19/5/08

88èna Volta, un inici intens i acolorit


Ni la complexitat del finançament, ni la crisi econòmica mundial, ni la mala imatge actual del ciclisme, ni la climatologia canviant, ni la sorollosa clientela del bar ‘Au bravant’, han deslluït l’inici de la 88èna Volta a Catalunya. La crono de Lloret ha tingut un traçat i un desenvolupament impecable, i la vila costanera ha estat la millor amfitriona que una prova internacional de primer rang pot tenir.

L’etapa pròleg podia haver estat una desfilada i ha estat una etapa nerviosa, disputada, d’una gran bellesa i que, a més, ha estat presenciada per un nombrós i acolorit públic, tal i com s’escau a la vila. El traçat del circuit ha seleccionat la cursa. Curt però intens, com cal en un pròleg. Una pujada amb una trentena de metres finals que deixaven sense alè als que no estan per festes, una baixada entapissada de revolts damunt les belles raconades marines de Lloret apta només per a traçadors fins, i una llarga recta arran de mar per esprémer el que quedés a les cames; i no cal més, ara, cal saber dissenyar circuits així, i l’equip de Volta a Catalunya Associació Esportiva, amb en Rubèn Peris al davant, en sabent molt; per això la Volta és a l’UCI Pro Tour.
Amb aquesta perspectiva, els favorits no han sortit a passejar, i la gent els ho ha agraït amb aplaudiments i visques de tota mena, alguns tornant de la platja, des de les terrasses dels hotels (d’on han tret un anglesos una botzina escandalosa com un tro?) o amb la pinta de cervesa ben enlairada i l’esperit joiós i amable, això si. Turistes de samarreta d’imperi, gelat de maduixa i pell color gamba han afegit un color extra a l’etapa, un ambient especial, que ben poques vegades es veu en una cursa ciclista i menys en dia feiner.
Llàstima de la gotellada que ha condicionat la cursa de Carlos Sastre, Christophe Moreau, Ezequiel Mosquera i alguns altres dels bons, que no han vist clar el descens amb el paviment mullat. Thor Hushovd tampoc no l’ha trobat eixut del tot, però ha vingut amb moltes ganes, segons que reconeix, i li fa il•lusió tornar a la Volta, on ja ha guanyat. Ganes, força i ambient, han estat la combinació que ha fet planejar aquest jove noruec pels carrers de Lloret.
Si Josep Mª Planes, autor de les millors cròniques que s’han escrit mai en català sobre ciclisme, hagués estat avui a Lloret, hauria fruit de valent amb l’original i bigarrada llum i aire que ha tingut el debut de la 88èna Volta. Enguany la cursa ha engegat amb un color diferent, un color de salut, el de la gent de vacances. Deu ser per això que molts dels badocs locals que hi érem hem gaudit com canalla.