18/2/13

El Congost, un riu que ha tornat a néixer

Convertit en una claveguera a cel obert durant dècades per mor de la proliferació de polígons industrials al llarg de la seva riba, el riu Congost és avui un ric espai natural i de lleure. Avui us proposem descobrir aquest tresor ambiental. 
El parc de la Ribera del Congost
El Congost neix al límit de la Plana de Vic i s’engorja a la fractura entre el Montseny i el Cingles de Bertí, d’aquí el nom. Després de creuar Aiguafreda, el Figaró, la Garriga, les Franqueses, Canovelles , Granollers i Montmeló, forma un aiguabarreig amb el Mogent del qual neix el Besòs. Situarem el punt de sortida d’aquesta pedalada a la rotonda de la carretera de l’Ametlla que hi ha just a l’entrada a la Garriga provinent de la C-17. Deixem el cotxe a l’inici del carrer Ramon Ciurans, un ampli vial que davalla cap a un polígon industrial. Un centenar de metres més endavant comença un carril bici que, tot i que a estones desapareix, marca la ruta.
Mig quilòmetre després, ja en terme municipal de les Franqueses, el carril bici gira a l‘esquerra i s’endinsa al Parc de la ribera del Congost. Aquest és un dels nous espais naturals protegits que han sorgit de la recuperació del riu. Garses, tudons, martinets, xoriguers o estornells habiten ara en un indret verd i plaent que abans era un autèntic abocador industrial. La ruta continua paral·lela al riu, a voltes pel carril dissenyat específicament per a ciclistes, a voltes per dues simples ratlles blanques pintades a l’asfalt dels carrers dels polígons que flanquegen el riu i que ara ja no contaminen les seves aigües.
Tot i que a l‘alçada de Canovelles hi ha trams sense carril, o molt imprecís, mantingueu-vos sempre el més a prop del riu, hi ha lloc per passar de sobres. La travessa de Granollers, ciutat amb un trànsit considerable, no us ha de fer patir, doncs tothora hi ha carril o un ample camí terrer apta per a les bicis. En arribar a Montmeló, gairebé a l’alçada de la tribuna principal del circuit de Catalunya que veieu emergir a la dreta, hi ha el segon espai natural, les Basses de Can Canyameres. A més de lloc de guaita d’aus, aquí hi ha també una zona de pic nic per descansar i esmorzar, si cal.
La tornada es fa pel mateix camí fins que trobeu un gual que mena a una passera de formigó per la qual es creua còmodament el riu (és després d’uns horts comunitaris i d’una zona herbeia per entrenar-se a llençar la canya de pescar). Un cop al marge dret gireu a l’esquerra i pedaleu pel Passeig Fluvial de Granollers. Deixareu una gran església a la dreta, i seguireu recte amunt, sempre a tocar del riu i creuant alguna carretera. El Passeig passa a dir-se de la Rivera, i deixa a la dreta unes instal·lacions esportives i un parc abans de desembocar a la plaça de la Constitució. Aquí girareu a la dreta pel carrer Roger de Flor, esquerra pel de Sant Josep i creueu el de Sant Jaume per endinsar-vos dins el laberint de carrers de vianants del centre històric de Granollers. No deixeu de visitar la Porxada, símbol de la ciutat que va ser construïda l’any 1587 per encabir-hi el mercat del blat.
Les Basses de Can Canyameres
Feu un tomb pel centre contemplant alguns dels edificis notables, com el mateix ajuntament. Sortiu del centre pel carrer d’Anselm Clavé fins que es creua amb Torres i Bages, que a l’esquerra us portarà de nou cap a la plaça de la Constitució. Creueu el pont damunt del riu i, just després, agafeu denou, però en sentit contrari, el carril bici que havíeu fet d’anada. En uns minuts sereu de nou al Parc de la ribera del Congost, al carrer Ramon Ciurans i al vostre cotxe. 
Dificultat: Fàcil. Distància: 27.00 kms Temps: 3h Desnivell: 140 metres. @: http://espaifluvialdelcongost.blogspot.com