27/2/18

Rerepaís empordanès (i 2)


Més enllà de la costa, i de les platges i els ports (del grecoromà d'Empúries al de l'Escala o l'Estartit), el Baix Empordà te al rerepaís, expressió que va popularitzar Josep Pla, un territori ric i intens, que dona la personalitat a la comarca i que, tret d'alguns pobles medievals, és poc conegut. Aquesta és la segons proposta per descobrir-lo pedalant suaument.

Església de Sant Genís de casavells
El punt de partida és el gran aparcament que hi ha al peu de les muralles del poble medieval de Peratallada. Sortiu en direcció a la carretera, però gireu a esquerra pel primer camí asfaltat que trobeu (que porta al pàrquing inferior). A la cantonada hi ha una casa. Seguiu el camí i, quan gira a l'esquerra en direcció a un restaurant, deixeu-lo i continueu pel camí de terra que surt enfront. Puja una mica. Deixeu un trencall a dreta, que du a la carretera i, ja entrant a Canapost, incorporeu-vos a un camí que, per la dreta, també ve de la carretera i que tomba a esquerra per fer un gir a dreta després i entrar al poble.
Aneu a donar a una rotonda. Agafeu la tercera sortida, en direcció a l'hípica Abs, que després deixareu a esquerra per continuar endavant. el camí gira a esquerra i, entre masos i una granja, arribareu a l'ermita de Sant Martí de Llaneres. Continueu cap a Castell d'Empordà, que ja veieu a prop tot passant la petita riera de Vullpellac. Just quan el camí, ja asfaltat, s'enfila amunt cap al poble, gireu per un de terra que surt a dreta ben pla. Voreja una casa i es bifurca. A la dreta fins creuar la llera del Daró i seguir cap a la dreta. Creueu el Rissec i seguiu recte, deixant el camí paral·lel al Daró.
Arribeu a una cruïlla múltiple de camins. Seguiu pel que indica Casavells (esquerra i dreta). Es veu el poble al davant. entreu-hi tot recte, en suau pujada. Al centre, gireu a dreta pel carrer de Santa Llúcia i de seguida a esquerra. A ma dreta veureu la preciosa església romànica de Sant Genís, nucli d'aquest poble medieval. Vosaltres marxeu a esquerra i de seguida a dreta pel carrer de Sant Isidre, sortint del poble. Hi ha una bifurcació, però heu d'anar a esquerra, sempre en direcció a Matajudaica. Just a l'entrar hi ha una cruïlla de quatre carrers. Agafeu a esquerra pel carrer Major. Quan aquest gira a dreta cap a l'església de Sant Joan, continueu recte pel carrer dels Aspres, que es converteix en un camí asfaltat que du a Fonolleres. el que més crida l'atenció d'aquest poblet és un enorme casal que es veu ja de lluny. en arribar-hi continueu pel camí que tomba a dreta, deixant el casal, i el poble, a dreta. El camí marxa del poble i arriba a una riera amagada per uns canyars. Allà la pista asfaltada gira a esquerra, però vosaltres heu d'agafar a dreta, portant la riera a la vostra esquerra fins un punt, on surt un ample camí que la creua. Seguiu per aquí fins a Ullastret, girant a esquerra en una bifurcació que hi ha abans d'arribar-hi. Entreu al poble i gireu a esquerra pel segon carrer, Major.

Monestir de Sant au de Fontclara
Ullastret és un poble medieval molt visitat. Per sota de la porxada de la Llotja, el carrer Major desemboca a la ronda que volta la muralla. Seguiu endavant voltant-la, o endinseu-vos pels carrerons per visitar el centre. Sigui com sigui, heu d'anar a parar a una gran rotonda, i allà agafar el camí a Palau Sator, que heu de seguir fins aquest poble. Un cop al nucli, també molt visitat pel caràcter medieval, el carrer per on veniu es bifurca seguint el traçat de les muralles. Continueu rectes (lleugerament a esquerra) cap a un torre de guaita que es veu al fons.
Al trencall de Fontclara, gireu a esquerra i aneu fins aquest llogarret que forma part del municipi de Palau Sator. Paga la pensa de veure el petit monestir de Sant Pau de Fontclara. reculeu cap a Palau i un cop al trencall, gireu ara a esquerra. Passareu per la Popular torre de les Hores, una porta del recinte medieval. Per aquí podeu entrar si voleu conèixer el centre.
Torneu- a sortir per aquí mateix i continueu fins una altra torre. Aquí heu de girar cap a un pou que veureu a esquerra i agafar el carrer que du a l'església de Sant Pere. Passada l'església el camí asfaltat gira a esquerra. A dreta hi surt un camí que, de seguida, te un trencall a la seva esquerra. Heu d'agafar aquest, que us portarà a Peratallada. Desemboqueu a la carretera, Seguiu recte i entreu al poble per una porta a dreta. Creueu el seu centre fins sortir per la porta que dona a l'aparcament on teniu el vehicle.
Dificultat: Fàcil Distància. 24 kms Temps: 1h 44’ (2h 28' amb aturades) Desnivell: 165 mts @: www.visitemporda.com

Plaça de Peratallada

Pou i Torre de les Hores (al fons) de Palau Sator


Cap comentari: