24/3/18

La sèquia de Barcelona


Barcelona és aigua per tots costats (Besòs, Llobregat, Mediterrània i rieres de Colllcerola). És tal la importància de l'aigua en la història de la ciutat, que un simposi ha establert que, molt probablement abans de construir-se les muralles romanes, ja es va fer un aqüeducte per portar aigua a Barcino, cap a l'any 10 aC. Més tard va ser un canal de rec i, posteriorment, els comtes el van transformar en el que avui coneixem com a Rec Comtal. Les petjades d'aquesta gran sèquia són per tot. Us proposem resseguir l'antiga via d'aigua per descobrir-les.

Naixement del Rec, a la mina de Montcada 
Comencem aquest viatge per un dels grans mites de Barcelona a l'estació de Rodalies de Montcada i Reixac (R2 nord). Creueu les vies cap a la plaça Lluís Companys, punt d'inici de l'excursió. Agafeu el carrer Jaume I i creueu les vies al primer pas a nivell per girar immediatament a esquerra per l'avinguda de la Unitat. Passeu per davant de l'ajuntament, i no gaire lluny veureu a ma esquerra una entrada que us durà al parc de les aigües. El casal de la gent gran està construït sobre la casa de la Mina, on hi ha la deu de la Mina Vella, el punt de captació de l'aigua pel rec. Es veu be la sortida de l'aigua, que avui torna a ser cristal·lina. Recupereu l'avinguda de la Unitat i avanceu, tombant a esquerra pel carrer Molí fins trobar un pas sota les vies. Feu-lo i anireu a parar a l'altra banda del parc, al Casal de les Aigües, on hi havia les bombes, les vàlvules reguladores i un punt de captació d'aigua des del Besòs.
Desfeu el camí passant de nou sota el pont pel carrer del Molí fins el del Reixagó, nom que rep el canal a Montcada, que agafareu a esquerra. Sota hi passa el canal, que reapareix una mica més enllà. el carrer acaba en una petita placeta davant del tren. A la dreta surt un caminoi que va entre les vies i el rec. és un espai ambiental de primera, just al peu del turó de Sant Joan, on s'hi agombola com en un castell el barri del mateix nom.
El camí acaba al parc del Primer de Maig, al barri de Vallbona, ja a Barcelona. Creueu el parc portant el rec a ma dreta i sortiu al carrer d'Oristà, on torna a desaparèixer. Deixeu el camp de futbol, passeu sota les vies i aviat veureu el pont que creua l'autopista. Seguiu rectes pel carrer de la Torre Vella, al final del rengle de casetes gireu a esquerra i us trobareu de nou amb el canal, que ara rega un conjunt d'hortes (la Ponderosa) on molta gent hi va a comprar verdura. Reculeu fins l'inici de la pujada al pont i creueu les autopistes. A l'altra banda continueu rectes fent un bucle per anar a passar-hi per sota per l'avinguda de Vallbona, que seguireu fins arribar al Parc de la Casa de l'Aigua, a Trinitat Nova, un conjunt d'edificis modernistes que allotjaven els dipòsits d'aigua. L'obra és de 1917 i es va fer per evitar malalties com el tifus de 1914. A l'extrem més proper a la Meridiana hi ha un carrer de vianants que puja suaument fins el pont que travessa vers Trinitat Vella. Aneu-hi.

Casal de les aigües de Montcada
Un cop allà gireu a esquera pel carrer Finestrelles i esquerra denou per Ausona fins baix de tot, tocant a l'autopista. Gireu a dreta per un carrer que passa a tocar-hi aviat veureu a esquerra un altre conjunt d'edificis modernistes on hi havia les vàlvules. A partir d'aquí el Rec és totalment soterrat, i costarà trobar-hi vestigis. Però hi són. Seguiu tot el carrer del Torrent de la Perera, que volta tot el turó de la Trinitat. Després es diu Via Baecino, que deixareu a dreta pel carrer Tossal, que va a parar davant l'antiga estació d'Hidroelèctrica de Catalunya. Aquí heu de girar a esquerra per passar sota la Ronda de Dalt. Al Proper Passeig de Sta. Coloma gireu a esquerra per un carril bici damunt la vorera i creueu el passeig a l'alçada del carrer Fernando Pessoa, que agafareu a dreta. Aquí heu d'anar una mica a l'aventura. Hi ha un aparcament, entre-hi i recorreu-lo fins l'extrem sud. UN cop allà heu de saltar una tanca baixa i seguir per un corriol de terra que passa per darrera del modern edifici del Taler Escola Barcelona. Sota d'aquest edifici, en un espai aixecat per unes columnes, veureu un clar vestigi del rec, prop de la zona on hi havia el molí de Sant Andreu (S XIII). S'ha trobat restes de l'aqüeducte romà i d'un pont que menava l'aigua pel carrer Cinca cap a les primeres fàbriques que abastia, com la de can Portabella, de la que en queda la xemeneia al carrer Josep Soldevila. Per anar-hi heu de seguir el carrer Fernando Pessoa fins el final, girar a esquerra cap a la plaça de l'estació de Sant Andreu i entrar als jardins del Rec pel sud de la plaça. Sortireu al carrer de Sant Adrià, que heu de travessar i agafar Josep Soldevila, que és el d'enfront. Aviat veureu a esquerra la xemeneia. Entreu al parc que hi ha entre edificis moderns. Al final, gireu a dreta per Virgili i a esquerra per Rambla Onze de Setembre, voltareu el camp de futbol Narcís Sala. Deixeu la Rambla tombant a esquera pel carrer Gran de Sant Andreu. Passareu pel Parc de la Pegasso, pel carrer per on s'accedeix a la bella Plaça Masadas i, després de creuar Garcilaso, a ma dreta surt el carrer Ciutat d'Elx. Al mig hi ha una torre d'aigües de 1849, que servia per elevar el cabdal del Rec i impulsar-lo cap al centre de la ciutat. Sou a la Sagrera
Carrer Hondures a esquerra, passareu per la Nau Ivanow, dreta pels jardins de Pepa Colomer fins desembocar a Feli II, que agafareu a dreta fins el carrer Bofarull, que surt de biaix per la dreta. El rec passa per sota, doncs aquest carrer era l'antic camí que unia els molins. Passeu la plaça d'Islàndia i seguiu Bofarull, a trams de vianants, fins el final. Aquí heu d'agafar Navas de Tolosa a esquerra fins Mallorca, a dreta. De seguida veureu el petit passatge de Ca dels Seguers, un autèntic illot de pau, un poblet en mig de la ciutat. entreu-hi i seguiu-lo fins que surt a Tricant. Agafeu-lo a esquerra i de nou Mallorca a dreta fins la Meridiana. Agafeu el carril bici en direcció a Glòries i deixeu-lo a l'alçada de l'estació Clot-Aragó (just en creuar Guipúscoa). Aquí heu de girar a esquerra pel carrer de la Sèquia Comtal. El Rec davalla per sota el centre del Clot. Passeu per la plaça font i Sagué i per la del Mercat fins el parc del Clot. Entreu-hi i pedaleu fins Glòries. Al punt on la plaça s'entronca amb el carrer Dos de Maig, les eternes obres han permès descobrir un jaciment; un antic pont, la llera per on passava l’aqüeducte romà, el canal medieval i la caseta que regulava el cabal d’aigua.

El rec de celobert, vorejat el turó de Sant Joan, entre Montcada i Barcelona
El darrer tram de la ruta l'iniciem a l'altra banda de l'embolic de Glòries, a la cantonada amb el carrer de Ribes. el recorrem tot fis l'Arc de Triomf. A l'altra banda, primer trencall de Trafalgar, s'obre el carrer del Rec Comtal, el punt on la sèquia entrava a la Barcelona emmurallada. fa poc s'hi ha inaugurat un hotel que du, precisament el nom de Rec. Fa modern.
Gireu a dreta pel carrer del Davant del Portal Nou i a esquerra per Portal Nou per anar a parar a Sant Agustí Vell. Només entrar-hi gireu a dreta per Basses de Sant Pere i anireu a parar al carrer de la Sèquia. Amb els noms ja està tot dit. es veu ben clar on hi havia les basses. Gireu a esquerra per la plaça de les Marquilles i a dreta pel d'en Serra Xic fins anar a parar a l'altra banda de Sant Agustí Vell. Endavant cap a Tantarantana passant per la placeta de Pons i Clerc i per la de la Puntual. Aquí creueu el carrer Princesa i, pel carrer del Rec (sic!) aneu cap a la plaça Comercial. fi de la ruta. Dins el Born C.C. podeu contemplar el darrer tram visible de la infraestructura més longeva de la ciutat, doncs va ser útil fins el 1989.
Dificultat: Fàcil Distància. 19.50 kms Temps: 1h 53' (2h 54' temps total) Desnivell: 90 mts
Xemeneia de can Portabella, una de les fàbriques qeu feien servir l'aigua del rec
Torre de les aigües, a Sant Andreu
Casa de l'aigua, a Trinitat Nova