2/1/09

Panoràmica de les muntanyes esquiant pel Pla de la Calma


El topònim de Pla de la Calma és present a tota la geografia de parla catalana, des dels Ports als Pirineus passant pel Montseny. Avui us proposem de viatjar fins la cara nord dels Pirineus, a l’estació d’esquí de Font Romeu, per enfilar-nos fins als 2.050 metres del Pla de la Calma i ascendir, amb esquís nòrdics, fins a dos punts des d’on tindreu una panoràmica excepcional de tota la serralada pirinenca a la zona de la conca del Segre: el Puigmal, el pic del Segre, el Coma Morera, la Tossa d’Alp, les parets del Cadí i el Carlit, el gegant de la Cerdanya. Una panoràmica així només girant sobre el propi eix dels nostres esquís val ven bé un petit esforç.
La travessa comença a l’estacionament del Pla de la Calma, on hi arribem seguint els indicadors Les Airelles des de la població de Font Romeu. Des d’aquest aparcament de l’estació d’esquí alpí seguim a l’esquerra una carretereta amb els indicadors que diuen Pla de la Calme (en francès, és clar). Deixem el cotxe allà i ens posem botes i esquís. Per poder copsar en tot el seu esplendor la visió que us proposem cal fer dos circuits, el del Pic des Mauroux i el de la Panoramique, tots dos complementaris i de nivell baix, els podeu fer a la vegada o un dia cadascun si el vostre nivell físic no és alt. En tots dos casos cal agafar el circuit blau que diu Pla de la Calme i que surt a l’esquerra al fons de l’aparcament. Comencem amb una suau i ample baixada. La nul•la vegetació facilita la contemplació de les muntanyes llunyanes, davant tenim la Tossa d’Alp i el Puigmal. Ull viu no ens despistem, però.
Deixem una primera cruïlla a la dreta (circuits la Calme i els Clots) i comencem a pujar dolçament. Quan arribem al trencall que, a l’esquerra, ens porta al pic dels Moros, la pujada acaba. Després d’una lleu baixada tornem a pujar sostingudament fins el darrer mig quilòmetre, que és una mica més dur. Ja som al pic dels Moros (6 kms, 2137m.). Al nostre davant tenim la plana cerdana, amb Puigcerdà al fons, Font Romeu, Llívia i Cereja a sota i Angostrina i Vilanova de les Escaldes just sota els nostres peus. A l’est llunyà podeu veure el Canigó, i girat cap a l’oest el pic del Segre, el Puigmal, el Coma Morera, el Puigllançada, la Tossa d’Alp, el Cadí i el Puigpedrós. No us deixéssiu pas la màquina de fotografiar. Reculem els primers 500 metres per allà on hem vingut i recuperem una pista a l’esquerra que puja per un petit bosc. Un curt descens fins un coll ens mena de nou a un bosc, a través del qual i pujant arribem, una mica esbufegant, al refugi de la Calma (9kms 2100m.). Aquí es pot fer una aturada, si és obert hi venen begudes.
Ara prenem una pista a ma esquerra que diu Panoramique. Tenim 1’5 kms de pujada suau per dins del bosc fins una plana des d’on tenim la més espectacular vista de la serralada del Carlit, el sostre de la Cerdanya. Ull amb la cruïlla, hem d’agafar a l’esquerra. El descens és suau fins el refugi de la Calma i, des d’allà més pronunciat, però sense problemes, pràcticament fins un quilòmetres abans de l’aparcament. Baixant torneu a tenir al vostre davant una visió bellíssima de tota la cadena muntanyosa cerdana. Ara, els darrers mil metres estareu sotmesos a petites costes que, si esteu fatigats, potser se us faran pesades. Ànim que ja hi sou, i a Pla de la Calma també hi ha cafeteria. US queda el confort de pensar que heu fet una de les rutes amb esquís amb millors panoràmiques de tots els Pirineus.
Circuit Pic dels Moros: Dificultat. baixa - mitjana. Distància. 12 kms. Temps: 2h 40’ Desnivell.300 metres.
Circuit Panoràmic: Dificultat. baixa. Distància. 10 kms. Temps: 2h 30’ Desnivell.260 metres. Els dos circuits junts són 16 kms.

Publicat al suplement Indrets de El Mundo de Catalunya

1 comentari:

Jordi Pons ha dit...

Ei, que des de l'any passat que no escrivies!! ;)
Veig que estàs centrat en l'esquí de fons. Nosaltres volem provar-ho però ja veurem si trobem el forat. Si no l'any que ve.
Bon any i ens veiem
Jordi