4/3/14

Terraprims de Llagostera i Cassà

Un terraprim és un terreny pla i terrós de fàcil conreu. La plana que, al sud del Gironès, abasta el municipi de Cassà de la Selva i el sector nord del de Llagostera és un continu de masos i camps que, travessats a l'est per la via verda de Girona a Sant Feliu de Guíxols, ofereix un paisatge harmoniós per pedalar-lo còmodament.
Deixant enrere mas Gelabert
Protegida per les Gavarres, a l'est, i l'Ardenya, al sud, la vila de Llagostera és una antiga terra de pas què, al S XIX va adquirir gran importància per mor de la industria dels taps de suro. Mostra de l'auge són els nombrosos casals que la burgesia local va aixecar. Sortirem de la rotonda que fa la C-253 a (que enllaça amb la C-35 que ve de Barcelona i Girona) amb la GI 674, la carretera de Caldes. A prop hi ha lloc per aparcar.
Agafareu la GI 674 en direcció a Caldes de Malavella. És una carretera amb poc trànsit, però cal vigilar. Passareu el nucli de La Canyera i el restaurant Ca l'Artau (dreta). La carretera fa una suau ziga-zaga abans de prendre una llarga recta amb dues esquenes d'ase. En el descens de la segona trobareu un camí ample que surt a ma dreta (hi ha un rètol blau de gas i un tub groc de la mateixa companyia); agafeu-lo. Aviat veureu el rètol de 'Mas Gelabert'. És per aquí.
La pista cimentada travessa una petita arbreda, surt a uns camps i ja es veu el mas a la dreta. El volteu deixant-lo a la dreta i baixant per una pista de terra fins sobrepassar-lo. Creueu un rec, sortiu a uns camps i passeu per un altre mas tot pujant suaument. Després de fer un gir de 90º trobareu un camí que surt a esquerra, que deixareu. entre falgueres, esbarzers i arbres desemboqueu a un camí principal, que agafareu a esquerra. Seguiu amunt per un paisatge similar, travesseu un rec per un pontet i sortiu a uns camps. Creueu un altre rec (sense pont) i seguiu fins les envistes d'un mas a la dreta. Val la pensa desviar-se a veure'l; tornareu a la pista que seguiu dos cents metres més endavant.
Els abundants recs fan dels terraprims terres fèrtils per al conreu
Quan arribeu al següent trencall cap a un mas a dreta, veureu ja enfront una ratlla recta que surt a ma esquerra i que és el camí que heu d'agafar i que dues grans alzines senyalen. Preneu-lo; planeja entre camps ben dret fins que desemboca en un de travesser que agafareu a dreta. Aviat us trobareu amb un camí polsegós que entra per l'esquerra i, immediatament, un que surt per l'esquerra. deixeu-los i seguiu rectes travessant un altre rec i fins trobar una nau de color groc a ma esquerra. Llavors heu de girar pel camí mig amagat que surt a dreta i que passa pel mig d'una masia fent una ziga-zaga i girant a dreta per deixar la casa. el camí gira a esquerra davant el barri d'una casa i fa un altre gir a la dreta en iguals circumstàncies. Passareu encara pel mig d'una altra finca abans de sortir a un camí que agafareu a esquerra.
A la següent cruïlla de quatre camins, amb una alzina solitària, agafareu a l'esquerra fins arribar a una granja gran. Just al final de la finca gireu pel camí que puja a ma dreta deixant el que portaveu. Desemboqueu a un camí amb una torre d'obra al mig. Agafeu el camí asfaltat cap a la dreta i seguiu-lo fins un stop, on girareu a esquerra de nou. El camí creua per sota la C-65 i entra a Cassà de la Selva pel carrer Sud, que seguireu fins sortir al Passeig del Ferrocarril i al magnífic edifici modernista de l'ajuntament de la vila. Per aquí passa la Via Verda, per on tornareu a Llagostera, Davant vostre hi teniu l'estació. Agafeu-la a ma dreta, està molt ben senyalitzada.
Seguiu les indicacions verdes i tornareu a la sortida. Creueu la C-65 per damunt, seguiu la riera de Cagarella uns metres fins creuar-la i, després de passar alguns ponts metàl·lics fets expressament per a bicicletes i algunes zones de descans, desembocareu a la GI 674. A ma esquerra veureu la rotonda on heu començat la ruta.
Dificultat. Fàcil. Distància. 20 kms Temps: 1h 36’ (2h 15' amb aturades) Desnivell. 90 m.
La via verda és unu complert equipament