5/5/11

Per la plana del Baix Montseny

Estès als peus del Montseny, el territori comprès entre els municipis de Vallgorguina, al sud, i Hostalric, al nord, forma una subcomarca natural amb capital a Sant Celoni que, tot i no estar reconeguda políticament, te una acusada personalitat pròpia que, unida a la seva bellesa natural, la converteixen en una interessant destinació cicloturista.

La ruta que us proposem avui comença i acaba a la vila de Cardedeu i volta la zona més plana d’aquest territori per carreteres locals. Tan per la distància com pel desnivell aquesta és una excursió que es pot fer en un matí bo i aturant-vos a esmorzar i a contemplar el paisatge, sempre presidit pel Montseny com a teló de fons. L’amabilitat del paisatge i la suavitat de les costes fan que no requereixi un gran entrenament, tot i que pel trànsit desaconsellem fer-la amb canalla.
Situeu el punt de sortida i arribada a l’estació de RENFE de Cardedeu (línia R-2 Nord) i comenceu a pedalar en direcció a Granollers. Després de deixar una cruïlla que porta a La Roca i un circuit de karts (tots dos a l’esquerra) veureu a ma dreta una exposició de piscines prefabricades. Immediatament surt de biaix una camí rural asfaltat que heu d’agafar. Al cap d’uns metres hi ha un stop, heu de girar a la dreta (2’7 kms) i passar per damunt de la via del tren. Sou camí del llogarret de Marata, on arribeu després d’una dura costa (4,4 kms). Atureu-vos a observar la impagable bellesa del paisatge, perquè quan facin el quart cinturó desapareixerà per sempre.
Després d’un ràpid descens desemboqueu en una cruïlla (5,1 kms), que cal agafar a la dreta direcció Corró D’amunt, poblet el que arribareu al quilòmetre 7,5. En aquest agregat de les Franqueses val la pena visitar l’església romànica de Sant Mamet abans de seguir carretera amunt durant uns 3 quilòmetres d’ascens suau però constant. Al cap de munt sereu en una cruïlla (11 kms). A l’esquerra aniríeu a la Garriga, però heu d’agafar cap a la dreta en direcció Cànoves. Sota la protecció del massís del Montseny, que porteu sempre a l’esquerra, travessareu Cànoves residencial (11,6 kms) i La Rosaleda (12,5). Aquí hi ha un trencall que porta a l’embassament de Cànoves, però la vostra ruta segueix per la carretera principal. Deixareu una cruïlla que porta a Cardedeu (13,7 kms) i arribareu al restaurant Sant Muç (14,4 kms), un clàssic pels ciclistes de la zona on podeu fer un bon esmorzar. Continueu cap a Sant Antoni de Vilamajor (17,5 kms). Al nucli hi ha diverses mostres d’arquitectura modernista com Can Perpunter, actual seu de l’ajuntament.
A partir d’ara gireu per començar el descens cap a Llinars. En arribar a la rotonda d’entrada al poble (21 kms) seguiu recte fins una cruïlla (21,7 kms) que agafareu a la dreta. Travesseu tot el poble i al quilòmetre 26 arribareu de nou a Cardedeu. L’estació la teniu a ma esquerra, a la mateixa carretera per on veniu. Abans de marxar, però, us recomanem la visita a l’ermita romànica de Sant Corneli.
Dificultat. Mitjana. Distància. 26.00 kms Temps: 1h 15’ Desnivell 309 metres. @: www.viamichelin.es.

Publicat al suplement Indrets de El Mundo de Catalunya