28/6/17

La Fageda d'en Jordà

La colada de lava que va deixar el volcà Croscat i d'altres veïns, es va convertir en el terreny idoni per un dels boscos més grans i originals del sud d'Europa: la fageda d'en Jordà, que Joan Maragall va immortalitzar en el poema: "Si vas pels vols d'Olot, amunt del pla,/ trobaràs un indret verd i profund/ com mai cap més n'hagis trobat al món:/ un verd com d'aigua endins, profund i clar;/ el verd de la fageda d'en Jordà". Sempre és bona època per visitar la Garrotxa.

Deixant enrere Pocafarina


La Fageda d'en Jordà és un dels espais del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, un conjunt de cons d'entre 5.000 i 700 mil anys d'antiguitat que conformen el millor exponent de paisatge volcànic de la península. el clima i l'orografia li atorguen una vegetació exuberant que fan que la visita sigui un plaer per la vista. Li afegirem a la ruta un tram de la via verda del carrilet d'Olot, raó per la qual l'excursió serà un fantàstic pla que podeu complementar amb una mostra de la cuina volcànica a qualsevol dels diversos restaurants que hi ha a tocar de la fageda..
Començareu a pedalar des de l'aparcament de la Fageda que hi ha al peu de la carretera GI 524, al terme de Santa Pau. És de pagament, però hi ha tota mena de serveis: bar, lavabo, zona de pic-nic i informació sobre el parc. A més les autocaravanes hi poden pernoctar.
L'itinerari comença prenent la carretera GI 524 cap a Olot. És una baixada suau per una carretera en bon estat i amb un voral per on es fa còmode circular-hi en bici. Passareu per la urbanització de Can Blanc, després per Sant Cristòfol de les Fonts i entrareu a Olot. A la primera rotonda continueu recte, creueu el Fluvià (abans a ma esquerra hi ha la fàbrica de la ratafia Russet, beguda típica de la ciutat) fins desembocar al carrer Camil Mulleras, que agafareu a esquerra. Quan arribeu a la plaça Clarà, amb uns preciosos porxos a banda i banda i una espessa mata de plàtans al centre, gireu a esquerra (semàfor), i continueu pel Passeig de Barcelona. després de creuar de nou el Fluvià deixeu el passeig i agafeu a dreta (de biaix) l'avinguda de l'estació. Aviat veureu l'antiga estació del carrilet d'Olot a Girona. Passeu per l'estret pas que queda a dreta (hi ha un disc de direcció prohibida per a vehicles a motor). Travesseu una gran esplanada on hi havia les vies i sortiu-ne per l'altre extrem. Feu un curt tram de passeig i arribareu a la sortida de la via verda. Preneu-la.
Aviat trobareu a ma dreta les pistes municipals d'atletisme, una obra de l'estudi olotí d'arquitectura RCP, guanyador del premi Pritzker d'enguany, el Nobel de l'arquitectura. Una mica més endavant, a l'altra banda, hi ha l'entrada del Parc de la Pedra Tosca, un antic abocador convertit en parc pel mateix taller. Hi ha zona de pic-nic. A l'altra banda ben aviat trobareu un bar a l'antic baixador ferroviari de Codella. Poc després creuareu una carretereta, la GIV 5224. Deixeu aquí la via verda i gireu a esquerra per la carretera fins desembocar a la molt transitada C 152. Heu d'agafar-la a dreta i uns metres després, deixar-la per una carretereta a esquerra que indica Sant Miquel del Corb. A la cantonada hi ha una benzinera. Passareu pel veïnat de Pocafarina (que deixareu a esquerra) i aviat veureu que, a la dreta, teniu un turó que no és sinó el volcà El Racó. Una mica després trobareu el trencall de Sant Miquel del Corb, la visita és opcional, però haureu de tronar a la ruta per on veniu.

Sant Miquel del Corb al fons

Seguiu sempre per la carretera, passant masies i indrets rurals. El camí fa alguna pujada, voreja un bosc, creua un pla, s'acaba l'asfalt i, després de travessar un bosc espès que us indica que ja sou a la Fageda d'en Jordà, torna l'asfalt i arriba a un nucli rural. Heu de seguir pel camí que us queda gairebé enfront (un rètol indica can Xel). Prepareu-vos per a emocions fortes; ara us endinsareu en una de les mates més espesses de la Fageda. Per calor que hi faci sentireu fresca, les narius s'embafaran d'humitat i els ulls es tenyiran dels mil colors del bosc; fins que desemboqueu en una carretera. Gireu a la dreta i anireu fins la Cooperativa la Fageda, una molt coneguda marca de productes làctics que, treballant en perfecta harmonia amb l'entorn, és a més un poderós projecte d'economia social que dona feina a treballadors discapacitats de la comarca. Continueu la carretereta fins un preciós mas convertit en turisme rural. Aquí heu de fer mitja volta.
Ara es tracta de continuar per aquesta pista asfaltada que continua creuant la fageda, deixant a esquerar el trencall d'on veníeu abans i portant a dreta el volcà del Puig de la Costa, fins desembocar a la carretera GI 524. Gireu a esquerra i, en suau baixada, aviat sereu a les envistes de l'aparcament on heu deixat el vehicle. Hi ha més rutes per aquesta bellíssima zona. Us en seguirem explicant aviat.
Dificultat: Baixa Distància. 19.00 kms Temps: 1h 25’ (2h 15' amb aturades) Desnivell: 225 mts @: http://ca.turismegarrotxa.com

Dins la Fageda