici del Passeig de s'Abanell, a tocar del mar, en sentit nord. Travesseu-lo girant a l'esquerra pel carrer Costa Brava i a dreta per Corall, després es diu Àgatha, i desemboca a l'avinguda Tarradellas. A ma dreta hi ha el vídeo club Serra. Afeccionat al cine com era, es proveïa de pel·lícules i xerrava de cine amb el propietari, en Narcís.
Seguiu per s'Abanell fins la rotonda. A l'esquerra, pel Passeig de Catalunya, arribeu a la biblioteca comarcal, on hi ha un espai Bolaño, i al carrer de l'Aurora, 2 (a la dreta de la biblioteca), on van viure l'escriptor i la seva dona Carolina, i on va néixer el seu primer fill, Lautaro. seguint de nou pel carril bici del passeig, que ara es diu de la Marina, arribareu a un apetita plaça davant l'escola Joaquim Ruyra. Als bancs, Bolaño seia llargues estona a llegir. Seguint arran de mar, després de la plaça Catalunya el passeig es diu de Cortils i Vileta. Els seus bancs, davant Sa Palomera, eren un altre dels espais preferits per anar a pensar.
Des de 2008, la biblioteca comarcal te un espai Bolaño
Deixeu el mar i trenqueu pel carrer Ample que surt a l'esquerra. Esquerra pel Passeig de Dintre i aviat sereu a l'antiga Pastisseria Planells (núm 42), avui un bar. Bolaño es va fer amic de l'amo, en Joan Baptista. seguiu tot el Passeig, creueu Muralla i seguiu recte per Doctor Brunet (empedrat) fins desembocar a la Rambla Joaquim Ruyra. A dreta (Núm 9) hi ha la llibreria Sant Jordi, la llibreria de capçalera del l'escriptor, que també va fer amistat amb Pilar Pagespetit, la propietària.
Pal carrer Sant Antoni, que fa cantonada, torneu a Muralla, que agafeu a esquerra. A la dreta creueu una petita plaçeta, i de nou a la dreta pel carrer Hospital. A la cantonada hi havia Can Dimas, on Bolaño hi anava a dinar i a xerrar de llibres i cinema amb Dimas Luna, l'amo. Sortiu al Passeig de Dintre. Gireu a esquerra i de nou a esquerra per Bellaire. Al número 39 hi ha Joker Jocs, la botiga de jocs d'en Santi Serramitjana, definit per Bolaño, fanàtic dels jocs d'estratègia, com a 'filòsof minimalista'.
Dreta per Mercaders, dreta per Fornaca, esquerra per Passeig de Dibntre, creuar Àmple i esquerra de seguida pel petit carrer del Lloro. Al final (núm 23), on hi ha un pas sota una arcada, Bolaño hi va tenir un estudi ínfim. Vivia al número 17. Sortiu al carrer Ample per sota l'arcada. Al número 13, can Miralbell (núm 13), un edifici senyorial del XIX, hi va viure al segon pis després de publicar 'Los detectives salvajes' i de guanyar el premi Rómulo Gallegos. Una travessia més amunt (núm 29) hi havia la papereria Botlloch, on comprava les famoses llibretes que es van poder veure a l'exposició que li va dedicar fa poc en CCCB. enfront surt el carrer Nou, una forta pujada on hi ha la farmàcia Oms, un lloc que va visitar assíduament des que, l'any 92, li van diagnosticar una afecció hepàtica.
Al carrer del Lloro l'escriptor hi tenia un estudi. La placa vermella, senyal de la ruta
En arribar a la plaça de l'església, amb unes excel·lents vistes del centre de la vila, gir a esquera i de nou a esquerra pel carrer Vals, ull que hi ha unes escales. el carrer desemboca de nou a Àmple, que ara es diu Jaume Ferrer i agafeu a dreta fins la plaça de la Solidaritat. A esquerra, per Joaquim Ruyra, arribareu al darrer lloc de treball de l'autor (núm 32). Roberto Bolaño va morir el 15 de juliol de 2003.
Per tornar a l'estació heu de seguir la rambla fins el final, a la plaça de Catalunya. Agafar el Passeig de la Marina a dreta i girar a dreta pel Passeig Catalunya, on hi ha un carril bici que passa per davant de la biblioteca que ja heu visitat, l'estació d'autobusos i segueix fins la rotonda on comença la Rambla de l'Avinguda de Catalunya per on havíeu vingut. Cal desfer el camí: recte avinguda de Catalunya, dreta carretera de Malgrat, esquerra avinguda Europa i esquerra avinguda de l'estació.
Dificultat. Fàcil. Distància. 12 kms Temps: 1h 15’ (2h amb aturades) Desnivell. inapreciable. @: http://www.blanes.cat
La Sant Jordi, llibreria de capçalera de Bolaño