16/2/18

Rerepaís empordanès (1)

Més enllà de la costa, i de les platges i els ports (del grecoromà d'Empúries al de l'Escala o l'Estartit), el Baix Empordà te al rerepaís, expressió que va popularitzar Josep Pla, un territori ric i intens, que atorga la personalitat a la comarca i que, llevat d'alguns pobles medievals, és poc conegut. Aquesta és la primera de dues propostes per descobrir-lo pedalant suaument.

La resclosa del Rec del Molí
Entre Colomers i Vilaür, la plana agrícola empordanesa, abastida pel Rec del Molí, es desplega en un tapís de coloració variant segons l'estació, però sempre intensa i seductora. Els pobles que esquitxen l'espai, són silents i clams, tan allunyats del brogit del turisme de costa com de les grans finques de la burgesia que es va en ensenyorir d'altres pobles.
La sortida i arribada de l'itinerari és a l'aparcament de la zona de caiac que hi ha al peu de la carretera GI 634. A prop hi ha la resclosa on arrenca el Rec del Molí. La visiteu en tornar. Ara agafeu la carretera en sentit Girona (oest), i aviat la deixeu. Quan us separeu del riu hi ha un camí que surt a esquerra (rètols verds); agafeu-lo fins la primera cruïlla de quatre camins i gireu a dreta. Passeu sota les vies del tren i, sempre recte, entreu a Sant Jordi Desvalls.
El camí de Mas Masó, per on veniu, desemboca en un carrer estret (c/de Baix), agafeu-lo a esquerra fins l'hotel Casa Migdia. Continueu pel carrer de Migdia a esquerra tal com veniu, fins sortir a l'ajuntament i la plaça del davant. Recte pel carrer del dr. Messeguer i, al semàfor, dreta pel camí Vell de Girona. A la rotonda agafeu l'ample camí que surt a dreta de biaix un cop seguiu en direcció Cervià de Ter. Seguint aquest camí sempre recte entre camps, i deixant dos trencalls clars i amples a la dreta, desemboqueu a la carretera GIV 6234, que us du a Viladasens.
La carretera fa un tomb a esquerra dins el poble; quan ja en surt, heu de girar a dreta pel carrer Tramuntana. Després de passar per l'església, el carrer rep per la dreta un altre; continueu endavant per la pista cimentada fins el barri de la Mora i l'ermita de Sant Martí. Seguiu per aquesta pista fins que fa un clar gir a dreta quasi de 90º. Aquí l'heu de deixar i agafar la pista de terra que surt a esquerra. La pista creua un bosc i surt a una carretera asfaltada. continueu rectes direcció Orriols. Aviat arribeu a la GIV 6234, que agafeu a dreta. Un centenar de metres després del cementiri, i amb l'AP-7 a tocar, deixeu la carretera i agafeu un camí que surt a dreta i sembla endinsar-se en una arbreda. Recte amunt, passeu pel costat d'una finca agrícola i pedaleu entre camps per un camí que a voltes fa l'efecte que vol desaparèixer.

Deixant Viladasens
Però no ho fa. Desemboca en un altre que agafeu a dreta i que davalla per dins d'un bosc fins una cruïlla de quatre camins ben be en un clot. aquí gireu a esquerra cap al poblet de Llampaies. A les primeres cases apareix l'asfalt. Seguiu-lo bo i deixant un estret carreró a dreta, fins una clara bifurcació en Y. Agafeu ara a dreta pel carrer cimentat que us durà al nucli. Gireu a esquerra seguint la línia de cases i sortiu a un stop (turisme rural el Gat vell). Tombeu ara a dreta i de seguida a esquerra per un camí de terra que puja suaument. Aquest camí aviat va paral·lel a la carretera fins que, en arribar a uns arbres, veureu que fa un trencall a esquerra que travessa la GI 623 i continua per l'altra banda. Aneu-hi.
Entre camps i bosquets menuts, la ruta passa una cruïlla de quatre camins (rectes), fa una acusada ziga-zaga després i s'endinsa finalment en un bosc més gran. Rep un camí per l'esquerra i davalla clarament. S'obre un camí més pla per l'esquerra. Qualsevol dels dos són bons, es troben de nou uns metres després per continuar a dreta endavant fins Vilaür. Aquí heu d'anar a buscar la GIV 631, a l'altra banda del poble. Hi podeu anar creuant per la plaça Major i sortint per una porta medieval, o fent una mica de volta pel carrer de la Rectoria. La qüestió és agafar la dita carretera (que planeja i puja amb suavitat) fins la rotonda d'entrada a Camallera. A la rotonda seguiu rectes fins la cantonada d'un forn. Gireu a esquerra (c/Banyoles) i a dreta (c/Talaia), que va de pet a l'ajuntament. A la dreta (c/Església) fins la parròquia de sant Bertomeu, i a l'esquerar pel carrer Nou fins la carretera un altre cop. Agafeu-la a esquerra en direcció a Vilopriu, passant el tren per damunt i deixant el trencall a Saus.
Fins aquest poble la carretera, sense trànsit, planeja. Deixeu-la en un revolt per anar en direcció al centre vila (indicat) pel carrer Nou, que davalla fortament pel centre del poble, fins desembocar a la GI 631, que agafeu a dreta fins arribar un parc infantil (a dreta). Aquí heu de deixar la carretera i agafar un camí que surt a esquerra i que us durà en descens suau fins a Colomers, bo i deixant un camí que surt a dreta després d'un revolt. A l'entrada del poble el camí es bifurca. Seguiu a dreta pel carrer Vilopriu que, sense deixar-lo, us porta a la plaça de l'església i el portal de la muralla (dreta). Vosaltres continueu davallant per l'esquera fins sortir a la GI 634. Potser ja veureu els cotxes, però encara no heu acabat.

Vilaür
Ara visitareu la presa de Colomers, una obra d'enginyeria aixecada entre 1966 i 1970 que mai no ha funcionat (sic!), però que permet la pràctica  del caiac al Ter. També passareu per la resclosa on neix el Rec del Molí, que abasteix d'aigua la zona nord del Baix Empordà fins desembocar a l'Escala.
Un cop a la carretera gireu a esquerra. Pocs metres després hi ha un camí asfaltat a dreta, Agafeu-lo. Creueu el rec i seguiu recte a la cruïlla fins que veureu a dreta la presa. Hi arribareu per un curt corriol. Es pot travessar, doncs s'hi ha fet un pas per a vianants i cicloturistes. A la tornada, en arribar a la cruïlla on abans heu seguit rectes, gireu ara a esquerra. En arribar a una zona d'obres hidràuliques, gireu a dreta segons ve el caminet i aviat creuareu la resclosa vella, una joia de l'enginyeria hidràulica d'origen medieval, punt de sortida del Rec del Molí. Un cop passada la resclosa ja sortireu a l'esplanada on heu deixat el cotxe.
Dificultat: Mitjana Distància. 32 kms Temps: 2h 30’ (3h 22' amb aturades) Desnivell: 310 mts @https://visitemporda.com/ca/

Presa de Colomers

Cap comentari: