17/2/16

Als peus del castell de Burriac

Aixecat dalt d'un turó de 400 metres d'alçada, el castell de Burriac domina el terme municipal de Cabrera de Mar i bona part del Maresme central. Ibers i romans ja van veure la importància de la situació estratègica de la vila, raó per la qual s'hi van establir, atorgant ara a Cabrera un patrimoni arqueològic de rellevància.
El torrent dels Vinayals, un típic rieral del Maresme
Documentat ja el 1017, el castell de Burriac va ser estatge de la família Santvicenç, posteriorment dels Desbosc i, després de passar per diversos llinatges nobles, avui és propietat del municipi, no en va és el principal senyal d'identitat dels seus ciutadans. Us proposem descobrir el ric i divers territori de Cabrera de Mar, sempre a l'ombra del castell de Burriac.
El punt de sortida és el baixador de Cabrera de Mar de RENFE (R1). El primer serà recórrer el Pla de l'Avellà, barri de marina de Cabrera. Per això sortiu de l'estació per la banda de mar i comenceu a pedalar en direcció Mataró (nord). Poc després girareu a esquerra i passareu per sota les vies i, per un pas de vianants amb rampa que s'obre a mà dreta, creuareu la carretera N-II. Sortiu a la Rambla dels Vinyals. En sortir a l'altra banda veureu un carril bici: preneu-lo. El carril segueix tota la Rambla, eix central d'aquest barri nou i calm. Passareu per un club esportiu i al final de la Rambla, girareu a dreta pel carrer Montnegre voltant l'edifici escolar i sense deixar el carril bici. A dreta de nou pel carrer Montseny (sempre pel carril). A una banda hi ha un continu de cases i a l'altra es veuen ja conreus i hivernacles; típic paisatge del Maresme. Al final gireu a dreta pel carrer Canigó, creueu Burriac i tornareu a la Rambla dels Vinyals, completant la volta al Pla. Recupereu el carril bici i seguiu-lo de nou fins el final.
Ara, en lloc de girar pel carrer Montseny continueu rectes pel torrent que surt al davant. El rierany de típica vegetació mediterrània us portarà fins la carretera B-502. Gireu a dreta i circuleu pel voral. S'està adaptant per fer-lo apte especialment per a ciclistes i vianants. Ara heu de fer un enllaç per arribar fins al nucli antic del poble: DRETA.- Per rotonda Camí del Mig. ESQUERRA.- Per rotonda. Pas sota C-32. ESQUERRA.- Per rotonda. Carril bici (curta però forta pujada). DESEMBOCA.- Carretera B 502. RECTE.- Creuar B 502 i seguir per carril bici de la banda esquerra de l'avinguda 11 de setembre fins arribar al centre de la vila. ESQUERRA.- c/ de la Riera. A l'esquerra podreu contemplar el recintes arqueològics del Clos de can Benet, una domuns romana residencial, i de ca l'Arnau, on destaquen les seves termes que denoten la importància de l'indret. Hi ha aguaitadors amb informació. Seguiu amunt. La riera va pujant i tombant a la dreta fins una pujada molt costeruda: DRETA.- c/ Camí de Can Segarra. Al cap de munt d'aquest carrer desemboqueu al davant de l'entrada del clos arqueològic de can Mololell, un jaciment actualment visitable on s'han trobat vestigis des de l'època ibèrica fins la baixa edat mitjana. Hi destaca sobretot les restes d'un temple pagà del déu Mitra. A l'esquerra, muntanya amunt, el castell us vigila, i als seus peus el poblat ibèric d'Ilturo.

Prop del jaciment arqueològic de can Modolell, amb el castell de Burriac al fons
Però vosaltres heu de baixar: DRETA.- c/ Sant Joan. DESEMBOCA.- Pça església (església de Sant Feliu gòtic tardà). ESQUERRA.- c/ Anselm Clavé. DRETA-. c/ Torrent de Sant Feliu. Agafeu de nou el carril bici de l'avinguda 11 de Setembre fins la rotonda. ESQUERRA.- Per rotonda carretera B 502 (pels jardins de la dreta). Al final del jardí baixeu per una vorera malmesa fins el Polígon Les Corts. ESQUERRA.- Per rotonda carril bici Camí del Mig. El carril acaba al barri del Cros, al llindar entre Cabrera i Argentona. A l'altra banda de la riera hi ha Mataró. Però no creueu, tombeu a dreta pel carrer de la Riera d'Argentona. DRETA-. Camí asfaltat just després del pas sota la C-32. Passareu per diverses finques. Després de passar sota un viaducte del ramal de la C-32: ESQUERRA.- camí llavors Fitó. ESQUERRA.- Pas sota ramal C-32. DRETA.- seguiu per camí asfaltat entre camps i finques. RECTE.- Pas sota carretera N II. ESQUERRA.- Variant carretera N II fins Carrefour (hi ha un ample voral).
DRETA-. Per rotonda entreu a la zona comercial. ESQUERRA.- Després de passar l'aparcament, per rotonda, carrer entre Brico Depot i Carrefour fins el final. DRETA.- carrer a tocar de les vies. RECTE.- Per rotonda. ESQUERRA.- Per pas soterrat de vianants amb rampa, creuar vies. DRETA.- Passeig de la platja. ARRIBADA.- Baixador RENFE Cabrera.
Dificultat: Fàcil Distància. 14.00 kms Temps: 1h 14’ (1h 45' amb aturades) Desnivell: 150 mts @: http://www.cabrerademar.cat/

Al passeig del mar
El senyor del castell vigila els seus subdits de Cabrera