21/1/14

L'Hospitalet de Llobregat, el Brooklyn català

Si li apliquem el cànon del boniquisme xaró que s'usa a Barcelona potser no hi trobaríeu res d'interès, però l'Hospitalet de Llobregat, la segona ciutat de Catalunya amb 260 mil habitants, crescuda amb les empentes de la immigració i escampada entre vies de tren i polígons industrials, no només te uns quants secrets dignes de descobrir, sinó que s'ha posicionat com un dinàmic motor social i cultural; el Brooklyn català.

El parc de can Buxeres, el Prospect parc hospitalenc
La ruta que us proposem vol descobrir la meitat sud de la ciutat, de les Planes i Can Buxeres a la Zona Franca, el sector conegut com La Marina. El Nord, El Samontà, que s'estén fins el terme d'Esplugues i la carretera de Collblanc, queda per a una posterior excursió. A més, combinarem la bici amb el transport públic. Per això us proposem com a punt de sortida l'estació de Sants de Barcelona, i des d'allà anireu fins la Zona Franca, on hi ha el límit de l'Hospitalet.
Entre naus industrials convertides en sales de concerts, com la Salamandra, o centres culturals, com el Centre d'art Tecla Sala seu de la fundació Arranz Bravo; esglésies romàniques, zones ultramodernes com la fira de Gran Via 2, amb el notable edifici de l'hotel Porta Fira de Toyo Ito; i blocs de pisos en barris com Gornal o Bellvitge, aixecats per allotjar als nous arribats durant la segona meitat del segle XX; l'Hospitalet de Llobregat te un centre històric amb carrers que conserven l'aire medieval i rural com el del Xipreret o el de Santa Bàrbara, que són un tresor molt poc conegut per la gent de la conurbació metropolitana. I tot presidit per la Rambla Just Oliveres, el downtown ciutadà, o els parcs de Les Planes o can Buxeres, autèntic Prospect Parc de la ciutat.

El carrer del Xipreret, un tresor ocult al centre de l'Hospitalet
Feu la següent ruta d'aproximació a l'Hospi: RENFE Sants, (sortir per pça Joan Peiró), RECTE.- Passeig St. Antoni, CREUAR.- c/ Sants i Pça. Ramon Torres, RECTE.- c/ Jocs Florals, DRETA.- c/ Sagunt, DRETA.- c/ Constitució, ESQUERRA.- Per rotonda Rbla Badal. RECTE.- Passeig Zona Franca per passarel·la vianants Pça. Cerdà.
SORTIDA.- c/ Foc cantonada amb Passeig de la Zona Franca. RECTE.- c/ Foc, RECTE.- c/ de la Botànica (Fira 2). DRETA.- Avgda. Juan Carlos 1. RECTE.- per rotonda (Hotel Porta Fira dissenyat per Toyo Ito). RECTE.- Pça Europa. RECTE.- Avgda Amadeu Torner. ESQUERRA.- per rotonda c/ Sta. Eulàlia, ermita romànica de Sta. Eulàlia de Provençana. DRETA.- c/ Carrasco i Formiguera (des del lateral). DRETA.- Pont sobre les vies del tren. RECTE.- c/ Ponsich. ESQUERRA.- c/ Treball. CREUAR.- c/ Rosalia de Castro, Centre d'Art Tecla Sala i Fundació Arranz Bravo. DRETA.- Avgda. Josep Tarradellas. DRETA.- c/ de l'Estrella (pas sota tren), cementiri i entrada al parc de les Planes. RECTE.- per interior parc. ESQUERA.- Sortida del parc per c/ Isabel la Catòlica. CREUAR.- Isabel la Catòlica. RECTE.- can Serra (ascens i descens). CREUAR crta d'Esplugues, entrar parc can Buxeres. DRETA.- torrent de can Nyac. ESQUERRA.- camí Fonteta. ESQUERRA.- c/ Estronci (Sortida parc). RECTE.- seguir per Miquel Peiró i Victori (pas sota tren). CREUAR.- Josep Tarradellas. RECTE.- c/ Sant Joan. DRETA.- c/ Bellavista. ESQUERRA.- c/ Frederic Prats. ESQUERRA.- c/ Reforma. ESQUERRA / RECTE.- c/ Riera de l'Escorxador. DRETA.- c/ del Xipreret (can Riera, ca l'Espanya l'Harmonia, -museu-, casa dels finestrals gòtic, la Talaia i ca n'Oliver). CREUAR.- c/ Barcelona. RECTE.- c / Xipreret. ESQUERRA.- c/ Major (a la dreta edifici mudejar). DESEMBOCAR.- Plaça Ajuntament (edifici de La Caixa i Sta. Eulàlia de Mèrida). RECTE.- c/ Major DRETA.- Rambla Marina (Casino). ROTONDA.- Avinguda Carrilet (escultura L'Abraçadora.- Arranz Bravo). RECTE.- Rambla Marina. RECTE.- per rotonda. Seguir Rbla Marina (mercat). DRETA.- Jardins. Parc ecològic de Bellvitge, església romànica de Bellvitge. RECULAR.- Parc ecològic, Rambla Marina, rotonda Avgda. Carrilet. RECTE.- Rambla Just Oliveras. ESQUERRA.- c/ Lleida. RECTE.- c/ Sta. Bàrbara (cases de carrer típiques) RECULAR i ESQUERRRA.- Riera de la Creu. DRETA.- Josep Tarradellas. ARRIBADA.- estació RENFE (entrada a l'esquerra).
Dificultat. Fàcil. Distància. 16 kms Temps: 1h 20’ (2h 10' amb aturades) Desnivell. 110 metres. 
L'abraçadora, d'Arranz Bravo, dona la benvinguda al centre de la ciutat