20/9/10

Edificants exemples de ‘bicifòbia’

Ignorància, mala bava o expressió de la barbàrie urbana. A Barcelona, la ciutat amb major ús de la bicicleta del sud d’Europa, hi ha persones que voldrien veure-les foragitades. El més greu és que prestigiosos mitjans de comunicació els riuen les gràcies i s’han convertit en altaveus contra l’ús d’un vehicle net, saludable i barat. Aquesta campanya de bicifòbia només es pot combatre d’una forma: usant més i més la bici a la ciutat cada dia.
En Genís, un fidel seguidor i informador de El Tourmalet, ens ha enviat aquesta selecció de perles contra la bicicleta. No te desperdici.
A l’article ‘Bicidrets i bicideures’. Diari Avui 9 de maig de 2010: http://paper.avui.cat/article/ciutats/190711/bicidrets/bicideures.html
Lluís Anton Baulenas, l'autor, diu coses com les següents: "[...]Prou bicis circulant tranquil•lament per la calçada obligant els conductors a fer maniobres impossibles[...]". "[...]No pot ser que tot un carrer Aragó es col•lapsi perquè hi ha un parell de bicicletes circulant-hi[...]".
Fa unes setmanes es va fer a Btv un debat amb títol: "La bicicleta molesta a Barcelona?". El debat està penjat: http://www.btv.cat/alacarta/player.php?idProgVSD=5130&cercaProgrames=226&fInici=19/03/2009&fFin=20/03/2009
Els tertulians qüestionen el dret a existir a la ciutat d’un vehicle urbà que no embruta, que no fa soroll, que no ocupa lloc i que és saludable. És com si hi hagués un debat amb títol: "Les dones han de tenir dret a vot" o "Esteu d'acord amb l'abolició de l'esclavatge?"
Un grapat de cartes i fotos al director als diaris. En seleccionem tres:
1) Foto denúncia a La Vanguardia (02/04/2010) on un lector demana per on ha de passar
http://barnabici.blogspot.com/2010/04/foto-del-lector-la-vanguardia-dissabte.html.
La foto és falsa, per cert, està trucada. L’ample pas per als vianants és al costat.
2)Carta on es queixen que les bicicletes van de dos en dos per les carreteres en comptes d'anar en fila india (09/05/2010). Ja fa anys que les lleis de trànsit permeten la circulació en paral•lel.
http://www.20minutos.es/carta/700432/0/respeto/ciclistas/ciudad/
3)Carta d'un motorista que es queixa de trobar-se a un ciclista en sentit contrari i demana que les bicicletes compleixin les normes de circulació. No obstant, en una part de la seva carta escriu: "[...]Aprovechando el espacio de los carriles, yo iba adelantando, a baja velocidad, a los vehículos que estaban parados en el semáforo[...]".
Per complir les normes con ell demana, s'hauria d'haver quedat aturat just darrera del vehicle precedent i en cap cas avançar entre els vehicles aturats al semàfor.
La carta es troba a l'edició en pdf (a la plana 11) de l'edició del 8 de setembre de 2010:
http://estaticos.20minutos.es/edicionimpresa/barcelona/10/09/BARC_08_09_10.pdf
I la cirereta del pastís. Per anunciar un aliment, en aquest cas: arròs, fan una ficció publicitària on un avi va explicant les seves vivències al seu nét mentres van apareixent imatges de la ciutat de Barcelona. En un punt de l'anunci, es veu l'avi i el nét agafats de la mà i caminant pel carril-bici de l'Av. Diagonal
Aquest és l'anunci:
http://www.youtube.com/watch?v=CKLpu4YgpoE
Segons l'Ordenança de Barcelona, amb les últimes modificacions, en l'article 14 queda ben especificat que els vianants no poden romandre ni caminar pels carrils-bici i només poden creuar-los pels llocs senyalitzats.