8/8/15

Sant Climent i els vergers de Sant Joan

Hortes, camps de cereals, camins de pedra seca, impressionants cornises de marès que aquí i allà formen coves, i l'altiva presència de monuments talaiòtics; més que un territori, la plana que s'estén a l'esquena de la ciutat de Maó, és un autèntic microcosmos que acull la diversitat natural de l'illa. Una descoberta que no us podeu deixar a les vostres vacances a Menorca.

Prop del talaiot de Torelló
Com que potser no us heu portat les bicis, us proposem establir el punt de sortida a l'avinguda Francesc Femeníes 44 (la ronda de Maó), a la botiga Bike Menorca. Aquí us poden llogar bicicletes de tota mena. Sortiu per la mateixa vorera de la botiga (està tolerat) en direcció nord i aneu superant rotondes. A la cinquena, es reconeix per què la travessa un doble viaducte per a vianants horrible, gireu a esquerra i agafeu el carril bici que va entre arbres, en paral·lel a la carretera que indica Sant Climent i Cala en Porter, a tocar d'un polígon industrial.
A la primera rotonda (l'edifici del supermercat Binipreu a dreta), deixeu el carril i agafeu el carrer de Curniola què, a dreta, s'endinsa cap al polígon. Quan arribeu al segon carrer a dreta (c/Bajolí), heu de creuat la mitjana i agafar el camí què, en baixada, surt per la banda esquerra. Un rètol indica Taialots de Còrnia. Seguiu-lo. Poc després es bifurca, seguiu per l'esquerra. Sou al camí vell de Sant Climent. Molt poc després, a ma dreta, veureu els talaiots de Còrnia, atureu-vos-hi, és clar.
Recte en una cruïlla de quatre camins; sempre direcció oest. desemboqueu a la carretera Me-12, que heu de creuar. Endavant deixant entrades de cases i predis a banda i banda. El camí fa una estona de revolts capriciosos i continua passant entre finques fins que desemboca en una carretereta asfaltada. Agafeu aquesta nova via a dreta i, de seguida, la que us surt a esquerra de biaix (camí de Torelló). Recte no podreu seguir. Entre parets de pedra seca i deixant un camí que se us incorporarà per l'esquerra anireu a parar al talaiot de Torelló, un dels més grans de la zona i que formava part d'un conjunt molt més gran que, en part, ha desaparegut per la construcció de l'aeroport.
Retrocediu fins aquest darrer trencall i, ara si, agafeu el que en aquesta ocasió surt a dreta. Potser no trobareu el camí en gaire bon estat, però és un tram curt i no te pèrdua. Endavant entre parets de pedra fins desembocar al camí vell de Sant Climent i, tombant a dreta sense desviar-vos, sortireu a la carretera Me-12 a les envistes del poblet de Sant Climent. Sou al melic d'una de les més belles zones pageses de Menorca. entreu al poble i, just a la cantonada on hi ha el Casino i un aparcament, trenqueu a la dreta pel camí d'Algendar i no us perdeu alguns espectaculars predis que hi anireu veient. Porteu pedalats a penes 6'2 quilòmetres i ja heu vist una mica de tot.
Pedaleu sempre pel camí principal asfaltat deixant tota mena de trencalls i entrades. Passeu recte per la cruïlla de l'Algendar d'en Gomila. Ara el camí fa una pica de costa fins arribar a una altra cruïlla de quatre camins, on també seguireu rectes. Al quilòmetre 10.1 deixeu a ma dreta un camí de terra que porta a Binifaell nou i seguiu en direcció oest fins uns bifurcació propera. Dreta i fins l'stop. Heu de creuar la carretera Me-1. Vigileu que hi ha moltíssim trànsit a l'estiu.

Pels vergers de Sant Joan


A l'altra banda rectes pel camí de Rafal Rubí. Aviat trobareu a ma esquerra les navetes. Parada. Sou als 10.4 kms. Ara toc pujar. És una llarga i suau costa que us deixa al famós camí de Kane, la primera via que va permetre travessar la illa i que fa ser deguda al governador britànic Kane. Dreta direcció Maó. aproximadament al quilòmetre 15.6 desembocareu a la carretera Me-7, que agafareu a dreta, però que deixareu 300 metres més endavant. Gireu a dreta pel camí dels Atzagotars; indicat. Sou a la zona de vergers de Maó. L'existència de fonts i corrents d'aigua subterrànies i de cornises de mares que protegeixen dels vents, fan d'aquest ocult territori un espai fresc i sempre verd pels conreus. Dos cents metres enllà deixeu un camí de terra a la dreta. Deixeu després un pont a la dreta. Tres cents metres endavant creueu un altre pontet i, entre cases, arribareu un punt on s'acaba l'asfalt i el camí fa una baixada on heu de vigilar si no teniu traça. Desemboqueu en un camí. Diu Font d'en Simó a dreta. Gireu a esquerra. El camí sembla emboscar-se entre malesa, però és un tram molt curt de corriol.
Aviat torneu a l'asfalt. Deixeu el camí d'en Ceba a esquerra i, 600 metres després, agafeu a dreta el camí de Baix de Sant Joan; indicat. Mig quilòmetre endavant sereu a l'ermita i font de Sant Joan, un dels indrets sentimentals dels maonesos. Continueu pedalant entre camps, cases i finques fins desembocar en una rotonda al final de la carretera Me-7 i a l'entrada al port de Maó. Agafeu per la segona sortida, direcció port i, immediatament, deixeu la carretera i pedaleu per la costa que us surt a dreta. en 600 metres sereu al museu de Menorca, a l'antic convent franciscà de Jesús. Volteu-lo girant a esquerra pel carrer del Sol, passant per la plaça des pla d'es Monestir, on hi ha l'entrada del museu, i agafant a dreta el carrer d'Isabel II, un dels més nobles de la ciutat vella, i què us durà a la plaça de la Constitució (vigileu amb les llambordes cantelludes), on hi ha l'ajuntament i la catedral, on hem ubicat el final d'aquesta ruta per la zona pagesa i talaiòtica de Maó.
Dificultat: Fàcil. Distància: 22.80 kms. Temps: 1h 50' (2h 45' amb aturades). Desnivell: 100 mts.