14/4/10

Noves aventures als Pirineus i les Guilleries

Els que un dia us vareu comprar una bicicleta de muntanya amb la idea de fer una passejada relaxant, però ara ja us pica el cuc i teniu ganes de fer-ne alguna de sonada, o pels que ja n’heu provat alguna i ja en teniu ganes de més, aquesta temporada s’inauguren tres noves gran rutes de BTT, dues circumden la Cerdanya i l’Alt Urgell, i l’altra volta la frondosa zona de les Guilleries, el territori del mític bandoler Joan de Serrallonga.


Cerdanya360º us proposa voltar perimetralment tota la comarca, des de les parets del Cadí fins l’extrem oriental, on llinda amb el Conflent, en una ruta de 274,6 km i 7.024m de desnivell. El punt de sortida és a la Molina i, girant en sentit contrari a les busques del rellotge, el traçat discorre en direcció al peu del Puigmal, el pas dels Lladres (2665 metres i punt més alt de la ruta), per anar després a buscar els exuberants boscos de Cambre d’Aze, i Eina envers la vila de Mont Lluís. Des d’aquí el recorregut busca el llac de les Bullosses i el desert del Carlit, a tocar del cim més alt de la Cerdanya. De Font Romeu passant per Dorres els corriols són ràpids i juganers fins a Llívia, on travessem la part nord de la plana camí de la Tor de Querol. Ara tocarà pujar cap als llacs de Malniu, Meranges, Talltendre, Éller, la preciosa vall de la Llosa, la Bastida, Lles i Cap de Rec. Aquí hi ha alguns miradors extraordinaris sobre el Cadí.
L’extrem occidental del recorregut és Martinet, i des d’aquí ens enfilarem cap al llogarret d’Estana, a les enivstes dels murs de la serralada que abans hem contemplat. Les Valls de Ridolaina, Pi i Ingla complementaran la visita al Cadí abans d’arribar de nou a la Molina.
L’organització proposa un format en tres, quatre o cinc etapes, amb un quilometratge diari entre 60 i 90, segons la durada, i un desnivella cumulat de pujada entre 1300 i 2200 metres. Com és habitual en aquest format de rutes, us poden reservar els hostals on fer nit, us faciliten el llibre de ruta i el transport de l’equipatge si ho desitgeu. El disseny de la ruta exclou trialeres i passos perillosos, essent un 60 per cent per camins, un 35 per corriols, un 5 per carreteres locals i els 3 quilòmetres d¡ascensió al pas dels Lladres on cal empènyer la bici, que per això se’n diu BTT, és clar.
L’altra oferta de ruta pirinenca és la Trinxat BTT. Amb 295 kms i 7500 metres d’ascensió, ofereix un traçat que volta les dues vessants del Segre entre Puigcerdà i la Seu d’Urgell, per una ruta similar a la de Cerdanya 360º, fet que els fa complementàries,a més d’enfilar-se cap als paratges de la Vall de Santa Magdalena, Sant Joan de l‘Erm i el Pic de lOrri, a cavall entre l’Alt Urgell i el Pallars, i baixar fins l’aiguabarreig del Segre i el Valira.
Aquesta recorregut te la particularitat d’incloure en el seu traçat la visita (i degustació) a diversos productors de formatge del territori, i incloure en la informació del llibre de ruta les visites a indrets d’interès cultural i natural, essent la primera d’aquestes grans rutes organitzades que insisteix en la vessant cicloturista de l’oferta. Com es habitual, l’organització facilita llibre de ruta, possibilitat de reserves, transport d’equipatges i diversos obsequis entre els que hi ha un maillot exclusiu per als qui acabin la ruta.
Pedals d’en Serrallonga és un altre derivat de l’empresa de Pedals de Foc. La ruta proposa recórrer els paratges del cèlebre bandoler en dues etapes entre Vilanova de Sau i Sant Hilari (anar i tornar), amb possibilitat de fer un recorregut una mica més curt que l’altre (105 i 130 kms i 2900 metres de desnivell i 3600), perquè el nivell de preparació no sigui un llast. El traçat discorre per Osor, Sant Hilari Sacalm, Espinelves, Viladrau i Vilanova de Sau. (Tavèrnoles per ruta la llarga).
Als tres recorreguts està garantida l’aventura, uns paisatges extraordinaris, bones taules i saber que tot està sota control i que, arribat el cas, sempre tindrem, qui ens ajudarà a sortir de qualsevol entrebanc. És el valor afegit d’aquestes propostes.
@: Cerdanya360º: http://www.goout.cat/. Trinxat Btt: wwws.trinxatbtt.com i Pedals d’en Serrallonga: http://www.pedalsdenserrallonga.com/

Publicat al suplement Indrets de El Mundo de Catalunya