1/12/09

Carreteres secundàries pedala pel Delta del Llobregat



El rodatge de la segona temporada del programa Carreteres Secundàries avança; el segon programa ha portat l’equip de La Quimera a pedalar pel Delta del Llobregat, un espai tan fascinant com desconegut per la majoria de ciutadans metropolitans. Els nous episodis es podran veure a partir de meitats de gener a les televisions de la Xarxa de Televisions Locals que emeten de forma sindicada. Després d’espantar-nos amb els avions quina panxa gairebé es pot tocar amb els dits quan són a punt d’aterrar, ens dirigim al Portal del Delta, el centre d’interpretació del parc natural, on la regidora de medi ambient del Prat, Alba Bou, explica les característiques de l’espai. Amb ella pedalem per un carril bici que sembla una autopista fins el trencall que ens porta a l’espai protegit, a tocar del nou llit del riu. La zona dels estanys de Cal Tet i ca l’Arana compresa dins aquest recinte és un territori riquíssim en nidificació d’aus, sobretot marines, que passen pal parc durant les seves rutes migratòries. Se n’han arribat a censar més de 350 espècies.
El terreny comprèn gairebé 90 hectàrees situades a la riba dreta del tram final del riu Llobregat, on podem trobar estanys litorals, canyissars, jonqueres, prats humits, pineda, platja i, amb sort, una vintena d’orquídies diferents.
D’allà la ruta de Carreteres Secundàries busca l’antiga i abandonada caserna de carrabiners, avui conservada, i el semàfor marí, també fora de servei, situats ambdós a tocar de les dunes que s’han format a la platja de la Bunyola.


La platja del Prat, fins fa pocs anys insalubre i on el bany era prohibit, és avui en dia un dels paratges més bells de tot el parc. Aquí s’hi està construint la nova seu del CRAM (Centre Recuperació Animals Marins) i aviat hi haurà un seguit de nous xiringuitos que permetran recuperar el tradicional menjar a l’aire lliure que sempre havia estat un dels atractius de la platja del Prat. Avui només en queda un d’aquells antics berenadors,m la Casita del Mar, però aviat el seu aspecte sòrdid serà només un record de quan aquest territori era un ‘no lloc’
Des de la platja la ruta recula per trobar-se amb uns ‘spoters’, els afeccionats que fotografien i indexen tots els avions que s’enlairen i aterren a l’aeroport. Després encara queda per visitar una gran ja del tradicional pollastre ‘pota blava’, raça Prat per ser exactes, i, ja a l’altra banda del riu, la planta de tractament i recuperació d’aigües residuals, un dels equipaments que, amb la dessaladora, han fet variar sensiblement el paisatge del darrer tram del riu.
Si voleu més informació sobre el parc aneu a: http://www.portadeldelta.cat/index.php