30/1/18

Palou, renovat pulmó agrari de Granollers

Al sud de Granollers, entre el riu Congost, l'AP-7 i Montmeló, hi ha l'antic municipi de Palou, que des de 1928 forma part de Granollers. És una plana al·luvial que s'inclina vers la petita Serra de Llevant. Aquest antic poble agrari és avui el centre d'una activitat pagesa ecològica i sostenible, que ha renovat l'interès per un indret que evoca un passat no tant llunyà.

La torre de les aigües
Palou, que havia estat municipi pagès, veu renéixer la seva activitat gràcies a joves productors. Podeu trobar-los cada dissabte a la Plaça de la Corona, en un nou mercat de quilòmetre 0 que cada setmana atrau a més visitants. Per això us proposem descobrir aquest indret. El punt de sortida i arribada és el Pavelló Olímpic de la ciutat, seu olímpica d'handbol el 1992. Sortiu pel carrer Francesc Macià en direcció Sud (Barcelona) i creueu la C 352 pel semàfor. Continueu recte fins la següent rotonda i gireu a esquera per Marie Curie. Sou a l'extrem de Palou, urbanitzat sense respecte per res que no fos el diner. Dreta pel carrer Pla de Baix fins el límit dels blocs de pisos. després del darrer (hi ha una plaça a dreta), gireu a esquerra pel carrer de can Bassa. Passeu sota les vies del tren i, immediatament, gireu per un camí a esquerra. Sou a les envistes de la Serra de Llevant, secà de Palou.
Desemboqueu en un camí que també ve de creuar les vies. Gireu a dreta i amunt fins dalt de la petita serra. Puja, però és un tram molt curt. Al cap de munt gireu a ma dreta, deixeu que s'incorpori un camí per la dreta, i en marxi un per l'esquerra de biaix i un altre per la dreta, i seguint el camí principal arribareu al Centre d'Educació Especial Montserrat Montero. Creueu-lo deixant edificis i vies d'accés. Un cop passat l'equipament, començareu a veure vinyes a ma esquerra. Gireu per un camí que hi passa pel mig i davalleu fins la GI 5159. Aquestes vinyes s'han recuperat fa poc, i són part de la D.O. Alella, que ha crescut fins Palou fent viable la producció de vi ecològic en petites finques com aquesta.
Gireu a dreta un cop a la carretera i deixeu-la de seguida per agafar un camí que, entre les vinyes i l'autopista, puja de valent per davallar tot prest cap a les hortes de Palou. A la primera cruïlla gireu a dreta (a esquerra passaríeu per sota l'AP 7). Creueu la BP 5002 i continueu entre masos i camps fins el passeig fluvial del riu Mogent. Un cop aquí gireu a dreta fins un proper gual i creueu el riu. A l'altra banda, agafeu el passeig fluvial en sentit sud i pedaleu fins trobar-vos l'espai natural de can Cabanyes, un paratge humit recuperat i protegit que es pot voltar pedalant. Darrera veieu la grada del circuit de curses.

Masos de Palou
Continueu endavant. Passeu un Viena i la via verda poc a poc s'acosta a un carrer, fins que hi desemboca. Seguiu fins passar per sota l'AP 7 i sortir a una rotonda. Gireu a esquerra tot creuant el Congost i, a l'altra costat, entreu pel quart carrer (Riu Congost), que passa entre un polígon i el riu. Quan el carrer es bifurca, a l'esquerra surt un camí més proper al riu que heu d'agafar. Passeu darrera d'una depuradora i, just acaba, gireu pel camí que ressegueix el mur de la instal·lació. El camí surt al Camí ral, una ampla avinguda que agafeu a esquerra. Un cop passat el polígon i una macro discoteca, entra de ple de nou a la zona agrària de Palou. Travesseu la C 35 després d'una rotonda i continueu recte entre masos i hortes. Anireu entenen el perquè de la importància estratègica de recuperar la producció agropecuària de Palou posant en valor la zona i la proximitat del mercat.
Recte a la primera cruïlla de quatre camins i, a la segona, gireu a esquerra (c/Francesc Fàbregas). És el centre de l'antic municipi. A les escoles hi ha una oficina del DARP, prop hi ha una seu municipal i centre social i, al fons, ja es veu l'enorme fàbrica de l'església de Sant Julià (S XVI), a tocar hi ha un restaurant. Deixeu l'església a l'esquerra i desemboqueu al camí que voreja el riu. Aneu a dreta i de nou a dreta per la primera pista que trobeu. Al fons la veieu l'edifici de l'antic can Junyent, on hi ha la torre de les aigües, un altre dels símbols patrimonials de Palou i que avui és també un restaurant. Seguiu endavant fins desembocar al camí Ral de nou, que ara agafareu a esquerra fins retornar a la zona d'edificis.
A la primera rotonda gireu a dreta per l'avinguda d'Europa i a la següent a l'esquerra per Francesc Macià. Creueu la C 352 pel semàfor i aviat veureu el pavelló d'esports, on heu començat a pedalar.
Dificultat: Fàcil Distància. 16 kms Temps: 1h 26' (2h amb aturades) Desnivell: 150 mts @: http://visitgranollers.com

Vinyes de la D.O. Alella al seca de la Serra de Llevant


Cap comentari: