14/6/17

La riera de Rubí i uns contraforts de Collserola

La riera de Rubí tanca per l'Oest una de les zones més densament poblades de Catalunya, però gens exempta d'atractius per descobrir. Pedalem per la ciutat i cap Mira-sol i Valldoreix, als peus de la part més metropolitana de la serra de Collserola. Els seus quasi 170 mil habitants us esperen.
Porta principal del castell de Rubí
Les violentes riuades de setembre de 1962 van canviar la història de Rubí. A més de nombroses vides humanes i habitatges precàriament construïts a la riera, l'aigua va acabar gairebé amb l'agricultura. Però d'aquell desastre, ben present a la memòria ciutadana i recordat en un monument a tocar del pont que va cap el castell, en va néixer un nou Rubí. La ciutat d'acollida, dinàmica, popular i moderna que s'escampa des de la riera fins els nuclis de Mira-Sol i Valldoreix, a Sant Cugat. Us proposem pedalar per aquest territori proper i tan poc conegut.
La carretera BP 1503 és l'entrada al centre de Rubí. L'accés des de la B-30 és ben fàcil, però també hi podeu anar en tren (FF GG S1 i S5) i començar la ruta pel punt on passareu per davant de l'estació.
El llegat modernista d'industrials i 'americanos', el castell, el celler cooperatiu, la riera i el monument en record als morts de les riuades, l'Ateneu i l'ajuntament; però també el populós barri de les Torres o les casetes de la plaça Pearson, són alguns dels llocs de Rubí que coneixereu durant l'excursió. Però també veureu l'Arxiu Nacional de Catalunya, la preciosa parròquia de Sant Cebrià o la biblioteca Marta Pessarrodona, a Valldoreix i Mira-Sol.
Monument als desapareguts per les riuades de 1962
SORTIDA.- Rotonda entrada a Rubí. RECTE.- Carretera de Sant Cugat (dreta per carrer Lluís Ribas: escoles Ribas, joia del modernisme de la ciutat). Torneu al carrer per on veníeu i seguiu RECTE- (Canvia de no) Miguel de Cervantes. ESQUERRA.- Pintor Coello (Celler cooperatiu). Tornar a Cervantes. DRETA.- Avda de Barcelona / F. Macià /R. de Casanova / Prat de la Riba. Sou al centre de Rubí. (Ateneu). ESQUERA.- Cadmo. RECTE.- del Pont (riera de Rubí. Monument als morts per les riuades). RECTE.- castell de Rubí. ESQUERRA.- del Castell. Entre dins el recinte i feu-hi la volta. Sortiu per on heu entrat. ESQUERRA.- de la Parellada. ESQUERRA.- de la Riera. DRETA.- del Pont. DRETA.- Pau Claris /Dr. Robert. Passeu per l'Ajuntament. ESQUERRA.- Pça Dr. Guardiet i església de Sant Pere. RECTE.- Dr. Màxim Fornés. RECTE.- Dr. Turró / Colom. ESQUERRA.- Josep Serra. CREUAR.- Joan Miró / Pça Dr. Pearson (casetes modernistes). estació dels FF GG. RECTE.- Passeig del Ferrocarril. DRETA-. Can Cabanyes. ESQUERRA.- Les Torres. entreu a Sant Cugat. ESQUERRA.- Per rotonda. Josep Trueta. RECTE.- Per rotonda (Hospital General de Catalunya). RECTE-. Per rotonda. DRETA.- Per rotonda. Josep Vallès. RECTE.- Per rotonda. Del Roser. RECTE. Per rotonda. ESQUERRA.- Camí St. Cugat a Papiol. DRETA.- Tarragona. ESQUERRA.- Crta. Mira-sol. DRETA.- Saragossa. RECTE.- Passeig de Rubí. CREUAR.- BV 1462. RECTE.- església (parròquia de St. Cebrià) Recular. DRETA.- BV 1462. Llarg descens per la carretera. ESQUERA.- Ramon Muntaner (Arxiu Nacional de Catalunya).. RECTE.- Rbla. del Jardí. DRETA.- Avda. Bilbao. DRETA.- Per rotonda Pça Espanya. RECTE.- Passeig José Ibáñez Olucha. RECTE. Plaça Joan Borràs. RECTE.- Pas sota vies. ESQUERRA.- Pça. Ausiàs March i biblioteca Marta Pessarrodona. RECTE.- Vallseca. DRETA.- Per rotonda. Josep Irla. ESQUERRA.- Per rotonda. Prat de la Riba. ESQUERRA.- Per rotonda.- Països Catalans. ESQUERRA.- Crta. de Rubí. RECTE.- A les tres rotondes successives ARRIBADA.- Rotonda entrada a Rubí.
Dificultat: Fàcil Distància. 16.50 kms Temps: 1h 20’ (2h amb aturades) Desnivell: 135 mts @: www.rubiidentitat.cat
Parròquia de St. Cebrià, a Valldoreix


Cap comentari: