18/3/14

Vic i els turons testimoni de la Plana

Vic és una de les ciutats més dinàmiques de la Catalunya interior. Però la capital d'Osona, situada al bell mig de la plana que domina la comarca, és també un dels indrets històrics i patrimonials més importants del país. Us proposem una ruta què, a més de recórrer els llocs emblemàtics de Vic, descobreix la plana i alguns dels turons testimoni que la solquen, una de les característiques naturals originals del territori.
La casa Anita Colomer, entre la plaça de la Catedral i el Museu Ppiscopal
A Vic hi podeu arribar amb tren (Renfe R3) o amb cotxe per la C-17. En aquest cas agafeu la sortida Vic 2 Oest i dirigiu-vos rectes a l'aparcament de l'edifici del Sucre, seu de la fira. Sortireu d'aquest enorme descampat, proper a l'estació del tren, i seguireu pel carrer de l'historiador Ramon Abadal i de Vinyals en direcció al centre de la ciutat. A la rotonda rectes pel carrer del doctor Junyent fins desembocar ala Rambla de l'Hospital, on girareu a dreta per agafar el de la Ramada, un carreró empedrat ja dins el nucli antic que surt pràcticament d'enfront.
Passada una plaça que s'obre a esquerra gireu a dreta pel carrer de Sant Antoni Mª Claret i a esquerra pel carreró de Gibraltar, que mena a la plaça de la Catedral, temple que conté un dels tresors artístics més preuats de la ciutat: les pintures murals de Josep Mª Sert.
Volteu a esquerra fins topar-vos amb la casa Bayés (antiga universitat literària) i la casa modernista Anita Colomer. A la dreta veureu de seguida el Museu Episcopal. Us dirigiu a la porta i seguiu pel carrer de Sant Miquel Arcàngel, que puja per l'esquerra de la façana del museu.
Davant d'un edifici vermell gireu a esquerra pel carrer dels Corretgers i rectes per Sant Feliu fins la plaça del Pes. En sortiu per l'esquerra i desemboqueu a l'espectacular plaça Major, una de les més belles del país. Volteu-la en el sentit de les agulles del rellotge per poder contemplar be tots els casals i sortiu-ne pel carrer dels Argenters que s'obre darrera d'una font. Seguiu rectes pel carrer Cardona i gireu a dreta pel carrer Pare Xifré, que us menarà al Temple Romà (S II), un altre dels monuments vigatans. A la cantonada gireu a esquerra pel carrer de Dues Soles cap a la plaça de Manuel Clariana (Palau Bojons i cases Clariana i Masferrer). Seguiu rectes fins desembocar a la Rambla, que agafareu a esquerra per girar a dreta pel carrer del Bisbe Casadevall. Deixeu una plaça i gireu a dreta pel carrer de Sant Pau; dreta carrer Sant Simon i esquerra pel carrer de la Indústria. Sortiu del centre de Vic.

el temple romà de Vic, del segle II
Seguiu rectes a la rotonda, passeu el riu Gurri, rectes en una nova rotonda, i per l'avinguda Miquel S. Salarich us allunyeu de la ciutat. Al final l'avinguda gira sobre ella mateixa i desemboca en una gran rotonda que agafeu a esquerra per la N 141d (carretera de Sant Hilari) i entreu a Calldetenes. Quan la carretera tomba a l'esquerra veureu a la dreta la gran plaça de l'Onze de Setembre. Gireu a dreta pel carrer (Montserrat) i seguiu-lo en pujada fins el final. Dreta pel carrer Països Catalans i esquerra per Santa Eugènia (el primer), tot en suau pujada.
Aquest carrer desemboca en un que a l'esquerra te una granja i es fa camí de terra. Aneu-hi. Al final de l'edifici gireu a dreta pel camí de terra que, poc a poc, baixa seguint el mur de la finca. Passeu un rec i desemboqueu en un camí que enfront te un gran casal abandonat. Gireu a esquerra i seguiu sempre pel camí principal. Travessareu granges i sitges i, finalment, desembocareu en una carretereta asfaltada que agafareu a l'esquerra. El primer carrer enquitranat que trobeu, però, gireu a la dreta. Passeu un primer rec, deixeu un camí asfaltat que surt a esquerra de biaix, i seguiu rectes fins passar un segon rec. Gireu a esquerra pel carrer Pla i Duran, que tomba a la dreta i desemboca a la carretera B 520. Esquerra i el primer a la dreta (c/Barcelona). Recte en una petita rotonda i recte quan el carrer es converteix en un estret camí asfaltat que va pujant.
Quan el camí es bifurca teniu davant vostre un dels turons testimoni que caracteritzen la morfologia de la plana. Es tracta de petites elevacions que sobresurten de cop i que són restes geològiques del procés d'erosió que va patir la zona a l'era terciària, quan era un fons marí. El seu aspecte és característic en forma d'elevació rocallosa grisa i arrodonida.
Un dels típics turons testimoni de la Plana d'Osona
Un cop vist aquest turó agafeu el camí que el passa per l'esquerra i què, després de travessar una granja, ja de terra davalla fins sortir a la carretera BV 5306. Amb cura l'agafeu a la dreta passant pel lloc dit Gurri, creuant la via del tren i arribant a l'entrada a l'autovia C-17, on hi ha una benzinera i una àrea de servei. Seguiu rectes passant la C-17 per sota i seguint per la N 141c direcció Collsuspina.
A la que la carretera planeja veureu un camí asfaltat que surt a dreta (hi ha un rètol d'àrea privada de caça). Agafeu-lo. Uns metres després un cartell vermell indica Serrat del Maset, el Puig i l'Om, entre d'altres. El camí s'enfila de valent fins la masia de l'Om (a esquerra), deixant abans una bifurcació a l'esquerra. Després segueix recte cap a l'ermita, però vosaltres heu d'agafar el camí que davalla ràpid per la dreta direcció ajuntament de Malla. Quan sigueu a la tanca de la C-17 gireu a esquerra voltant una caseta de la Creu roja. Ull, no seguiu en paral·lel a l'autovia, tombeu a l'esquerra cap a dins per girar a dreta pel primer camí asfaltat que surt, direcció can Paella, can Barrina i Ajuntament. Seguint sempre aquesta carretereta recta passareu per l'ajuntament de Malla, per una fusteria i un parell d'accessos a la C-17. Finalment la passareu per sota i sortireu pràcticament a Vic.
Creuareu l'antiga carretera de Barcelona i seguireu rectes pel carril bici del carrer Gay de Montellà. Quan aquest carrer es creua amb l'avinguda dels Països Catalans, tombeu pel carril bici a l'esquerra i seguiu-lo fins la rotonda del carrer de l'historiador Ramon Abadal i de Vinyals, que agafareu a ma esquerra fins l'aparcament del Sucre on teniu el cotxe. Si voleu anar a l'estació seguiu rectes una mica més pel carril bici; a l'esquerra veureu l'estació.

La masia de l'Om, al terme de Malla
Dificultat. Fàcil. Distància. 20,60 kms Temps: 1h 35’ (2h 16' amb aturades) Desnivell. 170 metres. @: http://www.victurisme.cat/

1 comentari:

Ruben ha dit...

El temple romà és del segle II, però és una reconstrucció (de l'original només hi ha una secció d'una de les columnes davanteres) XD