14/3/18

Viatge al centre de Catalunya

Tot i que hi ha diverses interpretacions, el Cogulló de can Torra, un cim de 881 metres entre l'Anoia i el Bages, es considera, al menys simbòlicament, el centre geogràfic de Catalunya. Pot ser que les impressionats vistes sobre Montserrat, el Cadí, el Pedraforca i la vall del Llobregat, hi tinguin a veure. Aneu-hi a descobrir-les.

El cim del Cogulló de can Torra, el centre de Catalunya
La sortida i l'arribada és a Rajadell (Bages), on s'hi arriba en tren (Regional R12). Amb cotxe, hi ha una sortida a l'eix transversal que hi mena. Davant de l'estació hi ha aparcament i un parell de restaurants. Per fer aquesta ruta cal estar una mica preparat físicament, tot i que no hi fa res si heu de baixar de la bici al punt més dur de la pujada.
Comenceu a pedalar en direcció oest, cap a Castellfollit del Boix, per la carretereta local. Passeu sota les vies, deixeu un trencall a esquerra per on no hi podeu girar, passeu després per damunt d'un pont i, en arribar a una rotonda, deixeu a dreta l'accés a l'Eix en direcció Lleida i agafeu el caminet de terra que surt enfront, just a tocar dels rètols indicadors. El camí, sempre paral·lel a l'eix, és una mica boscà fins que desemboca en una carretereta que ve de passar sota l'autovia. Continueu per la carretera en direcció a Les Casetes. A la rotonda continueu rectes direcció Castellar.
Un cop en aquest veral d'Aguilar de Segarra, deixeu la carretera després d'un pontet i baixeu per una pista cimentada cap a unes cases per un camí que, ho diu un rètol, va de Castellar a Grevalosa i Castellfollit del Boix. La pista passa entre una cosa i un hort i segueix bosc endins pujant suaument. Deixeu una bifurcació al camp de tir, i continueu per la pista encara ben asfaltada. Aneu avançant per la vall de la riera de Grevalosa, un lloc força humit i fresc, fins que la creueu per un pontet que sembla un gual. Poc després surt una pista de terra ampla a l'esquerra, just abans d'un altre pontet protegit per baranes i davant d'un senyal d'estretament de calçada. Aquí heu de deixar la carretereta i la vall per endinsar-vos, pista amunt, cap al cim del Cogulló. Comença la pujada.
Aquest camí fa primer una ziga-zaga i després puja suaument entra bosc i camps fent un gran arc cap a la dreta. Deixa els camps, s'endinsa recte i ample per un bosquet, gira a esquerra i, poc després, fa un brusc tomb a dreta, gairebé de 180 graus, i s'enfila amb duresa. És el tram més dur de l'excursió. No patiu si heu de baixar, no serieu els primers. Però abans no us ho penseu ja sereu al coll. Hi ha un rètol indicador i un mapa on situar els indrets que es divisen. Aneu ara a la dreta fins l'ermita de Sta. Cecília de Grevalosa. Són uns centenars de metres completament plans.

Santa Cecilia de Grevalosa
Reculeu fins el coll un cop visitat el lloc i continueu rectes en pujada. El camí és ample i clar. Aviat s'insinuaran les runes de Sant Miquel de Grevalosa damunt dels vostres caps. Arribareu a una cruïlla de quatre camins, continueu rectes amunt. A la següent cruïlla a dreta també continueu rectes amunt, ja veureu el cim. Un darrer esforç i ja sereu al centre de Catalunya. Una caseta-refugi, una estelada i unes banderes d'oració budistes us saluden. I, sobretot, les impressionants vistes del Cadí, el Pedraforca, Montserrat, la vall del Llobregat el Montseny i Sant Llorenç de Munt. Realment impressiona, per això no és estrany que sigui considerat el centre del país.
Reculeu fins la darrera cruïlla i agafeu-la, ara us surt per l'esquerra, en baixada. És una pista ampla i sense confusió possible. Després de creuar un bosc desembocareu en una pista que agafareu a dreta, i poc després en una alta que agafareu a esquerra, i cap a Castellfollit del Boix sense deixar la pista principal.
En arribar al poble heu d'agafar el primer carrer que surt a esquerra. és un apetita carretera que no heu de deixar, sempre seguint les indicacions cap a Rajadell. Puja i baixa suaument entre camps i bosquets. Trobareu una bifurcació a dreta que du a Can Torra, una altra que du a can Fontanelles, una que no diu res (és de terra), després una altra que du a Manresa i encara després una gran entrada a una explotació ramadera. Vosaltres sempre per la carretereta, mal asfaltada, però clara cap a Rajadell. Una altra granja i ja sereu al poble. Passareu per davant de l'ajuntament i, clarament avall, voltant el turó on hi ha el castell de Rajadell, un edifici gòtic declarat be cultural d'interès nacional. A baix de tot creuareu la riera i, després d'una curta pujada, se us incorporarà per la dreta la carretereta que du a Monistrolet. Continueu recte endavant paral·lels a la riera.
Poc després ja veureu l'estació. Gireu a dreta per on abans no podieu fer-ho i una breu pujada (que abans heu baixat) us durà en pocs metres de nou a l'estació o al cotxe.
Dificultat: Alta Distància. 33.00 kms Temps: 2h (2h 30' amb aturades) Desnivell: 685 mts @: www. bagesturisme.cat
Pica AQUÍ per accedir al mapa