28/4/10

Volta al massís de Montserrat, 'la Portals'

La Muntanya de Montserrat i els seus entorns són espais d’interès natural que han estat protegits per compatibilitzar els valors naturals, culturals i històrics amb la vida diària dels seus habitants, la difusió del seu patrimoni i els usos turístics derivats de la gran quantitat de visitants que hi accedeixen. La darrera iniciativa del Patronat de la Muntanya en aquest sentit ha estat senyalitzar un recorregut per a bicicletes de muntanya i col•laborar amb el club La Taca, de Collbató, en l’organització de la volta a Montserrat en BTT. La prova, no competitiva, es va fer el passat dia 11 i va ser un èxit sonat amb mil participants, d’entre els quals reconeguts exciclistes professionals com Pedro Delgado o Àngel Edo. La volta porta per nom La Portals, en referència a que, en recórrer perimetralment tot el massís, es passa per tots els portals d’entrada a Montserrat: Collbató, El Bruc, Marganell i Monistrol. El recorregut total és d’uns 53 quilòmetres i el desnivell de pujada és de 1185 metres; una ruta exigent físicament però gens perillosa, car no hi ha passos tècnic difícils. Al web www.laportals.cat hi trobareu un mapa general i els tracs de GPS.
Encara que el massís de Montserrat té una aparença de muntanya més aviat erma i rocallosa, quan un s’endinsa pels seus camins descobreix fins a quin punt la vegetació és ufanosa, la fauna viu en estat salvatge i la petja humana ha estat ben harmoniosa amb l’entorn. És per això que la Volta a Montserrat és una ruta absolutament recomanable, no tant sols com a pràctica esportiva, sinó com a viatge de descoberta del paisatge i el medi natural.
La sortida és a la zona esportiva de Collbató, situada a tocar del centre de la vila i amb amplis espais per a aparcar-hi el cotxe. Comencem a pedalar pel tram senyalitzat que va de Collbató al Bruc, i que el Patronat de la Muntanya ha preparat amb l’objectiu de popularitzar la pràctica de la BTT pels voltants de Montserrat. Es tracta d'un tram de 7.650 metres d'un recorregut de dificultat baixa i senzill tècnicament. És un bon moment per fotografiar l’espectacular mur rocallós de la muntanya. Passat el Bruc comença la primera pujada forta de la jornada. Cal ascendir fins el coll de Can Massana per començar a tombar cap a l’est del massís. És una pujada d’uns 5 quilòmetres, amb trams planers que permeten la recuperació, però també amb alguna rampa molt pronunciada que els menys experts hauran de fer a peu. Un cop a dalt, es baixa un tram per carretera, s’enllaça posteriorment amb una pista ràpida amb algun estimball i un altre trem de carretera fins a Marganell, segon portal montserratí. En total són uns 10 kms de descens que no presenta més dificultat que vigilar amb els cotxes (tot i que el trànsit és moderat).
Els següents 12 kms fins a Monistrol són allò que es diu un trencacames. No hi ha pujades molt llargues ni pronunciades,però no deixem de pujar i baixar constantment fins entrar a la vila i creuar-la pel carrer Major (ull amb els vianants). Ara venen els 10 quilòmetres més ràpids i humits de la ruta. Baixem fins la llera del Llobregat i anem seguint el llit del riu per caminois frescos i ràpids, tret de la pesada pujada final a l’anomenat en argot ciclista ‘coll de les antenes’, pel qual deixem el riu i que ens porta a la carretera general que hem de recórrer durant un centenar de metres abans de creuar a l’esquerra. Cal vigilar moltíssim en aquest sector, doncs el trànsit és abundant i sol córrer més del compte.
Els últims 9 quilòmetres alternen trams plans amb costes ens els primers 4, i una llarga i dura ascensió fins a Collbató de 5 quilòmetres que comencen al fons d’una xafogosa riera i acaben a les envistes del poble. Haureu fet gana, a Collbató hi ha una correcta oferta gastronòmica i unes vistes sobre al massís d’una gran bellesa.
Dificultat. Alta. Distància. 53.00 kms Temps: 2h 26’ pedalant Desnivell.1185 metres. Cartografia: Montserrat (editorial Alpina) @: www.laportals.cat/

Publicat al suplement Indrets de El Mundo de Catalunya