26/6/10

La condició humana des de la bici

El ciclista.- Tim Krabbé
Los libros del Lince. Col•lecció Literaturas
Barcelona, 153 pàgines
Edició en castellà

L’escriptor neerlandès Tim Krabbé va ser un notable jugador d’escacs fins que, als 29 anys, ve decidir fer-se ciclista. Havent entrenat durament per aconseguir una bona forma, i després de participar en més de 300 curses amateurs, amb un seguit considerable de victòries, Krabbé volia guanyar el Tout de l’Aigoual (Cévennes) de 1977. No tenia res més al cap i a cada cèl•lula de la seva enfortida musculatura. ‘El ciclista’, la seva primera novel•la, és la història d’aquella cursa.
Contra l’èpica gairebé mitològica d’altres relats literaris entorn el món del ciclisme, la novel•la de Krabbé oposa el patiment com a clau de volta que explica la condició humana. Un grup de persones, enfrontats a la duresa d’una competició d’alta muntanya, amb els lògics perills i patiments, amb tàctiques que tensen les relacions personals fins trencar-les, amb inclemències meteorològiques i amb l’inexorable i sabut final de que, només un, pot ser el guanyador, i que la resta no compten per a res.
La novel•la situa el ciclisme com a metàfora de la tragèdia de l’existència. Cada quilòmetre és una aproximació hipnòtica al centre d’aquest conflicte, cada moment de patiment és un instant guanyat al drama; per això al ciclista li reconforta patir damunt la màquina. Les sensacions i emocions associades a l'existència humana fan de l’individu un ésser digne.
Un llibre inexcusable per a tothom qui pateix damunt la bici, i un relat apassionant pels que heu fet alguna vegada una dura marxa cicloturista.

1 comentari:

Javier Sánchez-Beaskoetxea ha dit...

Hola rafa: Aqui sigo en los USA. Hoy salimos ya de NY para casa.
Que casualidad que este libro que comentas me lo ha dejado en ingles un amigo mio en Washigton estos dias. Me ha dicho que es muy bueno.