5/9/15

Sobre les rutes, els mapes i el cicloturisme

Un seguit d'amables lectors que segueixen habitualment la secció de rutes de cicloturisme d'aquest bloc ens sol·licita de publicar mapes de cada ruta o penjar el traçat al wikiloc. Diuen que això facilita el seguir el recorregut.
Aquestes rutes de cicloturisme pretenen ser aptes per a qualsevol mena d'usuari i de bicicleta. Vull dir que pretenen promoure el cicloturisme de veritat, és a dir; la descoberta del territori i el seu patrimoni divers viatjant en bicicleta. Aquest és per nosaltres un dels paradigmes per a conèixer un indret. Així li ho vàrem proposar al director de El Mundo de Catalunya quan ens va fer l'encàrrec quinzenal de traçar una ruta en bici per al suplement de turisme interior INDRETS que el diari publica cada setmana.
Per què aquesta difusió de l'ús turístic i cultural de la bicicleta fos real havíem de prescindir de qualsevol mena d'artefacte tecnològic (GPS, ciclecomputador i similars) i de les informacions que transmeten (quilòmetres, alçada, posició). Érem nosaltres qui havíem de donar tota la informació per què l'usuari pogués fer el recorregut amb les màximes garanties. Per això vàrem optar per un text descriptiu de la ruta. Considerem que aportem moltíssima informació visual que fa molt fàcil recórrer les rutes.
Des de fa uns mesos, però, la revista Descobrir Catalunya ens ha encarregat algunes rutes de cicloturisme, i ens n'encarregaran més. ells les volen en un format diferent. Per això us comuniquem que aviat cadascuna de les rutes que publiquem al bloc tindran la correspondència a wikiloc. No deixarem de redactar i publicar la ruta descriptiva, tal i com ho fem ara; sinó que, a més, hi haurà disponible per a tothom el mapa en aquesta popular pàgina de rutes. Això si, els que només seguiu el mapa de wikiloc probablement us perdreu molts dels llocs que proposem al ciclista/viatger que s'aturin a visitar o a mirar. Serà una llàstima, per què així es perdrà bona part del sentit d'aquestes rutes cicloturistes.
Tanmateix, però, moltes gràcies per les vostres opinions i consideracions que, de bon segur, ens ajuden a millorar.
Salut i pedals.