8/1/14

L'Onyar i el volcà de la Crosa

A penes de 10 quilòmetres de Girona i just darrera de l'aeroport, el poblet de Salitja presideix una plana d'al·luvió de l'Onyar que te en el volcà de la Crosa el seu element paisatgístic més singular. Us proposem descobrir aquest territori entre la Selva i el Gironès tot passant, a més, per Aiguaviva i Estanyol.
A primera hora el gebre glaçat cobreix el camí i li dona una bellesa indòmita
Sortim de la plaça de Salitja, lloc on cada agost es fa un popular Concurs de cançó catalana. Per arribar-hi cal anar per l'AP7 o la N-II i prendre la sortida de l'aeroport i després seguir direcció Viloví d'Onyar. En arribar al poble hi ha el trencall que porta a Salitja en 3 quilòmetres. Pedalem direcció nord i girem de seguida a la dreta direcció Aiguaviva. En un curt descens desemboquem a la Gi 534, que seguim de front fins trobar la fita del quilòmetre 3. deixem la carretera i agafem el camí de terra que puja suaument fins un bosquet. Tenim la pista de l'aeroport a la dreta. Dins el bosc arribem a un trencall; agafem a l'esquerra en baixada i ben aviat a la dreta per un trencall que ens ve a contrapèl cap a la dreta i sota una casa. Sortim del bosquet i remuntem una costa suau cap a una gran finca i fins les envistes de les cases del llogarret de Migdia. Desemboquem a la carretera GIV 5343, que agafem a esquerra en pujada molt suau.
Quan ja veiem el campanar d'Aiguaviva al front, agafem un trencall a la dreta que diu vïnat del Güell. Deixeu un trencall a esquerra i, ara per una pista cimentada i obaga, creueu el riu Güell, un dels quatre que passen per Girona. seguiu fins sortir a la GI 533. Esquerra fins la rotonda. Tombeu a la dreta (c/ can Bellsolà) i entreu a Aiguaviva. Desemboquem a c/ Verge de Vilademany. Esquerra direcció a centre polivalent i piscina municipal. Al final d'una lleu pujada sortim a una petita rotonda on hi ha gravat el nom del poble. A l'esquerra tenim l'església; val la pena atansar-s'hi.
L'original comunidor de l'església d'Estanyol
La ruta, però, gira a la dreta en direcció al cementiri i al centre polivalent. de seguida deixem aquest indicador a la dreta i agafem la carretereta local en pujada. Seguiu endavant entre camps de cereals. Passareu pel cementiri (a esquera) i just pel mig d'un mas que fa el pas estret. Al cap de munt d'una costa veureu una casa de color ocre a l'esquerra i un camí asfaltat que surt just a la vostra dreta en un marcat descens. Agafeu-lo. deixeu una casa a ma esquerra i seguiu baixant per una pista estreta i cimentada. La pista creua un petit torrent i s'enfila amunt per sota una casa fins desembocar en una altra pista. Seguiu-la de front tal i com veniu. després de deixar una altra casa a l'esquerra i una granja a la dreta, la pista desemboca en una carretera (hi ha una casa enfront) que heu de prendre a la dreta. La carretereta us mena fins l'església d'estanyol, dedicada a Sant Andreu. L'element singular del temple és el comunidor, un tipus de porxo de planta quadrada que es troba documentat ja al 1279 i que havia estat habitual a la Catalunya vella.
Un centenar de meres més endavant, i en mig d'un ampli revolt a dretes de la carretera, surten dos camins de terra separats per una fita blanca. El de la dreta (gairebé recte) fuig nord enllà. Agafem el de l'esquerra, que s'enfila una mica i de seguida corre paral·lel a uns camps fins un mas. Seguiu endavant. Després de passar un racó obac el camí s'incorpora a un que ve per la dreta. Seguiu endavant fins desembocar a la Gi 540, que agafareu a l'esquerra fins arribar al restaurant i tenis l'Estanc Nou, que trobareu a ma esquerra de la carretera.
Deixem Estanyol, una pista frondoda ens porta a l'altre extrem del recorregut
Deixeu la carretera i agafeu el camí rural asfaltat que surt just a ma dreta i que travessar diverses granges agropecuàries. Al final d'una costa ben empipadora sortiu a la Gi 533 de nou. enfront teniu el volcà de la Crosa. El camí per accedir al centre del volcà és a la dreta i a l'altra banda de la carretera. La nostra ruta, però, tomba a esquerra fins un trencall a ma dreta (Gi 534) que anuncia Salitja. Seguiu-lo, a ma dreta podeu anar contemplant el terreny de l'antic volcà. Un tros enllà trobareu un trencall a ma dreta que indica ermita Mare de Déu de les Fonts (S XVII). Agafeu-lo, l'ermita és a penes dos cents metres endavant. Just a tocar d'aquesta ermita hi ha les fonts que són el sobreeixidor de les aigües del volcà proper. Seguiu endavant la carretereta (que puja una mica) fins que, en un Stop, desemboca en una altra carretereta rural (hi ha un edifici color beix enfront i un pou). Gireu a esquerra i, immediatament, a la dreta per la carretereta que en surt. Tot recte entre camps. Deixeu una incorporació per l'esquerra i seguiu endavant en direcció dreta bo i passant després per més granges fins un nou Stop. Gireu a esquerra, ja us trobeu els primers xalets del poble. A la següent cruïlla (amb un xalet a ma esquerra de color ataronjat) gireu a esquerra, deixant un camí de terra enfront, i ben aviat sereu dins de Salitja. Tot recte sortireu a la plaça on heu deixat el cotxe.
Dificultat. Mitjana. Distància. 17 kms Temps: 1h 20’ (2h amb aturades) Desnivell. 185 metres.
Passant el riu Güell, a Aiguaviva