23/2/10

Acaba el rodatge de la segona temporada de Carreteres secundàries

Amb els enregistraments als aiguamolls de l’Empordà, la serralada de Collserola, el Priorat, la Garrotxa i el Ripollès, el programa de la Xarxa de Televisions Locals i la Quimera, Carreteres Secundàries, acaba el rodatge de la segona temporada i es disposa a preparar els escenaris on es rodaran els pròxims tretze programes de la tercera temporada. Els episodis actuals es poden veure ja cada dimecres a la nit a les televisions consorciades que emeten de forma conjunta la programació de la Xarxa.

La ruta pels aiguamolls va començar a Sant Martí d’Empúries, va continuar pel parc pròpiament dit, va creuar la marina d’Empuriabrava per acabar a Vilajuïga visitant l’empresa que embotella la cèlebre aigua amb gas del poble.

A Collserola el programa va seguir la carretera de les aigües, una autèntica ruta 66 pels ciclistes barcelonins. Des del final de la línia del tramvia blau, es va pedalar en companyia de Marc Ros, ciclista i profund coneixedor de Barcelona, en direcció al funicular de Vallvidrera, creuant-se pel camí amb el pintor Josep Mascaró i visitant posteriorment el pantà de Vallvidrera, els vivers de Can Borni, creats per aclimatar les plantes que van arribar a Barcelona per l’exposició de 1929, i acabant al restaurant can Martí fent un suculent tast de calçots.
L’exuberant Priorat tindrà dos capítols a la present temporada de Carreteres Secundàries. Al primer es visita el celler cooperatiu de Falset, es pedala al costat dels membres de la Penya ciclista del Priorat i es visiten les mines de Bellmunt. Al segon es puja fins Scala Dei per visitar-hi la cartoixa i les famoses bodegues.

La ruta de Carreteres Secundàries per la Garrotxa comença davant de l’antiga plaça de braus d’Olot, la més antiga de l’estat situada al peu del volcà Montsacopa, però posteriorment volta per la màgica Fageda d’en Jordà visitant la cooperativa la Fageda, on es fan els exquisits iogurts del mateix nom, el volcà Croscat i el restaurant dels Ossos, on fan cuina volcànica. Hi ha un final sorpresa al celler on es fa la cèlebre ratafia Russet.
Del Ripollès al programa li ha interessat la via verda del carbó i del ferro que segueix la ruta de l’antic tren de Ripoll a Sant Joan de les Abadesses i després s’enfila fins Ogassa. De la farga Palau de Ripoll fins el pont de Sant Roc de Camprodon, el programa recorre la via verda visitant alguns dels seus ‘secrets’, com el pantà de cal Gat, la gorja de Malatosca o l’antic poble miner d’Ogassa, i d’altres que es troben tot pedalant, com la fàbrica de galetes Birba.