Al Portal de Santa Madrona hi ha les úniques restes que es conserven de la muralla |
El punt de partida i arribada és el Born Centre Cultural, centre del relat d'aquells tràgics moments. Sota la gran esplanada que hi ha davant de la porta principal hi ha colgats els traçats d'antics carrers com el d'en Llansana, el dels Ventres o el dels Dies Feiners. El pla d'en Llull, centre comercial de la Barcelona de l'època forma part també del jaciment. Quan l'any 1717 es va aixecar la Ciutadella aquest espai va restar erm per poder controlar millor els veïns que quedaven al reduït barri, gent bel·ligerant, segons Joris Prosper Van Verboom, l'enginyer que va idear la fortalesa. Comencem a pedalar, doncs, cap al Passeig del Born i tombem de seguida a la dreta pel carrer del Rec. Submergiu-vos en la Barcelona del XVIII. Hi ha molts indrets a descobrir.
ESQUERRA.- c/ Princesa. CREUAR.- Via Laietana. RECTE.- c/ Llibreteria (llibreria del MUHBA. Antiga presó). DRETA.- Plaça del rei. ESQUERRA.- c/ Santa Clara. RECTE.- c/ de la Pietat (darreres de la Catedral). DRETA.- c/ del Bisbe. ESQUERRA.- c/ Sant Sever (núm 9 Església de Sant Sever. Clar exponent del Barroc. Era freqüentada per les classes benestants). ESQUERRA.- c/ Sant Honorat. DESEMBCAR.- Plaça Sant Jaume (Casa de la Ciutat i Diputació General. Seu del Consell de Cent i la Diputació del general. Reunida aquí la Junta de Braços el 1713 es va decidir resistir). RECTE.- c/ de la Ciutat. RECTE.- c/Regomir (núm 13. Palau de Vilana-Perlas. Portalada barroca. L'austriacista Ramon Vilana-Perles va ser Secretari d'estat de Carles III. Després de la guerra la va ocupar el borbònic José Patiño, ideòleg del Decret de Nova Planta). DRETA.- c/ de la Mercè (Basílica de la Mercè, renovada al S XVIII). RECTE.- c/ de la Mercè. CREUAR.- Plaça Duc de Medinaceli (Pla dels Framenors, on hi havia el convent de Sant Francesc, nucli de l'aristocràcia barcelonina).
Basílica de la Mercè, al Quarter de Framenors, va ser reformada al S XVIII |
DRETA.- Passeig Colom. RECTE.- Portal de la Pau (porta de Drassanes de la muralla vella). CREUAR.- La Rambla. RECTE.- P. Colom (Drassanes. Arsenal durant el conflicte). DRETA.- Avgda. Paral·lel (Portal de Sta. Madrona i úniques restes de la muralla. El setge de 1706 va ser molt dur aquí). RECTE.- Avgda. Paral·lel. DRETA.- Abat Safont. DRETA.- c/Sant Pau. ESQUERRA.- c/ de les Carretes. DRETA.- c/ Sant Pacià. CREUAR.- Rambla del Raval. RECTE.- c/ de Sant Rafael. ESQUERRRA.- Passatge Bernardí Martorell. CREUAR.- c/ de l'Hospital. RECTE.- c/ d'en Roig. DRETA.- c/ del Carme (Hospital de la Santa Creu. Durant la guerra atenia soldats dels dos bàndols). DRETA.- Creuar plaça de la Gardunya. DRETA.- c/Jerusalem. RECTE.- Plaça de Sant Agustí (església de Sant Agustí. Aquesta església es va aixecar per a substituir la del mateix nom, malmesa pels combats de l'11 de Setembre). DRETA.- c/ de l'Hospital. DRETA.- Plaça del Pedró. RECTE.- c/ de Sant Antoni Abad. DRETA.- c/ de la Cendra. DESEMBOCAR.- Plaça del Dubte (Tota aquesta zona, horts fins llavors, es va edificar per allotjar-hi part dels afectats per l'enderroc de la Rivera. ESQUERRA.- c/ Riera Alta. DRETA-. Ronda Sant Antoni (Baluard i Portal de Sant Antoni. Sortida cap al Llobregat. Aquí Rafael Casanova va redactar el ban que demanava la lluita fins el final). DRETA.- c/ Tallers (Baluard de Tallers i Hospital Militar).
Esglesia de Sant Sever, del S XVIII |
CREUAR.- Rambla (aquí comença la Rambla dels Estudis, era on hi havia la universitat, clausurada per Felip Vè i convertida en caserna). RECTE.- c/ de la Canuda. ESQUERRA.- Portal de l'Àngel (Baluard i Portal de l'Àngel. Una de les entrades principals). RECTE.- c/ Fontanella. CREUAR.- Plaça Urquinaona (Baluard de Jonqueres. Protegia l'accés nord). DRETA.- c/ Trafalgar. ESQUERRA.- c/ Méndez Núñez. DRETA.- Ronda Sant Pere (Baluard de Sant Pere i monument a Rafael Casanova. Aquí va caure ferit el Conseller en Cap. Va ser un dels indrets claus en la batalla de l'11 de Setembre). RECULAR.- c/ Méndez Núñez. ESQUERRA.- c/ Trafalgar. DRETA.- c/ Lluís el pietós. CREUAR.- Placeta de Sant Pere (Antic monestir de Sant Pere de les Puelles, residència de Carles III durant el setge de 1706 i punt de grans combats el 1714). ESQUERRA.- c/ del Rec Comtal. DRETA.- Peig. Lluís Companys (Baluard i Portal Nou, un altre escenari central dels combats l'11 de Setembre). DRETA.- Placeta del Comerç. RECTE.- c/ Portal Nou. RECTE.- Placeta de Sant Agustí Vell. RECTE.- c/ Carders 45-49 (Casa gremial dels Carders, un dels gremis enquadrats dins la Coronela, milícia ciutadana amb gran protagonisme en la defensa de Barcelona.). RECULAR.- Placeta Sant Agustí Vell. DRETA.- c/ Tantarantana. DESEMBOCA.- Plaça Pons i Clerch (Antic convent de Sant Agustí, escenari cruent de la batalla de l'11 de Setembre. Reformat i convertit en caserna). DRETA.- Placeta de la Puntual i c/ Assaonadors. DRETA.- Placeta de Marcús (Capella de Marcús. Rafael Casanova va saber aquí que els atacants eren ja quasi dins de la ciutat i es va decidir anar a buscar el penó de Sta. Eulàlia per esperonar els defensors). ESQUERRA.- C. Montcada (hi vivien aristòcrates i mercaders com els Dalmases, destacats austriacistes).
On ara hi ha el monument va ser ferit el conseller en cap Rafael Caasanva |
DRETA.- C. Sombrerers. ESQUERRA.- Pla de Santa Maria. ESQUERRA.- Fossar de les Moreres (cementiri on es van enterrar part dels morts en els darrers combats). DRETA.- Creuar Fossar. RECTE.- C. Malcuinat. DESEMBOCA.- Pla del Palau (centre de l'activitat comercial i marítima. Aquí hi havia el Palau Reial, residència de Carles III. Un pont l'unia amb Santa Maria del Mar. També hi ha la Llotja de Mar, centre econòmic, i la Duana Nova, edifici barroc. Pel Portal de Mar s'accedia al port). CREUAR.- Passeig Isabel IIª i Pla de Palau. ESQUERRA.- C. Marquesa (Baluard del Migdia. Restes de l'antiga fortificació que protegia el Palau. Recentment recuperades). ESQUERRA.- c/ Ocata. CREUAR.- Passeig Marquès d'Argentera. RECTE.- c/ Rec. VOLTAR.- Pg. del Born (el traçat és anterior al S XVIII. Era un centre econòmic i social de la ciutat. Al número 16 es pot veure clarament unes finestres mig escapçades, just el punt on va acabar la destrucció del barri). RECTE.- C. Flassaders (La Seca. Fins el 1714 s'hi va encunyar moneda catalana). DRETA.- C. Sabateret. RECTE.- c/ Fusina. CREUAR.- Pg. Picasso. RECTE.- Entrar al Parc de la Ciutadella (Terrenys on es va construir la fortalesa per controlar Barcelona. L'actual Parlament de Catalunya n'era l'arsenal). SORTIR.- Parc de la Ciutadella. CREUAR.- Passeig Picasso. RECTE.- Avgda Marquès d'Argentera. DRETA.- c/ Comerç. ARRIBADA.- Born (Born Centre Cultural).
Dificultat. Fàcil. Distància. 12 kms Temps: 1h 20’ (2h amb aturades) Desnivell. inapreciable. @: www.elborncentrecultural.bcn.cat/
2 comentaris:
Com ens podem apuntar a la sortida?
M'EXCUSO: he enviat el correu a la gent de la meva llista sense pensar que d'altres ho veurien a través de Cap Problema.
Només cal escriure un correu a: diesbici@gmail.com confirmant quants vindreu i ens veiem el dia 9 a les 19.45 davant del Born.
I així ja passareu a formar part de la meva llista de contactes bromptonàires
Salut i pedals
Publica un comentari a l'entrada