13/10/15

Natura i patrimoni als pobles de Mijaran

Entre els segles XI i XIII Occitània era la nació social i culturalment més important d'Europa, amb una extensió que anava de les Landes al Piemont. Aquest territori només és reconegut avui en l'àmbit lingüístic, tot i que tan sols rep protecció oficial l'aranès, llengua parlada a la Val d'Aran, realitat nacional reconeguda per la Llei d'Aran i institucionalitzada amb el Conselh Generau. Conscients de l'orografia de la vall us proposem una ruta a l'abast de la majoria per conèixer part de la zona central, el Mirajan.
L'església de Sant Feliu domina l'espectacular vista de Vilac
El punt de sortida i arribada és la plaça de l'església de Vielha, capital de la Vall. Podeu deixar els vehicles als grans aparcaments que hi ha entre la C-28 i el riu Garona, a prop de la plaça. La nau central de l'església de Sant Miquel és del S XII, algunes capelles són del XV i les pintures murals del XVI. Però el més destacable és el tors del Crist de Mijaran, una de les millors escultures romàniques de fusta policromada.
Sortiu a l'esquerra per la carretera C-28 i, just creuat el riu Nere, gireu a dreta per l'avinguda de la Llibertat, un carrer de circulació apaivagada ple de botigues. Recorreu-lo fins el final (acaba en una plaça) i gireu llavors a esquerra pel carrer Anglada fins sortir a la carretera N-230, que agafareu a esquerra en suau pujada fins la rotonda. Aquí gireu a dreta per la carretera de Gausac, que puja fent replans, i no la deixeu fins arribar a la imponent església de Sant Martí de Gausac, el millor exemple de gòtic aranès, però plena d'elements romànics. Al porxo hi podeu veure la figura esculpida d'un Crist amb el cap molt gran que és del S XIII.
Reculeu ara uns metres fins veure un camí que ara surt per l'esquerra i que davalla cap al riu entre prats. Observeu que hi ha uns indicadors grocs i granats, són els que corresponen al Camin Reiau, una xarxa de senders que recorre els pobles de la vall. El camí davalla fins el Garona, i es va fent més estret, humit i boscà. Potser en algun punt heu de baixar de la bici, no hi fa res, aviat hi tornareu a pujar. Seguiu el camí fins que desemboca en un carrer asfaltat. Aquí podeu deixar el Camin Reiau i, anant a dreta, sortir a la N-230. A esquerra i baixant, en 4,7 kms arribareu al Pont d'Arròs, on heu girar cap a Arròs. La carretera te un voral correcte per on poder-hi circular sense problemes.
A la rotonda gireu a dreta, direcció Vilamós, Arres i Arròs. I immediatament de nou a dreta cap a Arròs. És un quilòmetre de pujada per una carretera còmode i sense transit. En arribar-hi veureu, a ma esquerra, la Casa dteh Senhor, un impressionant casal del S XIX que avui és la seu de l'Archiu Istòric Generau, de l'Institut d'Estudi Aranesi i lloc on el Conselh Generau fa les cerimònies institucionals. De seguida, a la dreta, l'església de Santa Eulàlia, gòtica de transició del S XIV amb un campanar de planta octogonal, únic a tota la vall. Sense deixar el carrer principal, que va canviant de nom, girareu en rodó, creuareu el centre del poble i, sempre pujant, desembocareu en una carretereta local que, cap a la dreta i en suau pujada, us portarà a les envistes de Vila. aquest tram és dels que te les vistes més espectaculars de la pedalada. Arròs us anirà quedant als peus, el riu Garona al fons el tot de la vall, i el Portilló us protegirà les espatlles.

Camin Reiau, prop de la Garona


La ruta que porteu desemboca en una carretera que va a Vila; aneu cap al poble girant a l'esquerra i travesseu-lo. El camí és pla fins les envistes de l'ermita renaixentista de Sant Miquel, una altra joia amagada de l'Aran. Reculeu fins el trencall on veníeu d'Arròs, deixeu-lo i continueu carretera avall. Passareu per l'ermita de Sant Martí i, ja A Aubèrt, desembocareu a la plaça major, on veureu a la dreta l'església del Roser, romànica del S XII i ampliada al barroc. L'església te una magnífica creu processional.
Seguint rectes tal i com veníeu, per la part de dalt de la plaça, al carrer de Sant Martí retrobareu els senyals del Camin Reiau. El carrer s'enfila de valent, i aviat es converteix en un corriol que planeja una mica, però puja aviat decidit fins desembocar a la carretera que du a Betlan. Paciència, per què és molt probable que hagueu d'empènyer la bici. Però la vista val la pena i és un tram que no arriba als 800 metres. Quan gairebé sou a dalt se us incorpora un camí per l'esquerra que ve de Vila.
Betlan és a tocar, a l'esquerra, i la pujada que resta és suau. L’església de Sant Pere és romànica del S XII i XIII, però ampliada (capelles, talles i campanar) el XVIII. La restauració permet veure be el procés constructiu. Des de Betlan hi ha també bones vistes.
Desfeu ara tota la carretera fins què, en un revolt a dreta i a tocar d'una casa, hi surt un camí de terra ample per l'esquerra que agafareu. El camí planeja i només fa una pujada al final, quan desemboca a la carretera de Vilac. La pujada d'1.1 kms a Vílac permet veure la bella església de Sant Feliu (S XII) i la panoràmica espectacular del Mijaran, però entenem que no tothom estarà capacitat per pujar-hi. Us podeu conformar en veure-la des del punt on desemboqueu a la carretera.
Hagueu pujat a Vilac o no, heu d'agafar tota la carretera de baixada fins desembocar a la N-230, que agafareu a l'esquerra en direcció a Vielha. Hi ha voral per on pedalar i, molt aviat, veureu una calçada lateral que us portarà a Santa Maria de Mijaran, lloc on els governadors feien jurament del càrrec. L'església (S XII) va ser volada l'any 1938 i se'n conserva ben poc. Cal destacar, però, l'absis central, similar al de Taüll.
Seguiu per la carretera i aviat arribareu a una rotonda, ja a Vielha. Gireu a esquerra per l'avinguda del Garona i creueu a la dreta el riu per un pontet de fusta que us mena a una placeta on hi ha la seu de Pedales del mundo, l'empresa que organitza rutes de bicicleta de muntanya. Davant l'oficina gireu a esquerra per la vorera, passeu pel costat de l'hospital, desemboqueu al carrer de la Querimònia, gireu a esquerra i troneu a creuar el riu. Dreta per Avinguda del Garona i, al final, dreta per l'avinguda Solan, després d'haver passat pel Palau de Gel de Vielha.

Església gòtica de Sant Martí, a Gausac


Al final de l'avinguda hi ha una rotonda. Heu de girar a esquerra, ho podeu fer per la vorera, sense creuar la calçada, per què de seguida heu de deixar la carretera i entrar al carrer Major de Betren que és al poble on sou ara.
Seguiu el carrer, que puja suau. A banda i banda podeu observar autèntics tresors de l'arquitectura popular aranesa, fins que a dreta veureu les restes de l'església de sant Sernilh. Més endavant trobareu l'església de Sant Esteve, romànic de transició ( S XII-XIII) amb planta quadrada, tres absis i un campanar d'espadanya de dos pisos i una portalada gòtica que dona al carrer Major. Al final del carrer sortiu a la carretera C-28 girant a dreta en una rotonda i baixeu tot dret fins Vielha.
Just quan, a la dreta, s'indica l'entrada als aparcaments 4 i 3 (la gran esplanada on us hem dit que deixéssiu el cotxe), a ma esquerar surt el petit carrer de la Piedà. Agafeu-lo. Després de passar una travessia, el carrer fa una volta a la dreta per girar de seguida a l'esquerra entre cases noves. Gireu llavors a la dreta de nou (de front hi ha unes escales) i sortireu a tocar d'un pont sobre el riu Nere. Travesseu-lo i baixareu pel carrer Major de Vielha. Sou al cap de la vila, aquí podreu contemplar algunes cases patrimonials com Cò de Rodés, Cò de Fedusa i la Tor deth Genreau Martinhon, que avui és la seu central del Musèu dera Val d'Aran. el carrer desemboca a la plaça de l’església, on heu començat aquesta ruta que us ha donat una bona panoràmica del patrimoni arquitectònic i natural de la zona central de la Val d'Aran.
I si us heu fatigat a mig camí, anant a buscar la carretera N-230 trobareu parades de bus. El servei de transport públic de la vall te una freqüència raonable i bona cobertura. Els horaris són al mateix web de turisme que trobareu al final del text. 
Dificultat: Mitjana Distància. 22.50 kms Temps: 2h 20’ (4h 18' amb aturades) Desnivell: 495 mts @: http://www.visitvaldaran.com/ca/

Camí de Vila, amb Arròs al fons i el Portilló al darrere




























Passeg de la Libertat, a Vielha
Campanar de Sant Sernilh de Betren