23/3/09

Cicloturisme per Menorca


Menorca és una illa aparentment plana, bé, generalment se la considera plana, si no es va en bicicleta. Sense tenir grans alçades si que te una orografia on abunden els desnivells, convertint a vegades la pedalada en allò que en llenguatge ciclista es diu ‘un trencacames’. Per tant, si bé no cal ser un Lance Armstrong per poder recórrer l’illa en bicicleta, si que cal fer-ho en unes mínimes condicions físiques i mecàniques. Tanmateix, però, sempre es poden fer petites passejades per recorreguts absolutament plans, que els hi ha, i gaudir de l’agradable sensació de llibertat i de contacte amb la natura. I pels que voleu aventura i esforç, no patiu, n’hi ha per tothom.
A Menorca s’usa força la bicicleta com a mitjà de transport. No us estranyi trobar-vos pagesos que van al camp o dones que van a comprar circulant tranquil•lament. És cert que a penes hi ha carril bici, però els cotxes solen respectar els ciclistes més que no pas a la majoria de llocs. I, potser producte d’aquest respecte, a Menorca a penes hi ha robatoris de bicis, o sigui que noc al que us emporteu un vigilant jurat que vetlli per la vostra màquina, amb un senzill cadenat més dissuasori que efectiu n’hi pot haver prou.

A banda de la Volta cicloturista Internacional a Menorca, prova cicloesportiva que organitza cada tardor l'Associació Vicloturista de l'illa, i que els lectors de El Tourmalet ja coneixeu per les diverses cròniques que aquí si han publicat, el Consell Insular de Menorca ha senyalitzat un recorregut cicloturista que permet travessar tota l’illa en sis etapes amb poc desnivell i menys quilometratge.
És una ruta que no segueix carreteres molt transitades, sinó que busca camins planers i ben compactats, raó per la qual és pot fer tant en bicicleta de muntanya (no cal un model gens sofisticat) com en una còmode bici de cicloturisme amb alforges incorporades.
La ruta està tota ella retolada amb indicadors i mapes al principi i final de cada etapa i que està pensada per poder aturar-se i visitar els pobles i indrets més interessats de Menorca. És una bona manera de conèixer l’illa. Carregueu la impedimenta a les alforges i endavant.El recorregut comença a Ciutadella, tot i que sempre es pot fer en sentit contrari, és clar.

La primera etapa va fins a Ferreries. Te 16’5 kms.i passa a tocar de les pedreres de s’Hostal, la naveta des Tudons, els monuments talaiòtics de Torrellafuda i Torretrencada i la capella de Sant Bertomeu. Si no us atureu el trajecte es pot fer en una hora.
La segona etapa va de Ferrreries a Es Mercadal, ben be al centre de l’illa, la zona, podríem dir, més muntanyosa. Són 15’5 kms. I, donat que hi ha una ascensió d’uns 160 metres de desnivell recomanen fer el trajecte en dues hores.
La tercera etapa us portarà d’Es Mercadal a Alaior en uns còmodes 7’7 kms. En mitja hora es pot recórrer, tot i que, si voleu pujar a Monte Toro, la feina es complica. L’ascensió al Toro, el punt més alt de l’illa (357m.) queda fora de la ruta senyalitzada, però està perfectament indicada. Es fa per una carretera en molt bon estat i te 3 kms., el problema és l’enorme desnivell de la ruta, amb rampes del 10 i l’11 per cent de pendent als trams mes complicats. És una pujada valenta que us deixarà sense alè, però, un cop a dalt, veureu com paga la pena haver pujat per la vista que hi ha de tot el perímetre de l’illa i perquè és el lloc de màxima referència per als menorquins. No es pot anar a Menorca i no pujar al Toro.
La quarta etapa us portarà d’Alaior a Maó en 12 quilòmetres que podeu fer en una hora, i fins i tot en menys,m perquè tot el recorregut és pla amb tendència a baixar. Ara, us recomanem que us atureu a contemplar el poblat talaiòtic de Torralba d’en Salort, probablement el més ben conservat de l’illa, la basílica paleocristiana des Fornàs de Torelló, amb uns mosaics magnífics.

La cinquena etapa va de Maó a Es Castell, te 8 kms. tots en suau baixada que podeu recórrer en a penes 40 minuts, i passa a tocar de la taula i el talaiot de Trepucó, des d’on veureu el nou Palau d’esports del Basquet Menorca, la moderna seu del Consell Insular (Govern autònom de l’illa) i el nou i magnífic hospital general Mateo Orfila.
La sisena etapa va d’Es Castell a Sant Lluís, on acaba la ruta. Són 6 kms. Que es poden fer tranquil•lament en mitja horeta. Això si, no deixeu de visitar el fort Marlborough,
Altres recorreguts tranquils poden ser de Ciutadella al far de Punta Nati per un dels pocs carrils bici que hi ha a l’illa. Són 4’4 qms completament plans. Visitar l’albufera d’Es Grau i el far de Favàritx (parc natural), o visitar el cap de Cavalleria, tot i que aquests dos darrers recorreguts ja presenten algunes pujades que us faran suar.

Del llibre 'Menorca la bella', (FBE Edizione) -en italià-