22/1/13

L’èxit dels maillots vintage

Exteondo, Le Coq sportif, Santini, Rapha o Café du cycliste són algunes de les marques que estan comercialitzant amb gran èxit maillots d’estil retro. Alguns són reproduccions fidels de models d’equips clàssics dels anys setanta, d’altres són dissenys actuals inspirats en la moda vintage. En el cicloturisme d’avui, com en tants d’altres aspectes de la vida, l’antic és modern. 
El maillot del mític equip KAS, recuperat per Etxeondo
Diu la llegenda que va ser un antic ciclista professional francès d’origen italià, Gianni Marcarini, propietari d’una prestigiosa botiga de bicis a Hennebont, ciutat de Bretanya, qui va començar amb aquesta moda. A finals dels noranta va ser convocat a una trobada d’antics corredors de l’equip Mercier a Sant Étienne. Llavors ell va tenir la idea d’encarregar a una fàbrica de Brest una reproducció fidels de l’antic maillot de l’equip i de vendre’l entre els seus ex-companys. L’èxit va ser rotund. Tothom, tret de Poulidor, que te fama de garrepa, li va comprar els maillots. I els que li van quedar els va vendre en un tres i no res només posant un anunci en una revista. Va ser el principi. A partir d’aquí Marcarini va començar a fabricar, per comanda, rèpliques exactes de maillots dels equips mítics dei ciclisme professional: Bic, Molteni, Peugeot. Com que els equips ja no existeixen no cal demanar permís ni pagar drets d’autor. Els cicloturistes rejoveneixen i l’antic corredor ha fet el primer euro.
Avui en dia, però, l’estil retro als maillots ciclistes s’ha diversificat i actualitzat. La tendència de recuperar antigues bicicletes desballestades i restaurar-les per al seu ús, les mateixes fixies i urbanes i la irrupció del concepte cultural en l’ús de la bicicleta, ha portat a marques de prestigi com la francesa Le Coq sportif, la italiana Santini o la basca Etxeondo a crear nous dissenys de maillots i polos de clara inspiració vintage que estan acaparant l’atenció, tant dels cicloturistes, com dels usuaris urbans o de lleure. No cal anar llardós o amb roba tronada o hortera per pedalar. 
El maillot de l'Eroica és de Le Coq sportif
Com que molts dels maillots vintage es fabriquen sota comanda, us passem les adreces electròniques d’algunes de les marques més significades per què pugueu comprar per catàleg el vostre maillot vintage.
Cremeu els horribles maillots que donen a algunes marxes, llenceu aquella vestimenta hortera patrocinada per ‘Frankfurt Loli’ o ‘Carpitneria de aluminio Manolo’. Ara ja hi ha una moda pensada per pedalar al ritme que desitgeu, i tot plegat ajuda en la difusió de l’ús de la bicicleta en tots els seus aspectes.