10/7/13

Seguint el curs de la Tordera

Un cop abandona el Montseny, la Tordera esdevé un riu amable amb atractius estanys i espais naturals protegits que, ara que s’han recuperat, aporten una diversitat insòlita a la plana de la Selva i el límit nord del Maresme. Us proposem una ruta per descobrir-los.
A prop de la zona humida de l'estany de la Júlia
El punt de sortida és el Passeig de Pomereda de Malgrat, el carrer que, al costat del mar, va del centre del poble fins la zona de càmpings del delta de la Tordera. Hi podeu accedir des de la BV 6001. Abans de creuar el riu hi ha una rotonda on s’indica la zona. Sortiu en sentit nord fins trobar el restaurant ‘Punta riu Tordera’. Aquí gireu a ma esquerra pel camí de Mas Bagès i remunteu entre hortes. A la primera cruïlla de quatre camins gireu a la dreta (camí del Pla) fins el final. Darrera el canyar hi ha el riu. Baixeu-hi per veure si porta aigua. Encara que no en porti en superfície la Tordera te un ric aqüífer del qual en beuen els pobles dels voltants. Gireu a la dreta i seguiu en paral·lel al riu pel camí de la Selva fins l’entrada del càmping. Agafeu el corriol que hi ha a l’esquerra a tocar de la tanca. Aviat sereu a la desembocadura de la Tordera, un espai d’interès natural amb dunes i una abundant avifauna típica del lloc.
Reculeu per on heu vingut, deixeu a l’esquerra el camí del Pla i seguiu fins creuar la BV 6001. Agafeu el camí que surt de biaix en front i de seguida travesseu la via del tren per sota. Circuleu en paral·lel al riu. A ma esquerra passareu per la depuradora i el camí es torna aviat un corriol que creua per sota la GI 682. Entre vegetació de ribera deixareu un primer corriol a ma esquerra i aviat agafareu el segon deixant el camí que va recte. Vorejareu una arbreda, passareu pel costat d’un molí nou de trinca, travessareu un gorg, un altre dels espais naturals del riu, i sortireu a un carril bici que seguireu fins el final. Sortiu a la biblioteca Enric Miralles, obra pòstuma del prestigiós arquitecte, al municipi de Palafolls.
Al gorg de Palafolls
La travessia del poble es fa seguint les següents indicacions: DRETA.- c/ Camí del Roig, RECTE.- c/ Sant Jordi, RECTE.- c/ Xon Comas, DRETA.- c/ Xon Morer, ESQUERA.- Camí l’esperança (dreta camp de futbol), DRETA.- c/ Roig i Jalpí, RECTE.- camí pla de la Ginesta, (creua C-32 per sota), DRETA.- Polígon sector Mas Puigventós. Tot just creuar la riera de Reixac, gireu a la dreta de nou per un camí terrer ample que us tornarà a la Tordera (a l’esquerra hi ha el centre logístic d’Inditex). Un agradable passeig amb algunes taules de pic-nic us portarà a la vila de Tordera creuant per sota la N-II i entrant pel Passeig de Manuel Puigvert.
A la rotonda amb la BV 5122, dins el poble, gireu a la dreta, passeu el pont i desembocareu a la GI 512. Enfront hi ha els estanys de la Tordera, una nova zona humida del riu. Reculeu fins la rotonda i agafeu la BV 5122 (a la dreta tal i com veniu). Al primer trencall entreu dins l’aparcament (els diumenges hi ha mercat), busqueu el camí que corre paral·lel al riu (te una tanca de fusta a ma dreta) i seguiu-lo fins el final. Sortireu de nou a la BV 5122, que seguireu uns metres fins el trencall a la dreta d’un camí ample i polsegós. Deixant la fàbrica de la dreta seguiu endavant, puja suaument entre plàtans ombrívols cap a l’estany de la Júlia (indicat) i d’aquí ja amb més força fins desembocar en un altre camí. A ma esquerra veureu la petita esglesiola de sant Vicenç. Seguiu recte, aviat el camí és asfaltat. Quan us surt un carrer d’urbanització a l’esquerra agafeu-lo i seguiu les indicacions següents: Se li incorpora un carrer per la dreta. Seguim recte, DRETA.- Pel cinquè carrer que li surt en pujada després que el carrer per on anem fa un revolt. DESEMBOCA.- en un carrer. Girar a DRETA en forta pujada. Se li incorpora un carrer a la dreta. ESQUERRA.- per carretera rural asfaltada abans dels semàfors de la BV5122, DRETA.- Museu de la Pagesia. Si sou de ciutat s’imposa una visita a aquest centre que compila les formes de vida rural. Sou al municipi de Fogars de la Selva, i s’han acabat les pujades.
Arribant a Tordera
Seguiu la carretera endavant en un pronunciat descens. S’acaba l’asfalt. Just en arribar a una casa a mig reconstruir, gireu pel camí que hi surt a ma dreta (si us el passeu, poc després hi ha una cruïlla amb moltes bústies: reculeu). El camí baixa passant per una granja i desemboca en un carrer (Avgda Diagonal). Sou a la urbanització Niagara Park (sic!). Gireu a l’esquerra i immediatament a ma dreta pel c/ Villarroel, que fa una rampa inhumana per guanyar l’alçada de la Gran Via de les Corts Catalanes, que agafareu a l’esquerra fins el final deixant carrers de noms insòlits pel lloc a les dues bandes. Aquí preneu el camimoi que surt a ma dreta a prop d’una casa. Aviat desemboca en un altre, agafeu-lo a l’esquerra i baixeu fins la carretera BV 5122. Cap a l’esquerra anireu a Tordera de nou. Des de Tordera refeu el camí que heu fet a l’anada a l’inrevés i arribareu al Passeig de la Pomereda de Malgrat, on teniu els cotxes.
Dificultat. Mitjana. Distància. 38.00 kms Temps: 2h 50’ (3h 45’ temps total) Desnivell. 180 m. @: http://www.laselvaturisme.com/ca/directori/museo-de-la-pagesia-de-fogars-de-la-selva.html