22/2/09

Cinema i ciclisme, glòries ràncies


No hi ha cap pel·lícula candidata als Òscar on les bicicletes hi tinguin un paper mínimament rellevant, és clar que no se si un film així podria estar nominat vistos els antecedents. I és que el cinema ha tractat poques vegades el ciclisme com a tema central d’un film, i quan ho ha fet no es pot dir que n’hagi sortit gaire reixit. Espanyolades com ‘Las piernas de la serpiente’, un lamentable film de Cassen de 1970, o ‘Totó al Giro d’Italia’, una comèdia sense suc ni bruc de 1948, fan venir ganes de baixar-se de la bici o de no tornar mai més al cine. En aquest magre catàleg hi ha, però, una mínima excepció que, sense ser cap obra de culte, com a mínim dignifica la imatge del ciclisme, es tracta de ‘La bici de Ghistain Lambert’, una pel•lícula francesa de l’any 2001 dirigida per Philip Havel i protagonitzada per Benoit Poelmvoorde y José Garcia.
‘La bici de Gihstain Lambert’ relata la ben poc gloriosa vida dels ciclistes dels anys setanta, quan Eddy Merckx, ‘el caníbal’, dominava totes les curses i ben poc els quedava als altres per intentar sobresortir. Llavors hi havia qui, només per poder sobreviure, per obtenir un mínim contracte amb el que guanyar-se modestíssimament a vida, recorria a ajudes externes, ja m’enteneu. Una peli senzilla, correcta on s’afronta el tema del dopatge sense fariseismes ni melodrames tant habituals als productes de Hollywood.
‘Las piernas de la serpiente’ és tot el contrari. Dirigida l’any 1970 per Juan Xiol i escrita i protagonitzada per Cassen, el film te la seva millor virtut en que només dura 88 minuts i en que hi ha un grapat d’imatges d’una edició de la Midi Libre que va acabar a Barcelona. La resta un subproducte típic de l’època i de la cinematografia local. Amb Teresa Gimpera, Jesús Guzmán, Irene Mir, Silvia Lienas, Marta May i Julián Ugarte, entre d’altres, la cosa relata la història d’un promotor comercial de curses ciclistes que, mentre intenta tirar endavant la competició, es desespera per tirar-se una de les hostesses. Insistim, lamentable.
‘Totó al Giro d’Itàlia’ (1948) te entre el seu repartiment a Gino Bartali i Fausto Coppi, que com que fan de ciclistes, no se’ls pot dir res de les seves respectives actuacions. Dirigida per Mario Mattoli i amb banda sonora del gran Nino Rota, és una altra comèdia lleugera i superficial pensada exclusivament per al lluïment de l’actor Totó,un comediant molt cèlebre a la Itàlia del neorealisme. El protagonista, membre del jurat d’un concurs de bellesa, s’enamora d’una de les concursants i li declara el seu amor, pe`ro ella no li fa cas. La fi li diu que, si guanya el Giro, es casarà amb ell. Ja podeu comptar.
El Tourmalet demana la vostra col•laboració. Si sabeu, heu vist o teniu coneixement d’altres pel•lícules que tractin el ciclisme, per penoses que siguin, envieu-nos un comentari a aquest post amb les màximes dades possibles del film. Nosaltres farem un nou tema sobre cinema i ciclisme així que tinguem la vostra informació. Gràcies per col•laborar.

6 comentaris:

Lluis Ciclista ha dit...

La película "La bici de Gihstain Lambert" esta disponible en el FNAC seguramente la comprare... http://www.fnac.es/dsp/?servlet=extended.HomeExtendedServlet&Code1=1266307897&Code2=120&prodID=705947

Lluis Ciclista ha dit...

Rafael mira esta Web http://www.bicyclefilmfestival.com/

oriol ha dit...

Recordo un intent de Spielberg de fer un film sobre el Tour de France. Crec que el títol era "Mallot Jaune" i el protagonista havia de ser en Dustin Hoffman. Eren els anys vuitanta i fins i tot l'actor va ser present en el Tour (no recordo l'any) per preparar la peli. Finalment el projecte queda en no res.

Jordi Pons ha dit...

Rafael,
hi ha dues pelicules que jo tingui controlades. La primera és Breaking Away, una pel·lícula entretinguda i força bona (des de la meva "expertesa cinèfila", que és molt baixa), i crec que molt encertada des del punt de vista ciclista. La música acompanya a la perfecció. sobretot durant les sequencies d'entrenament (la del tras-camió és la millor), i seqüencies de la cursa. Va ser nominada als Oscars i en va guanyar un.
L'altra que tinc controlada és American Flyers. Entretinguda, per un dissabte a la tarda amb res millor a fer. Com el seu titol indica molt americana, i amb alguna que altra fantasmada hollywoodiense.
T'afegueixo algunes referencies de les dues pelicules. I si t'interessa la de Breaking Away la tinc en DVD (no em canso de mirar-la!!).
American Flyers

Director: John Badham
Writer: Steve Tesich
Release Date: 16 August 1985 (USA)
Genre: Drama | Sport more
Tagline: Two brothers challenge the road. And life itself.
Plot:
Sports physician Marcus persuades his unstable brother David to come with him and train for a bicycle race across the Rocky Mountains. He doesn't tell him that he has a cerebral tumor. While David powerfully heads for the victory, Marcus has to realize that the contest is now beyond his capabilities. / Features great views of the Rockies and an insight in the tactics of bicycle races.
Cast
(Cast overview, first billed only)

Kevin Costner ... Marcus Sommers
David Marshall Grant ... David (as David Grant)

Rae Dawn Chong ... Sarah

Alexandra Paul ... Becky

Breaking Away

Director: Peter Yates
Writer: Steve Tesich
Release Date: 20 July 1979 (USA)
Genre: Comedy | Drama | Family | Sport
Tagline: Somewhere between growing up and settling down...
Plot:
A small-town teen obsessed with the Italian cycling team vies for the affections of a college girl.
Dave, nineteen, has just graduated high school, with his 3 friends, The comical Cyril, the warm hearted but short-tempered Moocher, and the athletic, spiteful but good-hearted Mike. Now, Dave enjoys racing bikes and hopes to race the Italians one day, and even takes up the Italian culture, much to his friends and parents annoyance. While meanwhile, the 4 friends try to break away from their townie, Indiana reputation while fighting with nearby college snobs.
Cast
Dennis Christopher ... Dave Stoller

Dennis Quaid ... Mike
Daniel Stern ... Cyril

Jackie Earle Haley ... Moocher
Barbara Barrie ... Evelyn Stoller
Paul Dooley ... Raymond Stoller
Robyn Douglass ... Katherine

Hart Bochner ... Rod
Amy Wright ... Nancy

It won the 1979 Academy Award for Best Original Screenplay for Steve Tesich, and was nominated for Best Actress in a Supporting Role (Barbara Barrie), Best Director, Best Music, Original Song Score and Its Adaptation or Best Adaptation Score and Best Picture

Mercè ha dit...

Hola, Rafael
jo en tinc una altra que també està molt bé. Està en dibuixos animats i és francesa: Les Triplettes de Belleville. Encara que sigui en francès, pràcticament no hi ha diàleg, però està molt bé, almenys a mi em va agradar i té moments surrealistes molt bons. A més recordo que la música també em va agradar molt. Et passo les dades que he trobat per internet:

Les triplettes de Belleville
Director: Sylvain Chomet
Writer: Sylvain Chomet
Release Date: 29 August 2003 (Spain)
Genre: Animation | Adventure | Comedy |
Plot: When her grandson is kidnapped during the Tour de France, Madame Souza and her beloved pooch Bruno team up with the Belleville Sisters--an aged song-and-dance team from the days of Fred Astaire--to rescue him.
Awards: Nominated for 2 Oscars. Another 18 wins & 20 nominations.

oriol ha dit...

Anava errat. Era Michel Cimino i no Spielberg qui preparava el film "Mallot Jaune". El protagonista sí havia de ser Dustin Hoffman que va ser present al Tour l'any 1984 seguint algunes etapes amb un cotxe de l'organització. Finalment el projecte quedà avortat.