28/7/10

El Montseny sempre sorprenent: Gualba, Riells, Santa Fe, Santa Helena i Campins

El sector Est de la serralada del Montseny és un conjunt d’estretes valls que, encaixonades per petits serrats com la Serra Xica, la de Can Puig o la de Can Muntada, s’estenen entre la riera de Gualba i la d’Arbúcies i, muntanya amunt, convergeixen a Santa Fe. En l’extens i vairat territori del Montseny, aquesta zona destaca per fondalades humides i verdes tot l’any, rierols, torrents i fonts que sadollen un terreny molt porós a l’aigua (i del que n’emanen alguns dels manantials dels que en surten cada any milers d’ampolles d’aigua mineral) i un seguit de masos, com can Prat, que demostren l’antiga i fecunda petja humana damunt del territori.

Per anar en bicicleta aquest és un país agraït. A les boscúries frondoses les succeeixen prats d’una verdor gairebé perenne. Els camins, tot i que evidentment s’enfilen de valent, car dels pocs més de 200 metres de Gualba, arribem fins els més de 1200 del coll de Santa Helena, estan generalment en bon estat i la ciclabilitat és absoluta en tota la ruta.
Deixem el cotxe a Gualba. Al final del poble el carrer es bifurca, a l’esquerra diu Campins, per aquí arribarem al final del trajecte, a la dreta indica Riells i el parc del RACC. Anem en aquest sentit. Aviat deixeu el parc a l’esquerra i seguiu l’itinerari que indica Riells, seguint sempre el camí més fresat i deixant diversos trencalls a la dreta. No te pèrdua. Després d’un tram força costerut que es fa pesat si no esteu en bona forma, arribeu al coll del pla Magre. A l’esquerra teniu l’espectacular mas de can Prat, enfront (la passareu després pel darrera), can Berenguer, seguint recte en baixada sense cap perill. Encara haureu de remuntar un petit collet sense dificultat i, ja dins el terme de Riells, perdreu alçada fins arribar a la plaça i l’església (8.5 kms, 415 metres de desnivell), enfront de la qual surt del camí de terra que puja cap a Santa Fe.
Des d’aquí teniu uns primer 4 quilòmetres tranquils, fins deixar els corrals d’en Perarnau a dalt a la dreta. A partir d’aquí prepareu-vos per posar el plat petit i per gaudir d’uns paratges d’una bellesa esclatant. Al quilòmetre 14 deixeu un camí que surt a contrapèl per la dreta i al 16’4, davant dels Vimaners (reconeixereu la casa pels dos grans avets que la flanquegen) deixeu primer un camí a l’esquerra i, després de travessar un sot, agafeu a l’esquerra, deixant un que bé recte, i envolteu la casa. Des d’aquí una espessa fageda us portarà a Santa Fe (19 kms).
Agafem la carretera que baixa cap a Sant Celoni, aprofiteu per agafar aire. Un quilòmetre després trobem un trencall a la dreta asfaltat que porta a Fontmartina. Per entre un bosc espès pujarem fins el coll de Santa Helena, on hi ha unes grans antenes. SI el dia és clar la panoràmica val la pena de veure. Seguint en descens trobem aviat el trencall a la dreta que puja al Turó de l’Home i al davant el mirador de les Goaitadores. Una mica més enllà surt un ample camí a l’esquerra que agafem (23.2 kms). Ens porta en baixada fins el petit llac de can Viada. Davant del llac surt un camí a l’esquerra que hem d’agafar, deixant la pista principal. La pista fa un llarg flanqueig, ens porta a creuar el restaurant can Carbonell i arribem a la carretera de Santa Fè. La seguim avall un quilòmetre i trenquem a l’esquerra pel camí de can Dolça, que està marcat. Des d’aquí agafem el camí que ens porta a can Perepoc. En aquesta gran finca prenem les marques del GR 5 que ens menarà en un fort descens fins les envistes de Campins (32 kms).
A l’entrar al poble trobarem un trencall a l’esquerra que ens indica cap a Gualba. és un camí emporlanat que, en constants pujades i baixades, ens porta al cap de munt de Gualba, on tenim el cotxe. Seguim el carrer principal avall i el trobarem. La ruta és difícil pels quilòmetre si el desnivell, però no presenta cap complicació de caràcter tècnic. Amb una mica de constància no cal estar molt preparat per poder-la fer.
Dificultat. Alta. Distància. 38.00 kms Temps de pedaleig: 3h 30’ Desnivell.1300 metres. Cartografia: Montseny Partc natural (Ed. Alpina).

Publicat sl suplement Indrets de El Mundo de Catalunya