25/2/09

Final de temporada d'esquí de fons pel bosc de Cap de Rec


A 1983 metres d’alçada i orientat al sud, el tossal de Cap de Rec és el centre neuràlgic de la muntanya del municipi de Lles, a la Cerdanya. Amb la Tossa Plana a l’esquena (2416m.) i abocant-se a les valls d’Arànser i de la Llosa, la zona és idònia per iniciar-hi rutes i excursions. És per això ara que la primavera ja empeny, us proposem fer aquí la darrera ruta amb esquís de fons de la temporada. Per la bellesa dels boscos, per la situació solana, que fa extraordinàriament agradable l’esquiada primaveral, i per la facilitat dels seus circuits bàsics, aquesta és una estació molt apte per a una jornada d’esquí en família o amb gent poc experta.
L’estació d’esquí de fons de Lles és al costat de l’imponent refugi de Cap de Rec, o sigui que el menjar i l’allotjament estan garantits. A més, amb les ajudes del Departament de Política Territorial, l’accés per carretera (6 kms des del poble i 15 des de Martinet) està en molt bon estat. Deixem el cotxe a l’aparcament i adquirim el forfait a l’edifici de fusta que queda a l’altra banda de la carretera. El nostre objectiu és endinsar-nos pels espessos boscos d’avet i pi roig de la zona, un indret que, tan cobert de neu com aquest hivern, ens recorda els països nòrdics
L’esplanada principal és un bon lloc per escalfar abans de començar la marxa. Agafem l’anomenada autopista, que puja per darrera del refugi de Cap de Rec. Si seguim aquesta pista durant 4 quilòmetres anirem a parar al refugi del Pradell, i d’allà en 4 quilòmetres més a l’àrea de pic-nic de les Pollineres, al cap de munt de l’estació d’Arànser. Aquesta ruta ja la varem explicar al reportatge corresponent a l’ascensió als estanys de la Pera. Avui pujarem per l‘autopista, ample i fàcil, els 2 primers quilòmetres, fins el Pla de la Molina, un dels punts més alts de l’estació (2150m.). Cinquanta metres abans d’arribar-hi hi ha un trencall a la dreta anomenat ‘tubo’. Deixeu-vos-hi caure. Encara que us sembli un pendent molt pronunciat no te cap perill doncs acaba al Pradot del Ferrer, una gran esplanada batuda pel sol. Us aturareu sols.
Des d’aquí agafeu el camí que, a l’esquerra i direcció nord, porta a la cabana dels caçadors en a penes 700 metres. Entreu al bosc (3 kms.). De la bella cabana de fusta que hi havia fins fa uns anys, avui no en queda ni rastre, malauradament, i no entenem perquè no s’ha reconstruït. Llavors, la similitud amb Noruega o el Canadà era més que idònia. A la cabana cal prendre la pista que indica Clot de Sassà. Es tracta d’un circuit de 2’5 quilòmetres, molt pla, per dins el bosc i amb molta neu. En resum: fàcil, amè i preciós. Quan l’acabeu tornareu a sortir a tocar del lloc on hi havia la cabana (5’5 kms). deixeu-la a la dreta, travesseu l’extrem est del Pradot del Ferrer i deixeu-vos lliscar per la pista dita Els Afronts durant un nou quilòmetre de bosc, travessant la palanca nevada d’un torrent, i tot en mig del silenci més relaxant (6’5 kms). Al final d’aquesta pista enllaceu amb la que baixa de la cabana dels caçadors (per on heu pujat abans) durant uns 300 metres (6’8 kms).
Seguiu avall ara per la pista anomenada Prat de l’Acna. Aneu amb comte perquè ara si que hi ha algun tram de pendent més pronunciat, però en absolut perillós. A la part final la pista planeja de nou,s empre dins del bosc, fins sortir al costat de refugi de Cap de Rec i a l’esplanada principal de l’estació (8’3 kms). Haureu fet una esquiada senzilla i on tothom, per menut o novell, haurà tingut la sensació agradable de l’enorme plaer que suposa lliscar amb esquís per dins dels espessos boscos pirinencs.
Dificultat. Baixa. Distància. 8’5 kms Temps: 1h 45’ Desnivell.165 metres. Contacte: www.lles.net, 973 29 30 49

Publicat al suplement Indrets de El Mundo de Catalunya