7/6/16

La plana del Baix Montseny

Entre els contraforts de la serralada i la depressió prelitoral del Mogent i la Tordera, s'estén la comarca natural del Baix Montseny de la que Sant Celoni n'és la capital. Obnubilats per les excel·lències del Montseny potser mai no us heu parat a conèixer un territori tan divers com el del massís, però amb un clima més amable i molt més apte per a tot tipus de ciclistes.

Ermita de Sant Jaume, a can Miret
Llinars del Vallès, al peu del Mogent, és el punt de sortida i arribada d'aquesta ruta. Hi podeu anar còmodament amb Rodalies (R2 Nord). L'inici de la ruta serà a la Plaça de la Vila, molt a prop de l'estació i de la riera, on hi ha aparcament gratuït. Agafeu el carrer Anselm Clavé fins el final, creueu la carretera B-510 que du a Dosrius (Av. Comas i Masferrer) i continueu pel carrer Santiago Rusiñol, que surt enfront una mica més a la dreta. Arribareu a la plaça de Santa Maria, que voltareu a l'esquerra per agafar el carrer Frederic Marés fins el final. Al davant hi teniu un pas soterrat per creuar les vies del tren; feu-ho.
Desemboqueu al carrer Horts d'en Mateu, que agafareu a dreta entre naus industrials. Gireu a esquera pel primer carrer que us creueu i sortiu a l'avinguda del Mogent. Una mica a ma dreta veureu un camí que surt per l'esquerra  i davalla fins prop del riu, seguiu-lo. El camí es converteix en un carrer amb carril bici i el riu gira a esquerra i desapareix sota l'autopista. Tot rectes fins el final. A esquerra hi ha un pont per creuar l'autopista. Deixeu-lo. Aneu cap a l'avinguda del Mogent i seguiu-la fins que acaba de sobte en un camí que desemboca en un altre, que agafareu a dreta, i que finalment es transforma en el carrer Alzina. Sou a Cardedeu. esquerra pel carrer del Pi i fins la carretera B-5103, que també porta a Dosrius. Agafeu la carretera a la dreta cap al centre de la vila. Passeu sota la via del tren, creueu l'avinguda del Rei en Jaume (Antiga carretera9 i continueu rectes per l'avinguda Àngel Guimerà, que és la mateixa carretera B-5103.
Cardedeu era una tradicional vila d'estiueig, o sigui que passareu molts xalets antics, alguns de modernistes i neoclàssics, però en general tots ben conservats. En arribar a una rotonda gireu a dreta just abans d'entrar-hi i agafeu el carrer Mare de Déu de Montserrat. Passeu l'institut i un complex esportiu fins que el carrer acaba en una Rambla allargassada. Just al final de la rambla, a esquerra, surt el carrer de l'Aviació Catalana, dit així en record de l'aeròdrom que hi va haver a prop durant la guerra i que ja vam visitar en una anterior ruta. El carrer travessa una urbanització inacabada. Al final continua un camí de terra recte enfront mateix que heu de seguir.

La plana, quatre pins un bosc espès i tot allò que fa única la terra del Vallès
És un típic camí de paisatge del Vallès: Camps de farratge o cereals, algunes pinedes que esquitxen el verd i, a la primavera, un esclat roig de roselles que emociona. Pedaleu el camí fins el final. Desemboca en un altre de més ample (tot i que enfront te un caminoi que du a una casa propera). Gireu a esquerra i continueu amb el mateix to. És el barri del Rieral, i hi ha algunes cases disseminades. A la primera cruïlla de 4 camins gireu a dreta. entre camps i cases passareu per una hípica i, al final, desembocareu en una carretereta asfaltada que, a la dreta, us portarà fins el lloc conegut com Les Pungoles, una urbanització amagada que pertany a Sant Pere i Sant Antoni de Vilamajor.
Creueu el barri per l'avinguda de l'Aneto fins el final (que gira a esquerra) i gireu a dreta pel carrer del Tagamanent. Un tros avall veureu un carrer que surt a esquerra en baixada. Te una illeta al mig i un rètol que diu 'Benvinguts a Can Miret'. Agafeu-lo. Davalla fins el torrent del Fou i torna a pujar tot fent una ziga-zaga. Al cap de munt surt un carrer a dreta des del que es veu l’absis d'una ermita (sant Jaume) incorporada a un mas. Aneu-hi i continueu avall, que fa una bona baixada entre un bosquet. Deixeu un trencall de terra a dreta i continueu per la carretera asfaltada. A la següent cruïlla (asfaltada) gireu a dreta direcció Sant Antoni de Vilamajor. Pedaleu entre camps i algun mas en suau pujada fins que la carretereta davalla per creuar un torrent. Immediatament després hi ha una rampa, curta però duríssima. Quan arribeu a dalt i hagueu agafat aire tombeu a dreta pel camí de terra que indica Aira, un hotel rural que trobareu un tros més avall a ma dreta. Es tracta de davallar ja fins el cas urbà de Llinars. Passat l'hotel deixeu dos trencalls a dreta. El primer és clar que no va enlloc, el segon és una autèntica bifurcació. Continueu per l'esquerra diguin el que diguin els rètols de color verd..
Una mica més avall hi ha una nova bifurcació, ara agafeu per la dreta sense fer cas tampoc al que diguin els rètols. El camí desemboca al carrer Lliri, a Llinars. Al final el carrer Lliri creua una ampla avinguda (Dàlia). Seguiu rectes avall pel carrer Petúnia i, en una bifurcació, agafeu a dreta pel carrer Flors. Aviat se us incorpora per la dreta la riera de Giola, Seguiu pel carrer Flors avall. Passa a dir-se passatge Riera i desemboca a l'avinguda Pau casals, en realitat la carretera C-251. A l'altra banda veureu la riera que fa d'aparcament, (si heu vingut el cotxe). Si heu d'anar a l'estació travesseu la carretera i pedaleu cap a la dreta (direcció nord) fins torbar la carrer de l'estació a la dreta. Agafeu-lo i us durà fins el tren.

Dificultat: Fàcil Distància. 18.00 kms Temps: 1h 33’ (2h 12' amb aturades) Desnivell: 220 mts @: www.turisme-montseny.com

Pedalant prop de Sant Antoni de Vilamajor amb el Turó de l'home al fons


Cap comentari: