9/4/09

Tots podeu fer la volta a Catalunya en BTT


Amb ‘De la muntanya al mar’, un llibre de rutes per fer a peu, en BTT o a cavall, Cossetània edicions engegava a finals de 1.977 l’exitosa col•lecció Àzimut. Per commemorar el número 100 de la col•lecció, tota una fita en llibres d’aquest gènere, Josep Insa, l’autor d’aquell primer títol, publica ara una autèntica bíblia de les rutes per a bicicletes de muntanya: ‘Volta a Catalunya en BTT’, un treball estructurat en 26 itineraris i 1.300 quilòmetres que permet fer una volta aproximadament perimetral al país.
‘Volta a Catalunya en BTT’ és un volum cridat a ser referència en aquesta mena de productes pel rigor amb que està confegit: notes històriques, comentaris de caràcter turístic i, com sempre en aquests llibres, una detallada cartografia, fan que el número 100 d’Àzimut sigui un símbol de la majoria d’edat de les rutes per a bicicletes de muntanya.
Sembla que tota la vida hem anat en BTT, i a penes fa 25 anys que les primeres màquines adaptades als camins van començar a baixar pels turons californians. Avui, les bicis tot terreny han conquerit els deserts, han ascendit les pistes més altes del món i han travessat els territoris més abruptes i feréstecs del planeta, un èxit sense precedents d’uns industria que semblava estar en declivi.
Ara ja som molts els que fa uns quants anys que recorrem els camins i corriols de Catalunya en bicicleta. Ben poc que ho sospitàvem que, de joves, pujàvem dalt dels cims amb el cor alegre. Josep Insa i la col•lecció Àzimut de Cossetania edicions hi tenen força a veure amb aquesta forma moderna i trepidant d’excursionisme. Per molts anys.